Συμμετοχή της «σοφίας της παράδοσης» στο 20ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Άνδρο

Σύρος παντού

Το όνομα της Σύρου ακούστηκε και πάλι δυνατά στους κύκλους της παράδοσης, όπου μικροί και μεγάλοι ανταμώνουν για να μοιραστούν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, αλλά και για να παρουσιάσουν το πολύτιμο έργο που επιτελούν μέσα από την αδιάλειπτη δράση τους.

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων εκπροσωπήθηκε την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 στο 20ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Άνδρου από τον Χορευτικό – Λαογραφικό Όμιλο «η σοφία της παράδοσης».

Στη φημισμένη διοργάνωση του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου, ο Όμιλος της Σοφίας Λούβαρη έδωσε το στίγμα του με την πρώτη εφηβική ομάδα του, αποτελούμενη από 15 χορευτές και πέντε συνοδούς. Το φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Άνδρου.

Αντάμωμα παράδοσης

Εκτός από τη «σοφία της παράδοσης», έλαβαν επίσης μέρος ο Σύλλογος Γυναικών Σερίφου «Η Ανδρομέδα», ο Χορευτικός Σύλλογος Θηβών «Τερψιχόρειον», η Λέσχη Τραπεζικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου «Χορεύανδρος». Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν με παραδοσιακή μουσική ο Νικόλαος και ο Αυγουστής Ντόγιας.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ αναβίωσε το παραδοσιακό έθιμο του Κλήδονα στην πλατεία Καΐρη, όπου παρουσιάστηκαν χοροί από τις ομάδες της Άνδρου, της Σερίφου και τη «σοφία της παράδοσης».

Η διοργάνωση κορυφώθηκε το επόμενο βράδυ στο –μόλις τεσσάρων χρόνων- Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου. Προηγήθηκε η παρέλαση όλων των ομάδων στην Αγορά, μαγνητίζοντας τα βλέμματα του κόσμου.

Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε και παραδοσιακό γλέντι με τη συμμετοχή και των 180 χορευτών, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στη φετινή διοργάνωση.

«Η φιλοξενία του Δήμου Άνδρου και του Συλλόγου Γυναικών ήταν μοναδική και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο Όμιλός μας διευρύνει τις συνεργασίες τους και προβάλλει τη δουλειά του σε περισσότερους τόπους», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Λούβαρη.