Πολιτιστικές δράσεις του 2017

1/2: Επανάληψη της «Θαλασσινής Πολιτείας» του Νίκου Σφυρόερα από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων», με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων ενεργούς παρουσίας και συνεισφοράς του στον πολιτισμό της Σύρου.

6/2: Έναρξη του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2017 με το νεανικό συγκρότημα «48 ώρες».

13/2: Η γνήσια λαϊκή διασκέδαση αναβίωσε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων μέσα από τις πενιές του «Μυστικού Μπουζουκιού», παρόντος του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου.

16/2: Νέα σελίδα για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «ο Ποσειδών», ο οποίος αποχαιρέτησε από το «τιμόνι» του τον δραστήριο Μάρκο Ρούσσο, έπειτα από 17 συνεχή χρόνια. Νέος πρόεδρος ο Δημήτρης Νταλαχάνης.

21/2: Μία μουσική βραδιά για το κοινό της Σύρου με τον Χρήστο Θηβαίο.

24/2: Οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού εμπνεύστηκαν από το θαλάσσιο οικοσύστημα της Γυάρου και εξέθεσαν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο των εικαστικών εργαστηρίων της MOm, με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

28/2: Σπονδυλωτή σατιρική παράσταση των θεατρικών ομίλων της Σύρου, με τη συμμετοχή του "Θεατροποιείου" Τήνου και παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και τους Συλλόγους Στροπώνων Ευβοίας, Χαλάστρας Θεσσαλονίκης και Μεσολογγίου, στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού.

28/2: «Οι Ωραίοι έχουν χρέη» ήταν οι μεγάλοι νικητές του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής” 2017.  Το βραβείο “Γεωργίου Σουρή” απέσπασε η ομάδα με το θέμα “Στη Χωνωλουλού”.

7/3: Η μνήμη της Συριανής ποιήτριας, Ρίτας Μπούμη - Παπά, τιμήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στη Σύρο.

9/3: Παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία του Σωκράτη», του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη και ερμηνευτές τους Βασίλη Καραμπούλα και Γιάννη Κολόι.

14/3: Μειωμένο κατά 5.000 ευρώ το σύνολο των επιχορηγήσεων προς τους διοργανωτές των φεστιβάλ, που εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017».

17/3: Κατάμεστο το Θέατρο Απόλλων, στο μεγάλο αφιέρωμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα στον λαϊκό Συριανό συνθέτη Αντώνη Ρούσσου.

22/3: Έναρξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, με τη συναυλία του Κeivan Saket στο θέατρο Απόλλων.

24/3: Προβολές παραστάσεων ερασιτεχνικών θεατρικών συλλόγων της Σύρου και ξεναγήσεις μαθητών στο Θέατρο «Απόλλων» στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

24/3: Συμμετοχή της θεατρικής ομάδας «ΣΥΡactιΣΤές» με μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της Σύρου και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Σόνια Καραγιαννίδου, με τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, στο 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του Δήμου Μεσσήνης.

10/4: Τη Σύρο πρόβαλε και εκπροσώπησε στο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών και εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων στην Ελασσόνα ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης».

19/4: Η λαογραφία και τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα, αναβίωσαν μέσα από την μουσικοχορευτική εκδήλωση της «σοφίας της παράδοσης» στο «Ελλήνων Πάσχα», με τη συμβολή και τη στήριξη των εκκλησιών των δύο δογμάτων.

27/4: Μικρές εστίες θαλπωρής σε διάφορα σημεία της Ερμούπολης δημιουργούν τα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου και η εικαστικός Eileen Botsford- Βελισσαροπούλου, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο «Eye’s Walk Digital Festival 2017».

2/5: Συναυλία του βιρτουόζου της κιθάρας Παναγιιώτη Μάργαρη και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Θέατρο Απόλλων.

2/5: Εγκαίνια του νέου πιλοτικού προγράμματος “Cyclades Jazz Festival”, με στόχο την προβολή και ανάδειξη της πρωτογενούς παραγωγής και των τοπικών προϊόντων των νησιών μέσω της μουσικής.

3/5: Γκρίνια και προβληματισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο για την οικονομική ενίσχυση της συναυλίας των Δέσποινας Βανδή και Έλενας Παπαρίζου στη Σύρο με το ποσό των 6.000 ευρώ.

18/5: Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Ορχήστρα των Κυκλάδων ταξίδεψαν το κοινό της Σύρου σε μελωδικά μονοπάτια.

