Στην τελική ευθεία για την έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Χωρίς βραβεία το φετινό Καρναβάλι

Στην κατάργηση των βραβείων που απονέμονταν μέχρι και πέρυσι, στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού, προέβη η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν επιθυμίας της πλειοψηφίας των ομάδων, οι οποίες θα συμμετάσχουν στη μεγάλη διοργάνωση.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στην τελευταία συνάντηση των καρναβαλικών ομάδων στο Δημαρχιακό Μέγαρο, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με την παρουσίαση των φετινών στολών και τη συναυλία των «Walkman the band», στην πλατεία Μιαούλη (Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018).

Η Επιτροπή Πολιτισμού κλήθηκε πριν από μερικούς μήνες να επανεξετάσει το θέμα των βραβείων το οποίο, βάσει των συνεχόμενων αμφιβολιών από μεριάς καρναβαλιστών ως προς την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, αποδεικνύεται «πονεμένη υπόθεση», η οποία σε καμία περίπτωση δε συνάδει με τη φιλοσοφία και το πνεύμα του θεσμού.

Στην προσπάθειά της να διατηρήσει τα Βραβεία των ενηλίκων, δεδομένου ότι, τα αντίστοιχα βραβεία για τις παιδικές καρναβαλικές ομάδες καταργήθηκαν πριν από δύο χρόνια για παρόμοιους λόγους, η Επιτροπή πρότεινε στις ομάδες να συμμετέχουν οι ίδιες μέσω εκπροσώπων τους στην ανάδειξη των νικητών του Συριανού Καρναβαλιού. Σημειώνεται ότι, τα μέλη που θα πλαισίωναν την Κριτική Επιτροπή δε θα μπορούσαν να ψηφίσουν τη δική τους ομάδα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τις ομάδες, οι οποίες κατόπιν σκέψης, δήλωσαν την άρνησή τους στην ύπαρξη βραβείων, τουλάχιστον για φέτος, καθώς την επόμενη χρονιά θα αναλάβει το θέμα αποκλειστικά η Επιτροπή Πολιτισμού. Σε όλες τις ομάδες οι οποίες θα λάβουν μέρος στο Καρναβάλι θα απονεμηθεί αναμνηστικό δίπλωμα.

Δυνατός θεσμός

«Το Καρναβάλι, αδιαμφισβήτητα, κάθε χρόνο δυναμώνει, εξελίσσεται και αυτό είναι αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας που καταβάλλουν ο Δήμος και οι ομάδες που το στηρίζουν μέσω της συμμετοχής τους», δήλωσε στη συνάντηση η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Πέρα από την ισχυροποίηση της ταυτότητας του Συριανού Καρναβαλιού, στο οποίο δόθηκε από πέρυσι το όνομα του σατιρικού ποιητή, δημοσιογράφου και εκδότη Γεωργίου Σουρή, τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή Πολιτισμού δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην εξωστρέφεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκειά του. Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας της διοργάνωσης παραμένει η ΕΡΤ, μέσω της οποίας αναδεικνύονται η Σύρος και το Καρναβάλι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και παραχωρούνται συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

«Στόχος μας είναι η προβολή όλης αυτής της προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε επί Δήμου Άνω Σύρου και συνεχίστηκε στην Ερμούπολη για να εξελιχθεί σε έναν δυνατό θεσμό», υπογράμμισε η κ. Μενδρινού.

 Ο «Γεώργιος Σουρής» που θα υποδυθεί και φέτος ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης δεν θα παρελάσει με δικό του άρμα στην Ερμούπολη, αλλά θα ανοίξει το Συριανό Καρναβάλι στην Πλατεία Μιαούλη μαζί με τον Φασουλή και τον Περικλέτο.

