Συριανό Καρναβάλι 2018: Περισσότεροι από 100 καρναβαλιστές στην ομάδα του animasyros

Ο Σπύρος παντρεύεται…

 «Κουφέτα θα φάνε» οι φίλοι του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων animasyros στο Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2018, στο πλαίσιο του οποίου, η λατρεμένη μασκότ του, Άνιμασπυρος θα έρθει «εις γάμου κοινωνία» με την καλή του, Σπυρίνα, εκ Μεδιολάνου Ιταλίας.

Ο γάμος -ή καλύτερα- οι γάμοι θα τελεστούν την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018, κατά τη διάρκεια της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης στην Ερμούπολη.

Προ του γάμου και αντί δεξιώσεως, οι οικογένειες θα παραθέσουν ανοικτό καρναβαλικό γεγονός τύπου «πάρτι», ημέρα Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018, στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Σύρου, αμέσως μετά την παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού. Χορηγός της βραδιάς είναι η Κυκλαδίτικη μπύρα «ΝΗΣΟΣ».

Εκπαιδευτικά εργαστήρια και αποκριάτικο ξεφάντωμα

Οι «Γάμοι του Σπύρου» αποτελούν την πρώτη συμμετοχή του animasyros στο Συριανό Καρναβάλι με δική του ομάδα και άρμα, που θα κάνει πιο αισθητή τη μόνιμη παρουσία του στο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το αγαπημένο φεστιβάλ μικρών και μεγάλων επιστρέφει στη φυσική έδρα του για την πραγματοποίηση ενός καρναβαλικού εργαστηρίου κινουμένων σχεδίων για Άτομα με Αναπηρία, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 στο Θέατρο Απόλλων, σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ-ΜεΑ του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Το εργαστήριο συντονίζει η έμπειρη animator - εκπαιδεύτρια Έλενα Παυλάκη, με βοηθό τη φωτογράφο Κατερίνα Μάστορα, παρασύροντας τους συμμετέχοντες στο εορταστικό πνεύμα των ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ-ΜεΑ, καθώς και μέλη του ΚΑΠΗ θα λάβουν μέρος στο Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» με την ομάδα του, την οποία αποτελούν περισσότερα από 100 άτομα. Σύμφωνα με το κόνσεπτ της ομάδας, οι γυναίκες της παρέας θα μεταμφιεστούν σε «Animaspyro» και οι άντρες σε «Animaspyrina».

Συντονιστής των καρναβαλικών δράσεων και επικεφαλής της ομάδας του animasyros είναι ο Θάνος Φώσκολος, τον οποίο και θαυμάσαμε ως «Spyrina» στην έναρξη του Συριανού Καρναβαλιού, στο πλευρό του μέλλοντα συζύγου της, Σπύρου, ή αλλιώς Ρούλας Ξανθάκη, Υπεύθυνης του Γραφείου του Φεστιβάλ στη Σύρο.

Τη στολή σχεδίασε η Πηνελόπη Ασλάνογλου και έραψε η Ρίτα Κάιλα. Υπεύθυνος του άρματος το οποίο κατασκεύασαν ο Αντώνης Γκίζης και ο Δομένικος Μαραγκός είναι ο Στέφανος Μαμίδης.

«Το animasyros έρχεται πιο κοντά στην τοπική κοινωνία»

Για την ενεργή συμμετοχή του Φεστιβάλ στο Συριανό Καρναβάλι μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του, Βασίλης Καραμητσάνης.

«Το animasyros εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια προσπαθεί να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία της Σύρου, βγαίνοντας έξω από το «σπίτι» του, το Θέατρο «Απόλλων» και πηγαίνοντας στις γωνιές της Ερμούπολης, στην Άνω Σύρο και στην Ποσειδωνία. Φέτος θα είμαστε και παρόντες σε κάποιες παραλίες. Στο πλαίσιο αυτό, τα προηγούμενα δύο χρόνια πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικά εργαστήρια για άτομα με αναπηρίες, με καρναβαλικό περιεχόμενο, συνήθως στο χώρο του «Απόλλωνα». Φέτος, ερχόμαστε ξανά στο θέατρο με καρναβαλικό εργαστήρι αλλά και με καρναβαλική ομάδα και άρμα, που μας κατασκευάζουν ευγενώς Συριανοί τεχνίτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το animasyros έχει βάλει το «χεράκι» του και σε μία ακόμη δράση που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού. Ειδικότερα, το Φεστιβάλ επέλεξε από το δίκτυο του, έναν animator για την επιμέλεια ενός βίντεο κινουμένων σχεδίων με την τεχνική του stop-motion της ομάδας των «Λίθιων» που διοργανώνει το 4ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού. To εν λόγω, βίντεο που έχει ξετρελάνει τους φίλους του παιχνιδιού δημιούργησε η Έλενα Παυλάκη, μία εκ των εκπαιδευτών των καρναβαλικών εργαστηρίων στη Σύρο.

Γραφείο του Φεστιβάλ στη Σύρο

Σύμφωνα με τον κ. Καραμητσάνη, η μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του animasyros, οφείλεται στα «αστέρια» του, τον Θάνο Φώσκολο και τη Ρούλα Ξανθάκη, η οποία συντονίζει το Γραφείο της Σύρου. «Η Ρούλα, μία από τις παλαιότερες εθελόντριές μας, είναι μεγάλη animaniac, ένας άνθρωπος με γνώση για τον πολιτισμό, που αγαπάει το φεστιβάλ σαν παιδί της» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι, το Γραφείο θα στεγαστεί σύντομα σε χώρο, που θα παραχωρηθεί από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. «Στόχος μας είναι η δημιουργία μίας αυτόνομης μονάδας παραγωγής για το φεστιβάλ που θα βασίζεται σε ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται όλο το χρόνο στο νησί».

Animasyros 11

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, η μεγάλη γιορτή του animation, πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, επιστρέφει για ενδέκατη χρονιά, από τις 26 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην Ερμούπολη, στην Άνω Σύρο & στην Ποσειδωνία Σύρου, όπως πάντα σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Με τρία, σταθερά, διαγωνιστικά τμήματα, Διεθνές & Σπουδαστικό Μικρού Μήκους και Μεγάλου Μήκους, θεματικά πανοράματα ταινιών εκτός διαγωνισμού (Διεθνές, Σπουδαστικό & Ελληνικό Πανόραμα, Ταινίες για όλη την οικογένεια) και θεματική προτεραιότητα «τα Παιδιά», το Animasyros 11 αναμένεται για μια ακόμη χρονιά να προσελκύσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της παγκόσμιας animation κοινότητας. Εμπνευσμένη από την κεντρική θεματική, η φίλη του Φεστιβάλ και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνοαμερικανίδα animator και καλλιτεχνική διευθύντρια στη   Dreamworks Television Inc. στην Καλιφόρνια, Αλίκη Θεοφιλόπουλος σχεδίασε την  πρωτότυπη εικαστική ταυτότητα του Animasyros 11, τιμώντας ιδιαίτερα τη διοργάνωση.