21/5: Στη Σύρο αντάμωσαν εννέα Σύλλογοι Πελοποννησίων, προβάλλοντας τις παραδόσεις του τόπου τους, στο 6ο Αντάμωμα Συλλόγων Πελοποννησίων στην Ερμούπολη, ως πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου.

30/5: Υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού το 4ο Eye’s Walk Digital Festival.

1/6: Τοποθέτηση του έργου «Ορίζοντες» του Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσής του με τίτλο «Διαστρωματώσεις» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Το έργο παρέμεινε μόνιμα στη Σύρο ως χορηγία του Ιδρύματος Αντώνιος Κομνηνός.

6/6: Στο χορό μυήθηκε το κοινό της Σύρου μέσα από το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τάνγκο.

6/6: Ο Αττίκ από το Παρίσι στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία μέσα από τη συναυλία του συνθέτη και ερμηνευτή Γιώργη Χριστοδούλου.

6/6: Παρουσίαση της φωτογραφικής έκθεσης «Ελληνική Ακτοπλοΐα: 1945 – 1995» από τη συλλογή του Γιώργου Φουστάνου, στην Αίθουσα Τέχνης «Βάτη», στην Έπαυλη Τσιροπινά και στην Πινακοθήκη Κυλάδων.

9/6: Εγκαίνια της έκθεσης «Ανιχνεύοντας τους Τυπογράφους και τα Τυπογραφεία της Σύρου τον 19ο και 20ο αιώνα» στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, την οποία προετοίμασαν ο Σύλλογος Τεχνικού Πολιτισμού και ο ερευνητής και καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Χρήστος Λούκος.

10/6: Ανακήρυξη σε Επίτιμο Δημότη Σύρου – Ερμούπολης του εφοπλιστή, Αντώνη Κομνηνού, για το τεράστιο, γνωστό και άγνωστο, φιλανθρωπικό και φιλο-πολιτιστικό έργο στο νησί της Σύρου.

12/6: Παρουσιάστηκε η μουσική κωμωδία της Ομάδας Θεάτρου ’08 «Ο θησαυρός του Μακαρίτη», με την χορηγία του Ιδρύματος «Αντώνιος Ε. Κομνηνός» και τα έσοδα της διατέθηκαν στο Κληροδότημα του Δον Ιωάννου Στεφάνου.

19/6: Διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρου από την Καθολική Επισκοπή Σύρου, τον Χάρη Βεκρή και τον σολίστ Χρήστο Παρασκευόπουλο.

21/6: Το ταξίδι στις αναμνήσεις της ζωής του Πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκου Βαμβακάρη μέσα από το δίτομο βιβλίο του Δημήτρη Βαρθαλίτη «Μάρκος Βαμβακάρης: Από τον μύθο στην ιστορία (1600-2017)».

23/6: Παράσταση στον μεσαιωνικό οικισμό της θεατρικής ομάδας «Μίμου Άπτου» με τίτλο «Non è possibile» σε κείμενα της Λουκρητίας Δούναβη.

26/6: Έκθεση Παραδοσιακής Ναυπηγοξυλουργικής Τέχνης Αιγαίου του Συριανού Πλοιάρχου Εμπορικού Ναυτικού και καραβομαραγκού, Μανώλη Ζώρζου, στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη στην Ερμούπολη.

26/6: Παράσταση του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» με το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην», σε σκηνοθεσία Εύης Αριστείδου.

2/7: Η καταξιωμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεγάλη συγγραφέας, Άλκη Ζέη, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ Τήνου 2017.

3/7: Στον ιδρυτή και επί 25ετία πρόεδρο του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Αλέξανδρο Γεννάδιο, ήταν αφιερωμένο το 10ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης με τη συμμετοχή δέκα χορωδιακών συνόλων από όλη την Ελλάδα.

7/7: Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός, στην πρώτη συνάντησή του με το αναγνωστικό κοινό της Σύρου, παρουσίασε το 8ο κατά σειρά βιβλίο του «Λίγες και μία νύχτες» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.

10/7: Εγκαίνια της έκθεσης «Φωτογράφοι της Σύρας – Αστικά Πορτρέτα, 1860-1930», με φωτογραφίες από τη συλλογή του Μάνου Ελευθερίου την οποία προετοίμασε, οργάνωσε, σχεδίασε και συντόνισε η Ιστορικός Τέχνης, Μαρία Θηρεσία Δαλεζίου.

