Τέσσερα έργα αποτελούν τη «σοδειά» του 1ου Εικαστικού Εργαστηρίου στην Ποσειδωνία με δάσκαλο τον Γιάννη Δανέλη

Τα παιδιά δημιουργούν και εμπνέουν

Την ευκαιρία να διεισδύσουν στον μαγικό και πολύχρωμο κόσμο της ζωγραφικής, δημιουργώντας έργα που θα αποτελέσουν τη βάση για καινούριες και μεγαλύτερες εμπνεύσεις, είχαν παιδιά από τη νότια Σύρο και όχι μόνο, μέσα από το 1ο Εικαστικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών».

Τα μαθήματα με υπεύθυνο τον εικαστικό Γιάννη Δανέλη διεξήχθησαν από 18 έως 23 Ιουνίου 2018 με τη συμμετοχή 15 παιδιών από το Δημοτικό Διαμέρισμα της Ποσειδωνίας και δύο ακόμα δυνάμει «καλλιτεχνών» από την Ερμούπολη.

Η δράση αυτή άνοιξε τον κύκλο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών μηνών στον ανακαινισμένο χώρο των γραφείων του Συλλόγου, αποτελώντας πρόσφορο έδαφος για πρακτική ενασχόληση των μικρών φίλων του με την τέχνη της ζωγραφικής.

Επί έξι ημέρες, ο Γιάννης Δανέλης προσέφερε αφιλοκερδώς τις γνώσεις του στα παιδιά, αναδεικνύοντας μαζί τους την όμορφη και ωφέλιμη πλευρά της δημιουργικής απασχόλησης, η οποία δε συγκρίνεται με τις αμέτρητες ώρες μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή ή tablet.

Αφορμή για τη δημιουργία κανονικών έργων τέχνης

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου δημιουργήθηκαν τέσσερα έργα, εκ των οποίων το ένα που φέρει την υπογραφή «Ποσειδωνία», θα παραμείνει στα γραφεία του Συλλόγου. Τα υπόλοιπα τρία, κατόπιν επεμβάσεων από τον κ. Δανέλη, θα φιλοξενηθούν στην επερχόμενη έκθεσή του στο πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελματικών Άνω Σύρου με τίτλο «We are all connected».

 «Αυτή τη φορά δεν κάναμε ζωγραφική σε χαρτί ή κολλάζ, αλλά δουλέψαμε σε καμβά με λάδια νερού, φιλικά για τα παιδιά», περιγράφει στην «Κοινή Γνώμη» ο υπεύθυνος εικαστικός, ο οποίος φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο του φετινού έντυπου προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός». «Συμφωνήσαμε να αφήσουμε το ένα τελάρο στον Σύλλογο της Ποσειδωνίας και εγώ να επέμβω στα υπόλοιπα τρία, για να δημιουργήσω μεγάλα έργα που θα παρουσιαστούν στη δική μου έκθεση. Τα παιδιά έδωσαν σε εμένα έμπνευση και εγώ τους έδωσα εθελοντικά το εργαστήριο. Οπότε είναι μία σχέση «κερδίζω-κερδίζω». Από το να κάνουμε έργα, τα οποία συγκεντρώνονται σε αποθήκες ή τα πετάμε δεξιά και αριστερά, σκεφτήκαμε να ζωγραφίσουμε έργα με υλικά αντοχής, που θα γίνουν η αφορμή για τη δημιουργία κανονικών έργων τέχνης, τα οποία και θα εκτεθούν».

Πρόταση για παράρτημα του Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου στην Ποσειδωνία

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του «Ποσειδώνα» Δημήτρης Νταλαχάνης μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου, που προσανατολίζεται στην πλήρη αξιοποίηση των ανακαινισμένων γραφείων του για την υλοποίηση ποικίλων δράσεων, απευθυνόμενων κυρίως στα παιδιά, αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία μιας Βιβλιοθήκης, η οποία θα εξυπηρετεί τα μέλη του Συλλόγου και όχι μόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στη λίστα τους περιλαμβάνονται επίσης εικαστικά δρώμενα, παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις και πολλά ακόμα πολιτιστικά αγαθά, τα οποία οι κάτοικοι των χωριών μπορούν να απολαμβάνουν χωρίς να μετακινούνται στην πόλη.

Υπό εξέταση από το Τμήμα Πολιτισμού, βρίσκεται η πρόταση του Συλλόγου για τη δημιουργία παραρτήματος του Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην Ποσειδωνία, το οποίο θα επισκέπτονται μία ημέρα της εβδομάδας οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες – εκπαιδευτές. «Για να μη συγκεντρώνουμε όλα τα παιδιά στο κέντρο, κρίνουμε ότι θα ήταν καλό να το ανοίξουμε και να το διευρύνουμε, καθώς Σύρος δεν είναι μόνο η Ερμούπολη» σημείωσε ο κ. Δανέλης, διαβεβαιώνοντας ότι, παρατηρείται ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τα παιδιά των χωριών. «Αντί να αναγκάζονται οι γονείς να κατεβάζουν τα παιδιά τους στην Ερμούπολη, μπορεί να γίνει με κάποιον τρόπο και μια αποκέντρωση».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, διαβεβαιώνοντας ότι τα γραφεία του μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα πάνω από 15 άτομα. Θετική διάθεση για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος, το οποίο θα τύχει θερμής ανταπόκρισης από τα παιδιά της περιοχής, υπάρχει και από την αρμόδια Αντιδήμαρχο, Θωμαή Μενδρινού. «Θέλουμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στα παιδιά της περιοχής μας, καθώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το χαμόγελό τους, που μαρτυρά ότι, πέρασαν όμορφα, ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα το καλλιτεχνικό ταλέντο τους», κατέληξε ο κ. Νταλαχάνης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Γιάννη Δανέλη για την πολύτιμη βοήθεια του, τα παιδιά που συμμετείχαν, τους γονείς τους, καθώς και τα μέλη του Συλλόγου για τις υπηρεσίες που παρείχαν όλες αυτές τις μέρες.