Βράβευση της Σίφνου, της Μήλου και της Μυκόνου από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων

Άξιοι πολιτιστικοί φορείς και συνεργάτες

Για την πολύτιμη προσφορά τους στον πολιτισμό, αλλά και τη στήριξη που παρείχαν στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, βραβεύτηκαν οι Δήμοι Μήλου, Μυκόνου και Σίφνου, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων του Ομίλου στο Ξενοδοχείο HILTON, στην Αθήνα.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν εκλεκτές προσωπικότητες με σημαντική συμβολή στην Κοινωνία, στον Πολιτισμό και κυρίως στον Άνθρωπο, όπως ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης και ο πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδας, Γιώργος Τζατζάκης.
Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς – τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και την Αλληλεγγύη.
Εδώ και 20 χρόνια, πιστεύοντας στη δύναμη της συνεργασίας και έχοντας πάντα στο επίκεντρο των δράσεών του τον άνθρωπο, στηρίζει πρωτοβουλίες, δραστηριότητες, ενέργειες και ιδέες γύρω από αυτόν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος απένειμε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου τιμητική πλακέτα για την εξαιρετική και αγαστή συνεργασία τους τόσο στο ετήσιο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» όσο και γενικότερα. Την πλακέτα παρέλαβε η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Ναδάλη η οποία εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του Διοικητικού Συμβουλίου για τη μεγάλη τιμή της βράβευσής του από έναν φορέα με τόσο πλούσιο ανθρωπιστικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο. Υπογράμμισε δε, ότι η διάκριση αυτή ανήκει στον εθελοντισμό, στη συλλογική προσπάθεια και στη συνεργασία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης. 
Ανάδειξη του πολιτισμού των νησιών
Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε επίσης στο Δήμο Μυκόνου ως ελάχιστο δείγμα στη συνολική του προσφορά στον Πολιτισμό, αλλά και ειδικότερα για τα πολιτιστικά δρώμενα διεθνούς εμβέλειας που έλαβαν χώρα κατά το περασμένο έτος και είχαν ως αποτέλεσμα την προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού εντός και εκτός Ελλάδος, με επίκεντρο τη Διεθνή Έκθεση Vanity αλλά και πλήθος άλλων σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων.
Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Ιωάννης Μαρωνίτης ο οποίος ταυτόχρονα κατέχει τη θέση μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Το βραβείο στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων παρέλαβε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυκονίων, κ. Μαρία Κουσαθανά.
Στη σύντομη ομιλία της, η κ. Κουσαθανά υπογράμμισε τη σημασία της βράβευσης, η οποία και αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που γίνονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια στη Μύκονο, με κύριο στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού του νησιού - αρχαίου και σύγχρονου - ο οποίος και αποτελεί βασικό στοιχείο ενός διαφορετικού προσανατολισμού της Μυκόνου, πέραν αυτού του παγκόσμιου κέντρου θερινής αναψυχής και διασκέδασης.
«Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού στηρίχθηκε στον πολιτισμό μας και αυτή τη σχέση πρέπει να ενδυναμώσουμε, κάτι το οποίο πράττει συστηματικά και μεθοδικά η παρούσα Δημοτική Αρχή τα τελευταία 3 χρόνια, έχοντας πλέον ορατά αποτελέσματα. Ελπίζουμε και επιθυμούμε στην προσπάθειά μας αυτή, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων να βρίσκεται δίπλα μας και στο μέλλον», τόνισε στην ομιλία της η κ. Κουσαθανά.
Σημειώνεται ότι, ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου διοργανώνει κάθε Οκτώβριο, χορωδιακό φεστιβάλ το οποίο λαμβάνει χώρα στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Ανάμεσα στους συνεργαζόμενους με τον Όμιλο φορείς ήταν και ο Δήμος Μήλου, τον οποίο εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Γεράσιμος Δαμουλάκης. «Ο Δήμος Μήλου φιλοξενεί το καλοκαίρι συγκροτήματά μας, τα οποία συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με θέμα την παράδοση και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Ιωάννης Μαρωνίτης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Όμιλος στηρίζει τον αγώνα του Δημάρχου για τον επαναπατρισμό του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου.
Τέλος, χορευτικά συγκροτήματα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων θα παρουσιάσουν τον προσεχή Απρίλιο στη Σύρο, χορούς από όλη την Ελλάδα, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο «Απόλλων», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού. «Εκεί θα μας δοθεί να αναφερθούμε αναλυτικά στη συνεργασία μας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τον οποίο εκτιμούμε και θα τιμήσουμε».