12/7: Τον σκηνοθέτη Άγγελο Φραντζή και την ταινία του «Σύμπτωμα», γυρισμένη στην Τήνο, την Αμοργό και την Αθήνα, φιλοξένησε το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF).

14/7: Πρώτος σταθμός της κινητής έκθεσης «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» της WWF Ελλάς, η Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.

27/6: «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι, η 4η Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι και το Εθνικό Μπαλέτο Βουκουρεστίου, μερικά από τα δυνατά χαρτιά του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε από 16 έως 30 Ιουλίου, στη Σύρο.

17/7: Εργαστήρι «Παίζω θέατρο, μιλώντας για τον εαυτό μου», στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου στη Σύρο, με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση.

20/7: Δημιουργία Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου με υπεύθυνη την Αϊλίν Μπότσφορντ – Βελισσαροπούλου.

24/7: Μουσική συνάντηση Ελλάδας – Γαλλίας στο 6ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου με συναυλίες στην Πιάτσα της Άνω Σύρου, την Ποσειδωνία, τον Φοίνικα, τον Πάγο, το Κίνι και την Ερμούπολη.

26/7: Στην Τήνο το εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά του animasyros, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και του Μουσείου Τσόκλη.

28/7: Αφιερωμένη στη μνήμη του Συριανού ζωγράφου Στράτου Βαμβακούση, ήταν η έκθεση με τίτλο «Στον πατέρα μας (όλα στον κύκλο)», στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

3/8: Ρεμπέτικη βραδιά στην Ερμούπολη από τη «σοφία της παράδοσης» και τους επιχειρηματίες της οδού Πρωτοπαπαδάκη.

7/8: Πραγματοποίηση της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής «Περί σωμάτων» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, με έργα της Μαρίας Φιλοπούλου, του Αλέξη Βερούκα και του Γιώργου Ρόρρη, βασισμένα στην τέχνη του γυμνού.

16/8: Στο θέατρο Απόλλων ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς και η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη με τη μουσική παράσταση «Ο Γκάτσος που αγάπησα».

18/8: Καλοκαιρινή συναυλία με τη Δέσποινα Βανδή και την Έλενα Παπαρίζου, στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου».

21/8: Τιμώμενο πρόσωπο στο 4ο Χορωδιακό Αφιέρωμα του Μουσικού Ομίλου Σύρου, ο συνθέτης Γιάννης Σπανός, με την ερμηνεύτρια Πένυ Ξενάκη και τη σύμπραξη της Μικτής Χορωδίας του Μ.Ο.Σ.

21/8: Παρουσίαση του προσωπικού λευκώματος του θρύλου του Παναθηναϊκού, Μίμη Δομάζου, με τίτλο «Μυστικά και άλλες αποκαλύψεις».

22/8: Έκθεση των Syros Open Art Studios σε καταστήματα της Ερμούπολης, με θέμα την ανάδειξη της σημασίας της διατροφής μέσα από έργα παραδοσιακής και ψηφιακής ζωγραφικής, κατασκευές και εγκαταστάσεις.

30/8: Με την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην έπαυλη Τσιρομπινά, έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του μουσικού πυρήνα, του «Εν χορδαίς και οργάνοις», που συστήνεται στη Σύρο, με την υποστήριξη του Σταύρου Ξαρχάκου.

3/9: Ένα εντυπωσιακό αντίγραφο μπουζουκιού του Μάρκου Βαμβακάρη, διά χειρός του οργανοποιού Τάσου Κατσιφή, απέκτησε μόνιμη θέση στο Μουσείο του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου στην Πιάτσα της Άνω Σύρου.

4/9: Η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης σε μια συναυλία στο θέατρο Απόλλων σε έργα του Μάνου Ελευθερίου.

5/9: Κορυφαία στιγμή του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη Σύρο αποτέλεσε η εμφάνιση του γιου του Μάρκου Βαμβακάρη, Στέλιου, στο πλαίσιο του μουσικού αφιερώματος «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός», με την σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου.

6/9: Στο «τιμόνι» της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επιστρέφει η αρχιμουσικός Alice Labarche, μετά την αποχή ενός χρόνου από τα καθήκοντά της.

7/9: Η παράσταση του Χοροθεάτρου Ακροποδητί «Medusa», η οποία απέσπασε το 2016 το Βραβείο Χορού από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Χορού, ολοκληρώνει την καλοκαιρινή περιοδεία της σε Κρήτη και Σαντορίνη, στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης.

