Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων Σύρας μας προσκαλεί στην πρώτη θεατρική παράστασή του με άρωμα παλιού ελληνικού κινηματογράφου

«Μένω σε κάποια γειτονιά»

  • Παρασκευή, 22 Ιουνίου, 2018 - 06:17

Αγαπημένη συνήθεια αποτελεί τα τελευταία χρόνια η αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα και του Αφανού στη γειτονιά των Καμινίων.

Με σεβασμό στις παραδόσεις του τόπου μας και με πλήρη αφοσίωση στην προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων Σύρας έχει ενεργή παρουσία στην πολιτιστική ζωή του νησιού με δράσεις και εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου με πρόεδρο τον Γιώργο Σιγάλα αποφάσισε να γιορτάσει φέτος τον Κλήδονα με μία θεατρική παράσταση.

Το έργο του Αντώνη Μπούμπα με τίτλο «Μένω σε κάποια γειτονιά» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και ώρα 20:30, στο Γήπεδο Καμινίων Ερμούπολης.

Άρωμα ελληνικής ταινίας, ατμόσφαιρα παλιάς γειτονιάς και αναβίωση του λαϊκού εθίμου του Κλήδονα σε ένα έργο με ήρωες ανθρώπους της διπλανής αυλής, χιούμορ και… στιχουργική διάθεση.

Υπόθεση

Δεκαετία του 1960. Παραμονές του Αϊ-Γιάννη του Αφανιστή και σε μια λαϊκή γειτονιά της Σύρου, οι περίοικοι προετοιμάζονται για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα. Χαμογελαστοί άνθρωποι, αθώες παιδικές φωνές, φιλέματα και ανταμώματα σε καταπράσινες αυλές και σκαλιά συνθέτουν τη φυσιογνωμία μιας ήσυχης συνοικίας που, εκτός από τις έγνοιες της καθημερινότητας και το άγχος της επιβίωσης, έχει και τα μυστικά της. Ύποπτα νυχτοπερπατήματα, οικογενειακά δράματα και πολλές ακόμη ιστορίες πίσω από κλειστές πόρτες αποτελούν αγαπημένα θέματα της Μαρίτσας, της Καντιώς και της Ελένης. Στο στόχαστρο των τριών φιλενάδων βρίσκεται η Ευτυχία, η «εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή», που προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα ζωή της, μετά τον γάμο της με τον Συριανό Νώντα. Όταν η κυρά Ξενιώ γίνεται το εξιλαστήριο θύμα της δικής τους αδιακρισίας και απρέπειας, τότε, η καλοκάγαθη και συγχρόνως πολυμήχανη γυναίκα, αποφασίζει να «χρησιμοποιήσει» την παράδοση για να δώσει στις ανακατώστρες ένα μάθημα.

Σημείωμα του συγγραφέα

Το «Μένω σε κάποια γειτονιά» είναι ένα έργο που αναμοχλεύει μνήμες. Φέρνει στην επιφάνεια εικόνες οικείες από μια αθώα εποχή που άλλοι έζησαν και άλλοι έμαθαν μέσα από αφηγήσεις συγγενών και φίλων. Οι ήρωες της ιστορίας, μας θυμίζουν τους γονείς, τους παππούδες μας, αλλά και ανθρώπους που μας «κληρονόμησαν» τις εμπειρίες, τα βιώματά τους και το πρόσωπο μιας διαφορετικής Ελλάδας που δεν θυμίζει σχεδόν σε τίποτα τη σημερινή μορφή της. Παρόλα αυτά, το έργο δεν έχει σκοπό να σηκώσει το δάχτυλο και να ονοματίσει, αλλά να αποτυπώσει μέσω της μυθοπλασίας την ατμόσφαιρα της παλιάς γειτονιάς, όπου τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο είχαν οι γυναίκες της. Πίσω τους ακολουθούν οι άντρες οι οποίοι, είτε περαστικοί, είτε χαμένοι στη δική τους καθημερινότητα αποτελούν το «κλειδί» για να μπορούν οι γυναίκες να «κλειδώνουν» και να «ξεκλειδώνουν» τις πόρτες.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Σιγάλας, ο οποίος με όχημα την πολυετή εμπειρία του στο ερασιτεχνικό θέατρο, αλλά και την αγαστή συνεργασία του τόσο με τα μέλη του Συλλόγου των Καμινίων, όσο και άλλων φορέων του τόπου μας που υπηρετούν τον πολιτισμό, «έντυσε» τη «Γειτονιά» του Αντώνη Μπούμπα με πολύ κέφι αλλά και νοσταλγική διάθεση.

Σημαντική είναι εξίσου η παρουσία τριμελούς ορχήστρας, αποτελούμενης από τους: Ηλία Πρέκα (μπουζούκι), Γρηγόρη Λούβαρη (κιθάρα) και Ρένα Βέργου (τραγούδι) καθώς και η συμμετοχή του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος διέθεσε καρέκλες και εξέδρα για τις ανάγκες της παράστασης.

Ο Κλήδονας και ο Αφανός σε γειτονιές της Σύρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Κλήδονας θα αναβιώσει, όπως και κάθε χρόνο, σε άλλες τρεις περιοχές της Σύρου.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την αναβίωση του εθίμου του «Κλήδονα και του αφανού», το άναμμα φωτιάς, την παραμονή της εορτής του Γενέθλιου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και ώρα 20:30 στην πλατεία «Μικρασιατών Προσφύγων» στον Ξηρόκαμπο καθώς και μουσική βραδιά μετά εδεσμάτων.

Την ίδια ακριβώς ώρα θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Η σοφία της παράδοσης», στην Πλατεία του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία.

Τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου και το «Άρωμα Παράδοσης» προσκαλούν το κοινό στην αναβίωση του παλιού εθίμου του Κλήδονα και του Αφανού την Κυριακή στις 24 Ιουνίου 2018 στην Καμάρα της Άνω Σύρου στις 8:30 μ.μ. Συμμετέχουν η Ομάδα Ξεναγών Άνω Σύρου, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου και το Άρωμα Παράδοσης.