Διήμερο καρναβαλικό εργαστήριο του Animasyros για Άτομα με Αναπηρία

Άτομα με Εξοικείωση στο animation

Οι γάμοι του Σπύρου στο Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2018 μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και ενίσχυσαν τη δημιουργικότητα των ωφελούμενων του ΚΔΑΠ – ΜεΑ Ερμούπολης στα φετινά εκπαιδευτικά εργαστήρια του animasyros στο Θέατρο Απόλλων.

Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων επέστρεψε στη φυσική έδρα του για την πραγματοποίηση ενός διήμερου εργαστηρίου, απευθυνόμενου σε Άτομα με Αναπηρία. Οι δράσεις ήταν εμπνευσμένες από το θέμα της πρώτης καρναβαλικής συμμετοχής του animasyros, το οποίο θα παρελάσει σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη μαζί με 17 ακόμα ομάδες.

Ζωγράφισαν, έκοψαν, έραψαν και πέρασαν καταπληκτικά

Το εργαστήριο συντόνισε η έμπειρη ανιμέιτορ-εκπαιδεύτρια Έλενα Παυλάκη, που μαζί με τη φωτογράφο Κατερίνα Μάστορα, παρέσυραν τους συμμετέχοντες στο εορταστικό πνεύμα των ημερών.

«Δεδομένου ότι, το animasyros κάνει την παρθενική εμφάνισή του στο Συριανό Καρναβάλι, σκεφτήκαμε να βασίσουμε το εργαστήριο σε αυτό, χρησιμοποιώντας τους πρωταγωνιστές της συμμετοχής του, τον animaspryro και τη μέλλουσα σύζυγό του». Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν το ζεύγος στην εκκλησία, στο γαμήλιο αμαξάκι και σε πολλά άλλα τρυφερά ενσταντανέ και να δημιουργήσουν κάποια μικρού μήκους animation. Τη δεύτερη ημέρα του εργαστηρίου, εκπαιδευτές και ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ-ΜεΑ υποδέχτηκαν στην παρέα τους τις κυρίες που έχουν αναλάβει το ράψιμο των καρναβαλικών στολών του animasyros. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη διαδικασία κατασκευής της στολής και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν όλα τα εργαλεία της ραπτικής, για να φτιάξουν το γαμπριάτικο κοστούμι του Σπύρου. Σημειώνεται μάλιστα πως, κάποιοι  εξ’ αυτών θα πλαισιώσουν την καρναβαλική αποστολή του animasyros και θα παρελάσουν στο πλευρό της υπόλοιπης ομάδας.

«Χαίρεσαι να δουλεύεις μαζί τους»

«Με χαροποιεί ιδιαίτερα η συνεργασία μου με τα παιδιά του ΚΔΑΠ-ΜεΑ, τα οποία αγκαλιάζουν τις δράσεις μας με προθυμία και πολλή αγάπη. Πέρυσι δουλέψαμε για πρώτη φορά μαζί και παρατήρησα με πόσο ενθουσιασμό το περίμεναν. Η συμμετοχή τους στις δράσεις του Φεστιβάλ κάθε Σεπτέμβρη, αποτελεί μια συνήθεια για τους ίδιους, ωστόσο με την ίδια θέρμη λαμβάνουν μέρος και στα καρναβαλικά εργαστήρια» τόνισε η κ. Παυλάκη, υπογραμμίζοντας την άνεση με την οποία οι ωφελούμενοι ανταποκρίνονται σε ό,τι τους ζητηθεί. «Είναι πλήρως εξοικειωμένοι τόσο με το animation, όσο και με το animasyros, γενικότερα. Έχουν δικές τους ιδέες και γνωρίζουν διαδικασία. Παλαιότερα, ίσως να ήταν λίγο πιο επιφυλακτικοί, τώρα όμως το απολαμβάνουν και κάθε φορά δοκιμάζονται, βελτιώνονται και μαθαίνουν κάτι καινούριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόσο οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο, όσο και οι φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τις μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκαν στις 14 και 15 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Απόλλων, όταν αυτές αναρτηθούν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του ΚΔΑΠ-ΜεΑ Ερμούπολης και του Animasyros.