Ένταξη των ταφικών μνημείων της Ερμούπολης στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης

Αναγγέλθηκε η ένταξη των ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου του Αγ. Γεωργίου της Ερμούπολης στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE).

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Ταφικών Μνημείων, Μαρίζα Αγγελοπούλου, ενημέρωσε το σώμα για την θετική εξέλιξη ένταξης του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου ως μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό.

Μία ισχυρή κατοχύρωση προσφέρεται πλέον στη Σύρο με την παρούσα εξέλιξη, καθώς κατοχυρώνεται και από έναν σημαντικό ευρωπαϊκό φορέα η αξία της ιδιαίτερης αυτής γλυπτοθήκης της Σύρου, με τα σπάνια ταφικά καλλιτεχνήματα.

Η ολοκλήρωση της μελέτης και πλέον η διεκδίκηση χρηματοδότησης για τη διάσωση αποτελούν τις ενέργειες που οφείλουν να τεθούν ως προτεραιότητα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου, πρωτίστως να διασωθούν, αλλά και να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας γλυπτά μνημεία του κοιμητηρίου.

Οι ενέργειες και οι αρωγοί για την ένταξη

Να υπενθυμιστεί ότι η κ. Αγγελοπούλου είχε καταφέρει να υπάρξει ενεργός συμμετοχή της Σύρου στο ετήσιο συνέδριο του ASCE, 5-7 Οκτωβρίου 2017, το οποίο διοργανώθηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με την επιμέλεια της καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης κ. Ευαγγελίας Γεωργιτσογιάννη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε.

Βάσει της πολύτιμης μελέτης των συγγραφέων κ. Πέπης Γαβαλά και Ελένης Γαρέζου "Τα Γλυπτά Μνημεία του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου" και της εθελοντικής τους προσφοράς προς τον Δήμο, στοιχειοθετήθηκε ο φάκελος προς ένταξη στον Οργανισμό, με την κ. Αγγελοπούλου να εκφράζει δημοσίως την βαθιά ευγνωμοσύνη της για την θαυμάσια αυτή επιστημονική μελέτη, που συνέβαλλε ουσιαστικά στην θετική έκβαση.

Εκτός από την παρουσία και την παρέμβαση στο Συνέδριο του Οργανισμού της Μαρίζας Αγγελοπούλου, το θέμα των κοιμητηρίων της Σύρου, Διατηρητέο Ορθόδοξο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου της Ερμούπολης -ως σημαίνων χώρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, παρουσιάστηκε και από την δρ. κ. Πέπη Γαβαλά.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε δια ζώσης, αγαστή συνεργασία εκτός από την κ. Πέπη Γαβαλά και με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού στην Ελλάδα κ. Θοδωρή Τζούμα, την υπεύθυνη του Υπουργείου Πολιτισμού για τις Πολιτιστικές Διαδρομές της Ευρώπης κ. Μαριάνθη Αναστασιάδου, την υπεύθυνη Κοιμητηρίου του Δήμου Κηφισιάς κ. Ρένα Πολίτη και την καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη. Δόθηκε η πλήρης υποστήριξή τους, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ένταξης, που οδήγησε στο θετικό αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της ένταξης.

Η αλληλογραφία και η γραμματειακή υποστήριξη στην επικοινωνία μεταξύ Δήμου και Οργανισμού (ASCE) πραγματοποιήθηκε από την ανιδιοτελή και εθελοντική προσφορά της κ. Ειρήνης Χριστοφόρου.

Η Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων

Η Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010 και εκτός της Ελλάδας οι χώρες που μετέχουν είναι: Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία.

Αρμόδιο κι ενεργό ρόλο στην προώθηση των πολιτιστικών Διαδρομών στην χώρα μας έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ και συγκεκριμένα οι κ. Γιώργος Καλαμαντής και Μαριάνθη Αναστασιάδου.

O Οργανισμός Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE) είναι ο φορέας διαχείρισης της Διαδρομής.

Ο Οργανισμός που ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελεί μία ευρωπαϊκή προσπάθεια να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνει 179 κοιμητήρια σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η χώρα μας εντάχθηκε στη συγκεκριμένη πολιτιστική διαδρομή το 2011 μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών, με εκπρόσωπο του Οργανισμού στη χώρα μας τον κ. Θεόδωρο Τζούμα, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Το κοιμητήριο του Αγ. Γεωργίου της Ερμούπολης είναι το 5ο κοιμητήριο της Ελλάδας που εντάσσεται στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης.

Η σύνδεση με την συγκεκριμένη Πολιτιστική Διαδρομή προσφέρει στα μέλη της σημαντικές δυνατότητες, όπως:

-Χρήση του επίσημου εμβλήματος της Διαδρομής και των σχετικών υλικών marketing (φυλλάδια,αφίσες)

-Συμπερίληψη στην ιστοσελίδα και στο έντυπο υλικό της Διαδρομής

-Ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την τουριστική αξιοποίηση των Κοιμητηρίων

-Συμπερίληψη σε μελλοντικά κοινά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ετικέτες: