Ειδική πτέρυγα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη για τη συλλογή 40.000 βιβλίων του Μάνου Ελευθερίου και μόνιμη έκθεση αντικειμένων του Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο

Χώρο στον πολιτισμό

Η καθοριστική συμβολή ανθρώπων της τέχνης στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας του γενέθλιου τόπου τους, της Σύρου, αναδεικνύεται στις υπάρχουσες δομές του νησιού, όπου υπάρχει πάντοτε μία θέση για εκείνους που το τίμησαν μέσα από το έργο τους και για όσους συνεχίζουν να το αγαπούν με όλη τους την καρδιά.

Ο Συριανός ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο δωρητή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης, στην οποία έχει χαρίσει έως σήμερα, περίπου 40.000 βιβλία.

Συγκέντρωση της συλλογής σε έναν ενιαίο χώρο

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Βιβλιοθηκών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Μαρίζα Αγγελοπούλου κατέστησε γνωστό ότι,  με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 80 χρόνων του Μάνου Ελευθερίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα του αφιερώσει την κεντρική εκδήλωσή της, η οποία θα συνοδεύεται από παράπλευρες δράσεις.

Επιπλέον, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στη διαμόρφωση μας ειδικής πτέρυγας στην κεντρική είσοδο της Βιβλιοθήκης, όπου θα ταξινομηθεί και θα φυλαχτεί όλη η συλλογή του κ. Ελευθερίου (θεατρικά κείμενα, δοκίμια, ποιητικές συλλογές, εκδόσεις μεγάλων ποιητών όπως ο Σεφέρης, ο Καβάφης, ο Ελύτης κ.α.). Σημειώνεται μάλιστα πως, πολλά εξ’ αυτών περιέχουν και αφιερώσεις των δημιουργών τους προς τον κ. Ελευθερίου, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο συλλεκτικά και πολύτιμα.

«Για πολύ καιρό σκεφτόμασταν και μελετούσαμε τη μεταφορά των βιβλίων του Μάνου Ελευθερίου σε ένα ενιαίο χώρο και τώρα είμαστε έτοιμοι να το θέσουμε σε εφαρμογή», τόνισε η κ. Αγγελοπούλου, εξηγώντας πως, για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού, η Βιβλιοθήκη θα διακόψει τη λειτουργία της για έναν μήνα.

Ωστόσο, υπογραμμίστηκε πως, όλο αυτό το διάστημα, οι παιδικές δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης θα συνεχιστούν, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των σχολείων του νησιού, τα οποία επισκέπτονται την έκθεση εργαλείων γραφής και γραπτής επικοινωνίας του κ. Μιχάλη Καΐρη με τίτλο «Χαρτί και Καλαμάρι».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί από την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό-μουσειολόγο Μαρία Κωστούρου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε τάξη ξεχωριστά, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών, οι οποίοι γράφουν σε πάπυρο, χρησιμοποιώντας φτερά, λύνουν γρίφους, σχηματίζουν γράμματα με το σώμα τους, ακούνε ενδιαφέρουσες ιστορίες και κάνουν παρουσιάσεις στους συμμαθητές τους.

Καταγραφή εκθεμάτων του Μουσείου Μάρκου Βαμβακάρη

Ξεχωριστό κεφάλαιο για τη Σύρο αποτελεί επίσης ο Πατριάρχης του Ρεμπέτικου, Μάρκος Βαμβακάρης, φωτογραφίες, έγγραφα και προσωπικά ενθυμήματα του οποίου εκτίθενται από το 1995 έως και σήμερα, στο ομώνυμο Μουσείο, στην Πιάτσα της Άνω Σύρου.

Σε μία προσπάθεια «νοικοκυρέματος» του υλικού που φυλάσσεται στους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Γραφείο Πολιτισμού προχώρησε στην καταγραφή των εκθεμάτων του Μουσείου Βαμβακάρη με την αρωγή του υπεύθυνου λειτουργίας του κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλου.

Η λίστα των συγκεκριμένων αντικειμένων και εγγράφων θα καταχωρηθεί στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, ενώ σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το Μουσείο θα μετονομαστεί σε Μόνιμη Έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη, όπως είχε εφαρμοστεί και στην περίπτωση του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, εντός του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης. Την αποκλειστική διαχείριση της έκθεσης θα έχει ο Δήμος.

Επικαιροποίηση και αποδοχή των αντικειμένων από το Δημοτικό Συμβούλιο

Στην τοποθέτησή της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού σημείωσε πως, η καταγραφή των εκθεμάτων πραγματοποιείται για να γνωρίζει ο Δήμος ακριβώς τι υλικό έχει στην κατοχή του. Πρόσθεσε μάλιστα, πως πριν από 25 χρόνια υπήρχαν άλλες νομοθεσίες, βάσει των οποίων μία αίθουσα λάμβανε ευκολότερα τον χαρακτηρισμό «Μουσείο» σε αντίθεση με τις σημερινές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Δεν παρέλειψε δε, να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Ισίδωρο Ρούσσο για την εκπληκτική προσθήκη που έφτιαξε, όπου θα φυλαχτεί το αντίγραφο μπουζουκιού του Μάρκου Βαμβακάρη το οποίο δώρισε στον Δήμο ο οργανοποιός Τάσος Κατσιφής, στην έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην Έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία.

Η επικαιροποίηση και αποδοχή των προσωπικών αντικειμένων και εγγράφων του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, που φιλοξενούνται σε δημοτικό ακίνητο επί της οδού Αγίου Σεβαστιανού 3 στην «Πιάτσα» της Άνω Σύρου, καθώς και η δημιουργία μόνιμης έκθεσης σε αυτό, εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο.