Μεγαλώνει ο κατάλογος των υποστηρικτών και φίλων του «ΑΝΩ», του μοναδικού Φεστιβάλ που διοργανώνεται εξ’ ολοκλήρου στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Αγαπήθηκε από τα πρώτα του κιόλας βήματα

Παρουσίαση των φετινών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 20 έως 26 Αυγούστου 2018

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουν τεθεί οι εκδηλώσεις του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

«Η σημαντική αυτή αναγνώριση έρχεται να προστεθεί σε έναν πολύ πλούσιο κατάλογο φορέων, οι οποίοι έχουν δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον και τη στήριξή τους στη μεγάλη διοργάνωση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου» επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, η υπεύθυνη χορηγιών, Μαρία Μαυρίκου.

Με αρωγούς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (μέγας δωρητής), τον ΔΕΔΔΗΕ, το Ξενοδοχείο «Ερμής», την Blue Star Ferries, την Astra Airlines, τη Sky Express, αλλά και με την εξίσου πολύτιμη συμβολή των χορηγών επικοινωνίας του, το Διεθνές Φεστιβάλ «ΑΝΩ» μπορεί δικαιολογημένα να αισιοδοξεί για την επίτευξη των στόχων που εξ’ αρχής έθεσε: την ευρύτερη αναγνώρισή του από τους φίλους του εκκλησιαστικού οργάνου εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, και συγχρόνως, την ανάδειξη και αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.

Αυτή τη στιγμή, το χορηγικό πρόγραμμα έχει αγγίξει το 87% του αρχικού σχεδιασμού του και αναμένεται επίσης, η απάντηση από έναν ακόμα φορέα. «Αυτός ο στόχος δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης του προγράμματος και στο 100%», κατέληξε η κ. Μαυρίκου.

Η εξέλιξη του θεσμού, που διάγει φέτος τον δεύτερο χρόνο ζωής του και οι προσεχείς εκδηλώσεις του, κατά την περίοδο 20-26 Αυγούστου 2018, παρουσιάστηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο μεζεδοπωλείο «Απανωχωρίτισσα» στην Άνω Σύρο, ενώπιον εκπροσώπων -τοπικών, αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας- μέσων ενημέρωσης.  

Ποιοτική αναβάθμιση του πολιτιστικού προγράμματος της Σύρου

«Το Φεστιβάλ έκλεισε έναν χρόνο και κατάφερε ήδη, με τη βοήθεια των συνεργατών μας, να γίνει ευρέως γνωστό», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, προσθέτοντας πως, όνειρο όλων είναι η συνεχής ανάπτυξή του, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και με εκδηλώσεις που διακρίνονται για την ποιότητά τους. Όπως τόνισε, το όλο εγχείρημα ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια, μετά το πέρας της ριζικής ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου. Τότε, εκφράστηκε η ιδέα επισκευής του εκκλησιαστικού οργάνου του που, επί δεκαετίες ήταν ανενεργό. «Όταν το πετύχαμε, μαζί με τον Χάρη Βεκρή, τον Χρήστο Παρασκευόπουλο και τον οργανίστα του Ναού, Γιάννη Ρούσσο, σκεφτήκαμε τη δημιουργία του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου, το οποίο συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Αύγουστο του 2017. Αυτή η μικρή οργανωτική επιτροπή ήδη έχει αρχίσει να μεγαλώνει με την προσθήκη τόσο της Μαρίας Μαυρίκου, όσο και του Αντώνη Δαλέζιου, ο οποίος έχει αναλάβει την τοπική υποστήριξη.

Θερμά συγχαρητήρια εξέφρασε στους διοργανωτές του Φεστιβάλ η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού υπογραμμίζοντας πως, με τη σπουδαία πρωτοβουλία τους, συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην ποιοτική αναβάθμιση του πολιτιστικού προγράμματος του νησιού, όσο και στην αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου. «Ως Δήμος, έχουμε την υποχρέωση, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάδειξη ενός ανεκτίμητου κειμηλίου

Για τη δυναμική αλλά και τη φήμη του «ΑΝΩ», που εξαπλώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μίλησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του, Χάρης Βεκρής. «Ούτε εμείς περιμέναμε να εξελιχθεί τόσο γρήγορα. Δεν έχει κλείσει ακόμα έναν χρόνο. Έχουμε πολύ μεγάλη υποστήριξη και από τον απλό κόσμο που παρακολουθεί τις συναυλίες, αλλά και από φορείς που έχουν εκτιμήσει τη δουλειά και την προσπάθεια μας. Πέρυσι ξεκινήσαμε με ένα πολύ χαμηλού κόστους φεστιβάλ, στηριχτήκαμε σε μια χορηγία του ΔΕΔΔΗΕ και όλα τα υπόλοιπα έξοδα καλύφθηκαν από την Καθολική Επισκοπή Σύρου. Το «ΑΝΩ» αγαπήθηκε πολύ, έδειξε τη δυναμική του κι εμείς ανταμειφθήκαμε».

