Εκδηλώσεις για τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου στο πρόγραμμα του πρωτοεμφανιζόμενου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους

Μαθητικά «συριανοπατήματα»

Πρόσκληση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Χορού για νέους με τίτλο «συριανοπατῶ», απευθύνει στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης».

Το πρωτοεμφανιζόμενο φεστιβάλ στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις 27 και 28 Απριλίου 2018.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Παιδικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης έκθεση παιδικών παραδοσιακών ενδυμασιών από το βεστιάριο της κ. Φιλάνθης Μπογέα, με ώρες λειτουργίας: 11:00 – 13:00 και 17:00 – 21:00.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί στο κοινό έκθεση ζωγραφικής με θέμα την παραδοσιακή ενδυμασία, στην οποία θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών των δημοτικών σχολείων που θα λάβουν μέρος σε αυτήν.

Το απόγευμα της 27ης και 28ης Απριλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί το χορευτικό μέρος του φεστιβάλ στην πλατεία Μιαούλη με τη συμμετοχή παιδικών κι εφηβικών χορευτικών ομάδων από τη Σύρο αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν και τα δημοτικά σχολεία, εφόσον διαθέτουν χορευτική ομάδα παραδοσιακών χορών.

Τέλος, το βράδυ της 28ης Απριλίου 2018, κατά τη διάρκεια της λήξης του χορευτικού μέρους του φεστιβάλ, όλοι οι συμμετέχοντες αλλά και ομάδες από τα δημοτικά σχολεία, θα χορέψουν μαζί στην πλατεία Μιαούλη έναν παραδοσιακό χορό (καλαματιανό).

«Γειτονικές» συμμετοχές

Στο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος χορευτικές ομάδες από τον Σύλλογο Γυναικών Άνδρου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σημωνίδης Αμοργού, καθώς και παιδικά και εφηβικά τμήματα του Συλλόγου Κρητών Σύρου, του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, του εργαστηρίου «Άρωμα Παράδοσης» και φυσικά, της «σοφίας της παράδοσης». Ενδιαφέρον έχει εκφράσει επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος από την Απείρανθο της Νάξου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Φεστιβάλ θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει την ορχήστρα της κ. Καίτης Κούλλια, πλαισιωμένη από Συριανούς μουσικούς.  

Η «σοφία της παράδοσης» στη Μάνη

Λίγο πριν την πραγματοποίηση του φεστιβάλ «συριανοπατῶ», η «σοφία της παράδοσης» συμμετείχε για πρώτη φορά στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, με αφορμή την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821.

Το τριήμερο εκδηλώσεων ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων, χορούς, απαγγελίες και τραγούδια, συνεχίστηκε με δοξολογία, αναπαράσταση της έναρξης της Επανάστασης του 1821 και παρέλασης από όλες τις ομάδες και τα σχολεία και ολοκληρώθηκε με τον δρόμο των Αθάνατων, αγώνα δρόμου, στον οποίο συμμετείχαν αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Όμιλος εκπροσωπήθηκε από 15 μέλη του και έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας.