Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αντ. Συρίγου για την αποκατάσταση των ταφικών μνημείων της Ερμούπολης

Υπουργική δέσμευση για τις απαραίτητες ενέργειες

  • Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 16 Φεβ. 2018 - 7:26

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, αναφορικά με τη διάσωση του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη, ζητώντας κατεπείγουσα παρέμβαση από την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, ο βουλευτής Κυκλάδων έθεσε εκτενώς το ζήτημα της διάσωσης των ταφικών μνημείων που βρίσκονται στο κοιμητήριο, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μεν ιστορικά διατηρητέα, αλλά βρίσκονται σε κακή κατάσταση λόγω σοβαρών αλλοιώσεων και καταστροφών, ενώ δεν απέκρυψε και τις ενέργειες σύλησης τάφων με αφαίρεση μαρμάρινων πλακών, σταυρών και γλυπτών.

Ο Αντ. Συρίγος ξεκίνησε την αναφορά του κάνοντας μία ιστορική αναδρομή για την ίδρυση του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου στη συνοικία της Νεάπολης το 1837, επισημαίνοντας ότι για κάποιους ιστορικούς είναι εφάμιλλης αξίας με το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα μνημεία του προαύλιου χώρου, τα οποία είναι εμπνευσμένα από το ρεύμα του κλασικισμού και ανήκουν σε επιφανείς οικογένειες της Ερμούπολης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σύμφωνα με πρόσφατο ψήφισμα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών “οι αρχιτεκτονικοί τύποι και ο γλυπτός διάκοσμος των μνημείων προσφέρουν σημαντικά στοιχεία στην ιστορία της νεότερης τέχνης που αναπτύχθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και της κοινωνικοοικονομικής ιστορίας της Ερμούπολης”.

Δίνοντας ξεκάθαρα την εικόνα των καταστροφών που έχουν προκληθεί, ο βουλευτής Κυκλάδων αναφέρθηκε στις συντονισμένες ενέργειες των Δημάρχων και της τοπικής κοινωνίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 για τη διάσωσή των ταφικών μνημείων, ζήτημα το οποίο έθιξε και η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών με σχετικό ψήφισμα στο οποίο εκθέτει τον κίνδυνο της πλήρης καταστροφής τους, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν καταγράψει επανειλημμένα την κατάσταση και έχουν προχωρήσει στη σχετική σύνταξη μελετών, δε δόθηκε ποτέ χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους. Πέραν αυτού, πρόσθεσε ότι το Δημοτικού Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει εγκρίνει ποσά για την πλήρη χρηματική κάλυψη των προτάσεων που έχει καταθέσει, προτείνοντας μάλιστα να επωμιστεί τη διεξαγωγή και το κόστος των εργασιών συντήρησης, αναφερόμενος και ονομαστικά σε πρώην Υπουργούς που αγνόησαν το αίτημα.

Απευθυνόμενος στην Υπουργό Πολιτισμού, διερωτήθηκε κατά πόσο αποτελεί προτεραιότητα η διάσωση του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου και εάν ναι ποια βήματα θα ακολουθηθούν για τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών και σε ποιο χρόνο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση κατεπείγουσα. Προσθετικά έθεσε την παράμετρο της αναζήτησης των απαιτούμενων οικονομικών πόρων από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και κατά πόσο έχει διερευνηθεί αυτή η επιλογή.

Απαντώντας η κα Κονιόρδου, αφού αναγνώρισε την σπουδαιότητα των συγκεκριμένων ταφικών μνημείων, δήλωσε ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, ο οποίος ως επισπεύδων θα έχει τον συντονισμό όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων για την αποκατάσταση των μνημείων όχι μόνο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά της συνολικής, καθώς τα έργα τέχνης, όπως επεσήμανε, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες.