16 μουσικά, θεατρικά, κινηματογραφικά και χορευτικά φεστιβάλ στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018»

Έγκαιρος προγραμματισμός

Οι ημερομηνίες και τα ακριβή στοιχεία όλων των διοργανώσεων

Τα σημαντικά βήματα της Επιτροπής Πολιτισμού για τον έγκαιρο προγραμματισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και την προβολή τους τόσο σε πανελλήνιο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η αρμόδια Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού.

Ενόψει της προετοιμασίας του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018», η κ. Μενδρινού εισηγήθηκε στο Σώμα τις ημερομηνίες των 16 – συνολικά – Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, καθώς και τους χώρους που θα παραχωρηθούν από την Επιτροπή Πολιτισμού για τη διεξαγωγή τους. Στο πλαίσιο των φεστιβάλ, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και σε χώρους, που παραχωρούνται από άλλους φορείς και όργανα για το συγκεκριμένο σκοπό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι 14 εκ των προγραμματιζόμενων φεστιβάλ συνεχίζουν τον κύκλο τους, μετά την επιτυχία που γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ 2 διοργανώνονται για πρώτη φορά.  

Φεστιβάλ που συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους

Σε συνεργασία με τον Μουσικό Όμιλο Σύρου θα διεξαχθεί από 01 έως 03 Ιουνίου 2018 το 11ο Φεστιβάλ Χορωδιών Ερμούπολης (Θέατρο Απόλλων).

Την 4η χρονιά του θα διανύσει το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τάνγκο (21- 24 Ιουνίου) με εκδηλώσεις στο Θέατρο Απόλλων και την αίθουσα Γ. Ρίτσου του Πνευματικού Κέντρου.

Για 6η χρονιά επιστρέφει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου «Akropoditi DanceFest 2018» από 7 έως 20 Ιουλίου. Παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο θεατράκι της Πινακοθήκης Κυκλάδων και στο εξωτερικό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου (κτήριο Κορνηλάκη).

Έξι ετών γίνεται και το Syros International Film Festival (SIFF), το οποίο θα διεξαχθεί από 14 έως 25 Ιουλίου. Για τις ανάγκες της διοργάνωσης θα παραχωρηθούν ο Χώρος Πολιτισμού «Μάνος Ελευθερίου», η πλατεία Μιαούλη, η Πηγή του Αγίου Αθανασίου στην Άνω Σύρο και η Αίθουσα Εμμ. Ροΐδη του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης.

Από 15 έως 29 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων το 14 Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου με τη «Σταχτοπούτα» του Ροσσίνι να αποτελεί τη φετινή μεγάλη παραγωγή του.

Συναυλίες στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Πιάτσα της Άνω Σύρου και άλλες εκπλήξεις επιφυλάσσει στο κοινό του το 25ο Φεστιβάλ Κιθάρας (23 έως 27 Ιουλίου).

Την Ευρωπαϊκή Χρονιά Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 θα γιορτάσει φέτος στην Ερμούπολη το 5ο Eye’s Walk Digital Festival (27 έως 29 Ιουλίου), ενώ για 14η χρονιά επιστρέφει το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων (10 έως 19 Αυγούστου). Όπως υπογράμμισε η κ. Μενδρινού, η Επιτροπή Πολιτισμού πρότεινε στον Διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννο Μαργαζιώτη την πραγματοποίηση εκδήλωσης με ελεύθερη είσοδο στον Καθεδρικό Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

Μετά την επιτυχία του πρώτου κύκλου του, το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» της Καθολικής Επισκοπής Σύρου συνδιοργανώνεται φέτος με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης από 20 έως 26 Αυγούστου 2018.

Την ίδια περίπου περίοδο (20-25 Αυγούστου) θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο και το 7ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου.

Το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» θα διεξαχθεί από 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου και το Stay Art Festival του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συζητήθηκε όσο κανένα άλλο, χάρη στην περιβόητη τοιχογραφία του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά από 21 έως 23 Σεπτεμβρίου.

Μετά τον εορτασμό των δέκατων γενεθλίων του, το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδιών animasyros 11.0 θα διεξαχθεί στη Σύρο από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου και λίγο αργότερα (5 έως 7 Οκτωβρίου) θα πάρει τη σκυτάλη το 6ο Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου.

Οι νέες προσθήκες

Κατά την εισήγησή της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο την προετοιμασία δύο νέων φεστιβάλ. Τον Απρίλιο του 2018, ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» πρόκειται να διοργανώσει το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με τη συμμετοχή παιδικών τμημάτων από όλη την Ελλάδα. Η κ. Μενδρινού υπενθύμισε δε ότι, έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και η πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας μέρας Χορού, με τον Όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, την ίδια χρονική περίοδο.

Τέλος, προετοιμάζεται η πραγματοποίηση του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Φοιτητικών Θεατρικών Ομάδων σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον προσεχή Μάιο. Στο φεστιβάλ αυτό προβλέπεται να συμμετάσχουν περίπου 1.500 φοιτητές από όλη την Ελλάδα και θα πραγματοποιηθούν γύρω στις 30 παραστάσεις. Η έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με μία μοναδική συναυλία από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.

«Η κ. Μενδρινού κέρδισε το μεγάλο στοίχημα»

Καταλήγοντας, η Αντιδήμαρχος υπογράμμισε τη σημασία όλων των παραπάνω εκδηλώσεων τόσο για τον πολιτισμό της Σύρου, όσο και για την τοπική οικονομία, δεδομένου ότι, πλήθος κόσμου θα επισκεφτεί το νησί τον Απρίλιο και τον Μάιο, μήνες οι οποίοι θεωρούνται από πολλούς «νεκροί». «Αδιαμφισβήτητα, η Σύρος κατέχει την πρώτη θέση σε όλη την Ελλάδα δεδομένου όλου αυτού του όγκου των εκδηλώσεων και του πολιτιστικού επιπέδου που διαθέτει», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος του Δήμου είναι η πλήρης εξωστρέφεια του προγράμματος με μια «επιθετική» επικοινωνιακή πολιτική και πάρα πολλά δελτία τύπου τα οποία θα σταλούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη συνέχεια, τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου, όσο και το μέλος της, Μιχάλης Ζουλουφός απέδωσαν τα εύσημα στην κ. Μενδρινού και τους συνεργάτες της για τον έγκαιρο προγραμματισμό των φεστιβάλ και των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Σύρου εν γένει, σημειώνοντας πως η ίδια έχει κερδίσει το μεγάλο στοίχημα. «Το επόμενο βήμα είναι να ενημερωθούμε για τις ενέργειες που σχεδιάζονται να γίνουν με στόχο τη διάχυση του προγράμματος στις κατάλληλες ομάδες ενδιαφέροντος», υπογράμμισε ο κ. Γιαλόγλου.