Έκθεση για την ανασκαφή στη Στελίδα

  • Παρασκευή, 13 Απριλίου, 2018 - 22:22

ΝΑΞΟΣ, 12 Απριλίου 2018- Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Στελίδας Νάξου (SNAP) παρουσιάζουν: Νεάντερταλ στη Νάξο! Η προϊστορική Αρχαιολογία της Στελίδας, με συναρπαστικά νέα δεδομένα για την αρχαιότερη θέση και τους πρωιμότερους ανθρώπους στις Κυκλάδες!  Πρόκειται για την πρώτη δημόσια έκθεση για τις παγκόσμιας εμβέλειας ανακαλύψεις από τη Στελίδα.

 

Εγκαίνια Έκθεσης: 14 Απριλίου 2018 στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Νάξου (πρώην Σχολή Ουρσουλίνων).

 

Με την υποστήριξη του Κ. Μανώλη Μαργαρίτη, Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στόχος της έκθεσης είναι να μοιραστούμε της ρηξικέλευθες ανακαλύψεις μας με το τοπικό και διεθνές κοινό. Για τους αρχαιολόγους, αποτελεί ιδανική ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη Στελίδα. Εφόσον οι εκτάσεις της περιοχής είναι ιδιόκτητες, είναι καλύτερα να εορτάσουμε το έργο μας μαζί με το κοινό μακριά από την ίδια τη θέση.

 

Από το 2013, το (SNAP) αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού) και του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, με βασικά μέλη του από τον Καναδά, την Ελλάδα, Γαλλία, Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί διαφορετικές επιστημονικές μεθόδους για τη χαρτογράφηση, ανασκαφή, περιγραφή και χρονολόγηση της προϊστορικής λατόμησης και παραγωγής εργαλείων στη Στελίδα, μια εξαιρετικά σπάνιου τύπου αρχαιολογική θέση  που δεχόταν επισκέψεις από διαφορετικά είδη ανθρώπων τουλάχιστον επί 250.000 χρόνια.

 

“Η ίδια η ποσότητα αυτού του υλικού στη Στελίδα είναι εντυπωσιακή και αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τη διερεύνηση της Παλαιολιθικής συμπεριφοράς πέραν της εξέχουσας σπουδαιότητας της θέσης ως μαρτυρίας της παρουσίας ανθρωπίδων στα νησιά.” – Curtis Runnels, Καθηγητής Αρχαιολογίας, Boston University

 

Το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Στελίδας Νάξου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να υποδεχθεί το κοινό στα εγκαίνια στις 14 Απριλίου 2018 στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Νάξου (πρώην Σχολή Ουρσουλίνων), με ειδικές παρουσιάσεις από τον συν- διευθυντή του προγράμματος Δρα Τρίσταν Κάρτερ και τον Δρα Στέλιο Λεκάκη, ειδικό στη ναξιακή πολιτιστική κληρονομιά.

 

Η έκθεση Νεάντερταλ στη Νάξο! Η προϊστορική Αρχαιολογία της Στελίδας θα διαρκέσει από τις 14 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2018 οπότε βεβαιωθείτε ότι εσείς και η οικογένειά σας δε θα χάσετε αυτή τη φανταστική έκθεση για την προϊστορία της Νάξου.

 

Για τυχόν διευκρινήσεις απευθυνθείτε:

Dr Tristan Carter, συνδιεθυντής SNAP

9055259140 εσωτ 23910

stringy@mcmaster.ca

 

Jason Lau, Μέσα & Επικοινωνία

jasonlau95@gmail.com

 

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Μπείτε στον διάλογο χρησιμοποιώντας #SNAPNaxos!

Facebook: @snaparchaeology

Instagram:@snaparchaeology
Twitter: @snaparchaeology

Youtube: Stélida Naxos Archaeological Project

Website: http://stelida.mcmaster.ca

 

Πρόσθετα στοιχεία:

Συν- επιμελητής έκθεσης: Δρ Tristan Carter, συν- διευθυντής του SNAP από το 2013, και Αναπληρωτής Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster University.

Συν- επιμελήτρια έκθεσης:  Shannon Crewson, μεταπτυχιακή φοιτήτρια (Πρόγραμμα Μουσειολογίας), Πανεπιστήμιο Toronto, μέλος του ΣΝΑΠ από το 2015.

Σχεδίαση έκθεσης: Jason Lau, BA (Hons), Ανθρωπολογία & Πολυμέσα,  Πανεπιστήμιο McMaster, μέλος του SNAP από το 2016.

 

Μεταφράστριες έκθεσης: Κλαίρη Γιαννίρη, υπ. Διδάκτωρ Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, ΕΚΠΑ, μέλος του SNAP από το 2015; Δρ Βάγια Μαστρογιαννοπούλου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, μέλος του SNAP από το 2013.

 

Συν- διευθυντές Προγράμματος SNAP:

Δρ Tristan Carter, Άγγλος αρχαιολόγος που εργάζεται στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες από το  1994, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας, McMaster University (Ontario, Canada).

Δρ Δημήτρης Αθανασούλης, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων