Το Μουσικό Σχολείο Πειραιά ταξίδεψε στη Σύρο με ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκο Βαμβακάρη

Στην πατρίδα του μεγάλου δημιουργού

Η Σύρος και ο Πειραιάς, η γενέτειρα και το δεύτερο «σπίτι» του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του και αποτέλεσαν για τον ίδιο αστείρευτες πηγές έμπνευσης και δημιουργίας τραγουδιών, ενώθηκαν σε ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου.

Το Μουσικό Σχολείο Πειραιά, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο "Μάρκος... από τη Σύρα στον Πειραιά" παρουσίασε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης» στο Σχολικό Συγκρότημα στο Μάννα, μία μουσική παράσταση με τραγούδια διανθισμένα με αφηγήσεις και δρώμενα από τη ζωή του σπουδαίου δημιουργού.

Στην παράσταση συμμετείχαν μαθητές από την Α’ Γυμνασίου έως και τη Β’ Λυκείου. Υπεύθυνος της Λαϊκής Ορχήστρας, αποτελούμενης από 22 παιδιά, ήταν ο κ. Φάνης Σταυρακάκης. Η προετοιμασία της ορχήστρας έγινε σε συνεργασία με τον κ. Γεράσιμο Μορφέση. Τα θεατρικά δρώμενα και τις αφηγήσεις επιμελήθηκε η κ. Νικολέτα Αρβανιτάκη, ενώ την επίσκεψη οργάνωσε η κ. Γεωργία Μπουμπουχεροπούλου.

Την ομάδα καλωσόρισε, εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειρήνη Δράκου.

Με σεβασμό στο έργο του Συριανού ρεμπέτη

Σημειώνεται ότι, το 2011 το Μουσικό Σχολείο Πειραιά είχε επισκεφτεί ξανά τη Σύρο, με ένα αντίστοιχο αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη. Αυτή τη φορά επέλεξε να παρουσιάσει 15 τραγούδια του, διασκευασμένα από ακουστικά όργανα, με σεβασμό στο έργο του Συριανού Ρεμπέτη.

«Είναι φυσικό ο Πειραιάς να ασχολείται με τον Μάρκο Βαμβακάρη, καθώς αυτός αποτέλεσε τη δεύτερη πατρίδα του», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Σταυρακάκης.

Το αφιέρωμα "Μάρκος ... από τη Σύρα στον Πειραιά" έχει παρουσιαστεί επίσης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και σε ενδοσχολικές και εξωσχολικές εκδηλώσεις.

Για τις ανάγκες του προγράμματος, δημιουργήθηκαν ομάδες που δούλεψαν, συγκέντρωσαν στοιχεία και έφτιαξαν βιντεάκια. Στο τέλος του τρέχοντος διδακτικού έτους, θα παρουσιαστεί και μία γενικότερη εργασία σε έντυπη μορφή, που αφορά σε όλη τη ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη, τον αγώνα του και το έργο του.

«Ο Μάρκος είναι ο πιο έντεχνος συνθέτης»

«Ο Μάρκος είναι τα θεμέλια όχι μόνο του ρεμπέτικου και της λαϊκής μουσικής, αλλά και της μουσικής γενικότερα στην Ελλάδα. Το έχουν αναφέρει και μεγάλοι έντεχνοι συνθέτες, όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος που ασχολήθηκαν με το έργο του. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι ο πιο έντεχνος από όλους είναι ο Μάρκος», υπογράμμισε ο υπεύθυνος της Λαϊκής Ορχήστρας του Μ.Σ.Π.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τέτοια προγράμματα συμβάλλουν στη συνέχιση της παράδοσης, βοηθώντας ταυτόχρονα τα παιδιά να βρουν τις ρίζες τους. «Τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη είναι πάντα επίκαιρα και διαχρονικά και αγγίζουν ακόμη και τα μικρά παιδιά στις μέρες μας».

Στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά διδάσκεται επίσης βυζαντινή, παραδοσιακή, κλασική, τζαζ και ροκ μουσική και έχουν δημιουργηθεί ορχήστρες και χορωδίες που υπηρετούν αυτά τα είδη.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Σταυρακάκης ευχαρίστησε το κοινό της Σύρου για την αγάπη του και υποσχέθηκε ότι το σχολείο θα πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις στο μέλλον. Την παράσταση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, δάσκαλοι και μαθητές της Μουσικής Σχολής «Εν Χορδαίς και Οργάνοις».