Υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού το πρόγραμμα για το έτος Χαλεπά

  • Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, 2018 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 10 Ιαν. 2018 - 7:37

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/Α/ΓΔΣΠ/ΔΕΠΠ/ΤΕΤΑΦΣ 3763/5106/22-12-2017 απόφασή της, έθεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ (2018), που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ του Δήμου Τήνου, από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2018, στην Τήνο, τη Σύρο,τη Χίο τα Ιωάννινα και την Αθήνα.
   Η απόφαση αυτή υπήρξε απότοκος, συντονισμένων ενεργειών του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, προς τη Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου, του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου υπέβαλε στο Υπουργείο ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων,  που αναδείχθηκε με τη συνεργασία, βοήθεια και συμμετοχή των μειζόνων πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της Τήνου, όλου του πνευματικού, επιστημονικού και καλλιτεχνικού δυναμικού του νησιού μας, των Τηνίων εργατών της τέχνης του μαρμάρου, Ακαδημαϊκών, Καθηγητών Αρχαιολογίας  και Ιστορικών Τέχνης, κορυφαίων ψυχαναλυτών και συγγραφέων, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, των ΕΛΤΑ, των ΤΕΙ Αθηνών και της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.   
   Σημαντικό μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η υιοθέτηση διδασκαλίας από εικαστικούς δασκάλους και ιστορικούς τέχνης, της ζωής και του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά στα πέντε Δημοτικά Σχολεία της Τήνου, με τη συναίνεση της προϊστάμενης αρχής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι εργασίες των μαθητών βραβεύονται ανά Σχολείο και οι συμμετέχοντες  μαθητές παραλαμβάνουν δίπλωμα συμμετοχής στο ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στα Μουσεία της Τήνου και στο σπίτι – Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά.
  Στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ επιθυμούν να μετάσχουν και άλλοι Δήμοι και πολιτιστικοί φορείς του τόπου μας, ως επίσης και μεμονωμένοι εργάτες της τέχνης.  Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, ευχαρίστως θα τους εντάξει στο ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ και θα τους παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια. Ειδικότερα για τους Τηνιακούς Συλλόγους, στην Τήνο και την Αθήνα τον μήνα Φεβρουάριο 2018, στην φιλόξενη αίθουσα της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου θα διοργανώσει συγκέντρωση ενημέρωσης του προγραμματισμού των πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ και θα καταγραφεί η επιθυμία συμμετοχής σε αυτό των Συλλογικών φορέων του νησιού μας.    
   Η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, για τη θετική αξιολόγηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ και την καλεί να εγκαινιάσει τις εκθέσεις γλυπτικής, ζωγραφικής, μαρμαρογλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και σχεδίου που θα φιλοξενηθούν στους εκθεσιακούς χώρους των Υστερνίων και του Πύργου Τήνου τον Ιούλιο και Αύγουστο 2018. Οι εκθέσεις του ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ, θα ταξιδέψουν σε πόλεις της Ελλάδας,  μέχρι το τέλος του έτους 2018. Με αυτό τον τρόπο η παράδοση και ο πολιτισμός του τόπου μας αναγεννώνται, αναπαράγονται δημιουργικά , διαδίδονται και προβάλλονται, όπως έχουμε υποχρέωση να πράξουμε απέναντι στην παρακαταθήκη των προγόνων μας.