Νέες συμμετοχές

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη φετινή διοργάνωση θα λάβει μέρος και μία ομάδα από την πόλη Grillon της Γαλλίας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ομάδας κ. Στέλλα Λημναίου, θέμα της είναι οι «Δίδυμοι», που παραπέμπει στην αδελφοποίηση της πόλης με τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου. Οι δύο αρχηγοί της ομάδας, οι οποίοι θα είναι ντυμένοι ο ένας με τη Γαλλική σημαία και ο άλλος με την Ελληνική, δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τη συμμετοχή τους στο Συριανό Καρναβάλι και μιλούν καθημερινά γι’ αυτό. Από τη Γαλλία θα ταξιδέψουν περίπου 10 άτομα, ενώ αναζητούνται κι άλλοι καρναβαλιστές από τη Σύρο που επιθυμούν να πλαισιώσουν την ομάδα. «Είναι τιμή μας που οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν το νησί μας για να διασκεδάσουν τις ημέρες των Αποκριών, δεδομένου ότι η Νίκαια με το φημισμένο καρναβάλι της βρίσκεται σχεδόν δίπλα τους», τόνισε η κ. Λημναίου με την ελπίδα «να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους».

Δυναμική είσοδο στο Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» θα κάνει φέτος και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «animasyros» με θέμα «Οι γάμοι του Σπύρου». Η συμμετοχή του φεστιβάλ στη μεγάλη διοργάνωση της Σύρου, με δική του καρναβαλική ομάδα, εξεταζόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του, Βασίλη Καραμητσάνη, στις παρελάσεις θα συμμετέχουν και άτομα με αναπηρία από νησί, τα οποία λαμβάνουν μέρος στα εκπαιδευτικά εργαστήρια που διοργανώνει κάθε χρόνο στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου.

«Μπορεί κάποιοι να μη θεωρούν το Καρναβάλι τόσο σημαντικό, ωστόσο βλέπουμε πόσα μηνύματα μπορεί να περάσει» επεσήμανε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντας μεγάλη επιτυχία τόσο τη συμμετοχή της ομάδας από τη Γαλλία, όσο και τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν ομάδες πολιτιστικών συλλόγων και σχολείων του νησιού (μία εκ των νέων εισόδων και αυτή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης), καθώς και ομάδες από άλλες πόλεις της Ελλάδας, ο αριθμός των οποίων είναι αυξημένος. Ξεχωριστό τόνο θα δώσει το 4ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού, η έναρξη του οποίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19:00 στον Κινηματογράφο Παλλάς.

Συλλογική υπόθεση και όχι ατομική

Καταλήγοντας, η κ. Μενδρινού υπενθύμισε ότι το Καρναβάλι είναι υπόθεση όλης της Σύρου. «Πρέπει όλοι με υπομονή, νηφαλιότητα και πάνω από όλα με πνεύμα συνεργασίας, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Εγώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένη για το έως τώρα αποτέλεσμα, θεωρώ ότι φέτος καταφέραμε να εξελίξουμε το Συριανό Καρναβάλι και σε αυτό θα πρέπει να εστιάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού, Μάρκος Ρούσσος, Γιώργος Περρής και Χριστίνα Παναγιωτοπούλου, η οποία παρακάλεσε τις καρναβαλικές ομάδες να στηρίξουν με την παρουσία τους και τις υπόλοιπες αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου, όπως η σπονδυλωτή σατιρική παράσταση στο Θέατρο Απόλλων (16 Φεβρουαρίου), η οποία κάθε χρόνο προετοιμάζεται με κόπο και μεράκι από τους τοπικούς ερασιτεχνικούς θιάσους.

Τέλος, τον ενθουσιασμό τους εξέφρασαν και οι παρουσιαστές του Συριανού Καρναβαλιού Γιώργος Ρούσσος και Μαριάννα Βακονδίου, οι οποίοι συμβούλευσαν τις ομάδες να αφήσουν στην άκρη κάθε αρνητική σκέψη και να επικεντρωθούν στα ωραία και δημιουργικά πράγματα που θα συμβούν και τη φετινή χρονιά με στόχο τη διασκέδαση τόσο τη δική τους όσο και όλου του κόσμου.

Η Επιτροπή Πολιτισμού δεν παρέλειψε να απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Αλέκο Ξαγοράρη για την παραχώρηση αποθήκης στην περιοχή Μαντρόνια, προκειμένου οι καρναβαλικές ομάδες να φυλάξουν και να προετοιμάσουν τα άρματά τους, καθώς και στον κ. Βαλσαμή Παράβαλο για την παροχή του ρεύματος.