Γιορτή λήξης χορευτικών τμημάτων του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης»

Άρχισε ο χορός και μίλησε η καρδιά στη σκέψη

Με ένα παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι υποδέχτηκαν το φετινό καλοκαίρι ο Λαογραφικός - Χορευτικός Όμιλος "η σοφία της παράδοσης" και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου.

Εκατόν ογδόντα χορευτές κατέκλυσαν το γήπεδο μπάσκετ του Πάγου και απέδειξαν μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα πως «όταν αρχίζει ο χορός, μιλά η καρδιά στη σκέψη».

Η παράσταση αποτέλεσε τη γιορτή λήξης των χορευτικών τμημάτων της «σοφίας της παράδοσης» για την περίοδο 2017-2018, μια χρονιά πλούσια σε εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες και εξαιρετικές συνεργασίες ανάμεσα στον Όμιλο και πλειάδας φορέων εντός και εκτός Σύρου.

«Ναυαρχίδα» των δράσεων, η οποία έφερε νεανικό αέρα στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» ήταν το  1ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους «συριανοπατῶ», που συνδιοργανώθηκε με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού.

Η «παράδοση» παρούσα και το καλοκαίρι

Εξίσου έντονη θα είναι η παρουσία του Ομίλου και το προσεχές χρονικό διάστημα με μια σειρά εμφανίσεων τόσο σε γειτονιές της Σύρου, όσο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Η αρχή θα γίνει με την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα και του Αφανού στα Καμίνια και στο Πισκοπειό, το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018.

Παράλληλα, η «σοφία της παράδοσης» θα συμμετέχει στο 20ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και δρώμενων, που θα διεξαχθεί στην Άνδρο από 22 έως 24 Ιουνίου 2018. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γυναικών Άνδρου, ο οποίος καλεί προσκαλεί το κοινό σε ένα σεργιάνι στην παράδοση της πατρίδας μας με χορευτικά συγκροτήματα από τη Σέριφο, τη Σύρο, τη Θεσσαλονίκη, τη Θήβα και όλα τα χορευτικά τμήματα του “Χορεύανδρος”.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τους Δήμους Σικίνου και Φολεγάνδρου διοργανώνεται πολιτιστικό διήμερο στα εν λόγω νησιά με ρεμπέτικη βραδιά και παράσταση Καραγκιόζη (29 & 30 Ιουνίου 2018).

Η καλοκαιρινό πρόγραμμα του Ομίλου περιλαμβάνει επίσης: παραδοσιακό γλέντι στο γήπεδο του Πάγου σε συνδιοργάνωση με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Πάγου και Κρητών Σύρου (14 Ιουλίου), συμμετοχή της ομάδας Καραγκιόζη στο φεστιβάλ Syroskidz (28 Ιουλίου) 2018, συμμετοχή στη γιορτή της πεζότρατας που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» στην παραλία των Αγκαθωπών  (4 Αυγούστου), συμμετοχή στο παραδοσιακό πανηγύρι στον Πάγο την παραμονή της Παναγίας (14 Αυγούστου), καθώς και σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Κέρκυρα .

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την περίοδο των Χριστουγέννων, η «σοφία της παράδοσης» θα διοργανώσει παιδική παράσταση στο Θέατρο Απόλλων και θα λάβει μέρος στο «Σπίτι του Αι-Βασίλη» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας στην Έπαυλη Τσιροπινά.