Προσεκτική μελέτη, επίπονη εργασία και μόχθος για τη διάσωση και αποκατάσταση του Ναού Επισκοπής Σικίνου

Έγινε το πρώτο βήμα

  • Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, 2018 - 06:15

Ολοκληρώθηκε η πρώτη απαιτητική φάση του έργου στερέωσης και αποκατάστασης του Ναού Επισκοπής Σικίνου με την τοποθέτηση των τριών μεταλλικών αντηρίδων στη νότια πλευρά του μνημείου.

Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που υποστηρίζεται από το Δήμο Σικίνου, εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιου Αιγαίου 2014-2020, από το οποίο θα διατεθεί το ποσό των 750.000 ευρώ.

Τοπόσηµο για το νησί της Σικίνου

Ο Ναός της Επισκοπής αποτελεί ένα εντυπωσιακό μνημείο ιδιαιτέρως μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας καθώς πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση μετασκευής ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου σε χριστιανικό ναό (γύρω στον 17ο αιώνα) το οποίο φέρει έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου και χρήζει άμεσης παρέμβασης για τη διάσωσή του.

Βρίσκεται μέσα στην άγρια φύση της νησιωτικής ενδοχώρας περιτριγυρισμένο από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά, ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, τμήματα τειχών, όστρακα αγγείων και κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών. Το μνημείο στέκει όρθιο μέχρι τις μέρες μας με ευανάγνωστα τα σημάδια των εποχών που του έδωσαν την αλλόκοτη όσο και μοναδική μορφή του.

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα σωζόμενα κτήρια της αρχαιότητας και είναι ίσως το μοναδικό, που διατηρεί όλες τις μεταγενέστερες επισκευές και προσθήκες του. Πέρα από την προστασία του μνημείου και τη διατήρησή του στο χρόνο, θα αναδειχθεί το παλίμψηστο των οικοδομικών φάσεών του, µε σεβασμό στα µορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά όλων των εποχών.

Είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο µμνημείο όπως και όλο το κτηριακό συγκρότημα της Επισκοπής. Το μνημείο παρουσιάζει σημαντικά στατικά προβλήματα (τα οποία καθόρισαν και τη μορφή του για αιώνες), προβλήματά υγρασίας, μορφολογικές αλλοιώσεις, λόγω των μεταγενέστερων επεμβάσεων και εικόνα εγκατάλειψης, λόγω ελλιπούς συντήρησης.

Διατήρηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του

Στόχοι του έργου, που υλοποιείται µε ίδια μέσα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είναι η αντιμετώπιση των στατικών και οικοδομικών προβλημάτων του μνημείου, προκειμένου να αποκατασταθεί η στατική επάρκειά του, η αποκατάσταση φθορών και ασύμβατων επεμβάσεων, που αλλοιώνουν τη μορφή του, η ανάδειξη του µνηµείου ως παλίμψηστου, µε διατήρηση όλων των ιστορικών του φάσεων, η αξιοποίηση του συνόλου του συγκροτήματος της Mονής στο οποίο εντάσσεται το µνηµείο, συµπεριλαµβανοµένων και των κελιών, των οποίων οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν µε το ΕΣΠΑ 2007-2013 και τώρα θα τους αποδοθεί χρήση εκθεσιακού χώρου και η διαμόρφωση του άµεσου περιβάλλοντος χώρου.

Ο αποκατεστημένος ναός της Επισκοπής Σικίνου, ο ναός της Αγίας Άννας και οι βοηθητικοί χώροι της µονής (κελιά) που θα φιλοξενούν έκθεση για την ιστορία και αρχαιολογία του νησιού, ανήκουν στο ίδιο συγκρότημα, µαζί µε τον περιβάλλοντα χώρο τους και θα αποτελέσουν έναν νέο επισκέψιµο αρχαιολογικό χώρο, σηµείο αναφοράς για τον τοπικό πληθυσµό και ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Το έργο, που στοχεύει στη διάσωση του εξαιρετικού αυτού µνηµείου, µε γνώµονα τη διατήρηση και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, θα έχει θετικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την προστασία και αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων, µε τελικό στόχο την προστασία, τη διατήρηση και την ανάδειξη της φυσικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Αγαστή συνεργασία μεταξύ των φορέων

Με το θέμα ασχολήθηκε προσωπικά ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, ο οποίος σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Σικίνου Βασίλη Μαράκη και τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση για τη στερέωση και αποκατάσταση του ναού με πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020».

Με προσεκτική μελέτη, επίπονη εργασία και μόχθο, υλοποιήθηκε η πρώτη φάση του έργου, το οποίο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής» του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο» και συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.