Εξήγησε δε, πως η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, επιθυμώντας να συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στον οικισμό της Άνω Σύρου, στράφηκε στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το φετινό πρόγραμμα το οποίο θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές περιλαμβάνει μία συναυλία τον Μάρτιο, πριν από το Πάσχα (ΑΝΩ ΕΑΡ), μία προφεστιβαλική εκδήλωση (ΑΝΩ ΠΡΟ), τον κύριο κορμό του Φεστιβάλ τον Αύγουστο και μία χριστουγεννιάτικη συναυλία (ΑΝΩ Χριστούγεννα).

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του φεστιβάλ που το διαφοροποιούν από άλλες μεγάλες διοργανώσεις, ο κ. Βεκρής κατέστησε γνωστό πως το ΑΝΩ στηρίζεται εξ’ ολοκλήρου στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. «Εμείς βρήκαμε ένα όργανο, το οποίο ουσιαστικά ήταν ένα ανενεργό κειμήλιο. Επισκευάστηκε πριν από δύο χρόνια με τις ενέργειες του Επισκόπου και φτιάξαμε ένα φεστιβάλ το οποίο αναδεικνύει, αυτό που εμείς βρήκαμε από την προηγούμενη γενιά. Η πρωτοβουλία μας βοήθησε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου να γίνει ευρύτερα γνωστός και να χρησιμοποιείται πλέον σαν ένας πολύ σημαντικός συναυλιακός χώρος».

Σημειώνεται, μάλιστα πως, στις 13 Αυγούστου 2018, στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθεί στον Ναό συναυλία από το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Μεγάλος χορηγός επικοινωνίας του «ΑΝΩ» παραμένει και φέτος η ΕΡΤ3, η οποία θα προβάλλει το σχετικό προωθητικό βίντεο είκοσι φορές, πριν από την έναρξη του φεστιβάλ.

Στα σχέδια των υπευθύνων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η οργάνωση μιας έρευνας κοινού για τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων αξιολόγησης του φεστιβάλ αλλά και στοιχείων για τη συμβολή του ΑΝΩ στην επισκεψιμότητα του μεσαιωνικού οικισμού. «Θέλουμε οι στόχοι μας να είναι μετρήσιμοι και να αποδεικνύονται. Σε αυτή τη φάση, θα χρειαστούμε εθελοντές».

Καταλήγοντας, ο κ. Βεκρής ανακοίνωσε τη μελλοντική ένταξη του ραδιοφωνικού παραγωγού Νίκου Κανελλόπουλου («Η κλασική κόμπακτ δισκοθήκη» - ''Αθήνα 9.84'') στην ομάδα του «ΑΝΩ» με τον ρόλο του συμβούλου προγράμματος.

Έκδηλο ενδιαφέρον από καλλιτέχνες του εξωτερικού

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Χρήστος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, για την προβολή και ανάδειξη του «ΑΝΩ», ενός θεσμού που δεν είναι συνηθισμένος για τα ελληνικά δεδομένα. Παρόλα αυτά, κατέστησε γνωστό πως το εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου έχει τραβήξει το ενδιαφέρον οργανιστών και του εξωτερικού (Πολωνία, Γερμανία, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία), οι οποίοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε επόμενες εκδηλώσεις.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου το οποίο θα περιλαμβάνει συναυλία φωνητικής μουσικής από την περίοδο της Αναγέννησης με το κουαρτέτο Vox Sinceris (20 Αυγούστου), συναυλία με έργα για φλάουτο (μουσικό όργανο με έναν αυλό) και για εκκλησιαστικό όργανο (μουσικό πολύαυλο όργανο, απόγονο μουσικών οργάνων με έναν αυλό) στις 22 Αυγούστου, συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής από τη Χορωδία Musica Sacra (24 Αυγούστου) και ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου από τον διάσημο Πολωνό οργανίστα Michał Markuszewski, ο οποίος θα ερμηνεύσει έργα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο από γνωστούς Πολωνούς και άλλους Ευρωπαίους συνθέτες (26 Αυγούστου).

Σημειώνεται ότι, το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προφεστιβαλική συναυλία του ΑΝΩ «Εν χορδαίς και οργάνω» με έργα για εκκλησιαστικό όργανο και έγχορδα. Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος και το Κουαρτέτο Εγχόρδων «FourTe» εκτέλεσαν έργα των  George Friedrich Handel, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart και Luigi Boccherini.