Αποδοχή δωρεάς έργων του Γιώργου Φουστάνου στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Στην περιουσία του Δήμου η «Ελληνική Ακτοπλοΐα»

Ομόφωνα αποδεκτή έγινε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η δωρεά έργων τέχνης του Γιώργου Φουστάνου, τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός», πραγματοποιήθηκε πέρυσι η έκθεση φωτογραφίας του κ. Φουστάνου με τίτλο «Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945-1995», στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη (Ιούνιος 2017), στην Έπαυλη Τσιροπινά (Ιούλιος-Αύγουστος 2017) και στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (Οκτώβριος 2017-Ιανουάριος 2018).

Βάσει συμφωνητικού, το οποίο υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Φουστάνος παραχώρησε στον Δήμο 149 έργα σε πανό, με στόχο να συμπεριληφθούν στην περιουσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και συγκεκριμένα να τοποθετηθούν στο Βιομηχανικό Μουσείο, όπου θα εκτίθενται επί μονίμου βάσεως.

Στην τοποθέτησή του, το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Φωτεινιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση αξιοποίηση του συγκεκριμένου υλικού, εν αντιθέσει άλλων έργων τέχνης τα οποία παραμένουν εδώ και χρόνια φυλαγμένα σε αποθήκες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αλέξης Αθανασίου υπογράμμισε της προσπάθειες του Τμήματος Πολιτισμού για την καταγραφή όλων των έργων που έχουν δωρίσει στο Δήμο φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες με στόχο τη μελλοντική δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης.

«Πολλά από αυτά είναι αξιόλογα και πανάκριβα αριστουργήματα, που δυστυχώς δεν έτυχαν καλής διαχείρισης, κατά το παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί σύντομα μία λύση για το σύνολο των δωρεών.