14/9: Στη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων» η θεατρική ομάδα της Κατερίνας Γιαμαλίδου – Schwyter «ΟΡΑΜΑ», διαθέτοντας τα έσοδα της παράστασης «Σχέσεις 2x3» στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου.

22/9: Με τίτλο «Βρώμικες ιστορίες» η παράσταση του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Ζουλουφού.

23/9: Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως της Europa Nostra, Sneska Mihailovic στη Σύρο, καθώς το προεδρείο της κορυφαίας οργάνωσης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης εξετάζει θετικά την πραγματοποίηση δράσεων στην Ερμούπολη.

25/9: Εμπνευσμένα graffiti στον τοίχο του Νεωρίου, στο πλαίσιο του 1ου Stray Art Festival στη Σύρο, μια πρωτοβουλία των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

28/9: Ταξίδι στη 10χρονη ιστορία του animasyros, με την επετειακή έκθεση «Α view to a thrill: 10 χρόνια ελπίδα», στην Έπαυλη Τσιροπινά, με την επιμέλεια της Διονυσίας Κωστή και της Πηνελόπης Ασλάνογλου.

29/9: Συλλεκτικά γραμματόσημα, φιλοτελικές κάρτες και ειδικούς αναμνηστικούς φακέλους για τον εορτασμό των 10 χρόνων ζωής του Animasyros έθεσαν σε κυκλοφορία τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

2/10: Αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Animaspyros» απέναντι από το Θέατρο Απόλλων, που φιλοτεχνήθηκε από τους Γιώργο Κοντονικολάου, Χρήστο Μπληγιάννο και Ηλία Σιψά από το Β’ Εργαστήριο Γλυπτικής του Γιώργου Λάππα, με επιμέλεια της καθηγήτριας Αφροδίτης Λίτη.

4/10: Συμμετοχή 20 καλλιτεχνών από την Ελλάδα στη διεθνή παραγωγή κινουμένων σχεδίων «Loving Vincent», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία animation, φτιαγμένη εξ’ ολοκλήρου στο χέρι, προβλήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων animasyros 10.

6/10: Πρωταγωνιστής σε μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων από τα χέρια του filmmaker artist και stop motion ανιμέιτορ, Thomas Kunstler, θα γίνει ο Πατριάρχης του Ρεμπέτικου, Μάρκος Βαμβακάρης.

12/10: Στην Πάρο η 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου με τη συμμετοχή 27 θεατρικών ομάδων από 15 νησιά του Αιγαίου

13/10: Ο θεατρικός μονόλογος «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» με την Χριστίνα Αλεξανιάν στο θέατρο Απόλλων,

16/10: Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, εκλέχθηκε πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος μη κερδοσκοπικού σωματείου «Εν Χορδαίς & Οργάνοις», στην Ερμούπολη.

17/10: Την 11η επέτειό της γιόρτασε μαζί με τους ομογενείς της Νέας Υόρκης η Ομάδα Καβάφης του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου.

18/10: Παρουσίαση της Διδακτορικής Διατριβής του Ιατρού Νίκου Λειβαδάρα με θέμα «Το πρώτο Νοσοκομείο της Ελλάδας στην Ερμούπολη, το 1825» από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’.

24/10: Η ιστορία του πρώτου Καρνάγιου της Ελλάδας και της ναυπηγικής τέχνης στη Σύρο, αναδείχθηκε σε εκδήλωση με την υπογραφή του Μουσικού Εργαστηρίου «το τρεχαντηράκι της ελπίδας» και του Επιμορφωτικού Φιλοτεχνικού Συλλόγου «Ο Φοίνικας Σύρου».

7/11: Έκθεση πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος ΜΣΠΣ σε τρία σημεία της Ερμούπολης με έργα εμπνευσμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

21/11: Πρωτότυπα εικαστικά έργα με έμφαση στη νησιωτικότητα από τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου και της Λέρου, μέσω του Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου και του Σωματείου της Λέσχης Ποσειδωνίας, μέσα από τα δράση «Διαδρομές – Εν Πλω».

24/11: Παρουσίαση του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη «Η Παρέλαση», σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κωνσταντίνου Μάρκελλου και Ελένης Στεργίου, στο Θέατρο Απόλλων από την ομάδα «This Famous Tiny Circus theater group».

5/12: Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων και μαθητών του νησιού.

21/12: Παρουσίαση του μουσικοχορευτικού παραμυθιού των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι» από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.