Συγκροτήθηκε η Ομάδα Διοίκησης Έργου για την πρόταση δημιουργίας ψηφιακής έκθεσης με θέμα τη ζωή και το έργο του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου

Η Σύρος επενδύει στο κεφάλαιο «Μάρκος Βαμβακάρης»

Με σταθερά και συντονισμένα βήματα βαδίζει ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης τόσο στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, όσο και στην ανάδειξη του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το όνομα του μεγάλου ρεμπέτη, Μάρκου Βαμβακάρη.

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η πράξη «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών επαφής με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη», που θα φέρει επικοινωνιακά τον τίτλο «Λες κα μάγια μου ‘χεις κάνει». Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, «καρπός» συνεργασίας των Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτισμού & Τουρισμού και Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και ΤΠΕ, θα κατατεθεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού που θα εμπλουτίσουν τον τουρισμό της εμπειρίας.

Όπως σημειώνεται, στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης απαιτείται η προ-έγκριση του Τεχνικού Δελτίου Πράξης από την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, πριν την υποβολή του στη Διαχειριστική Αρχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προ-έγκριση, σύμφωνα με το παράρτημα Β΄ της «ΕΘΝΙΚΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2016-2021» και το παράρτημα Γ΄ του «Οδηγού υποβολής προτάσεων ΤΠΕ των φορέων του Δημοσίου προς τη ΓΓΨΠ» που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, είναι η συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Έργου (τύπου IPT) και η ανάληψη σχετικής δέσμευσης.

Η ΟΔΕ τύπου IPTs (Integrated Project Teams), έχει ως σκοπό την διοίκηση - παρακολούθηση του έργου, από τη φάση της αρχικής του σύλληψης έως και τη φάση της ένταξής του σε παραγωγική λειτουργία. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου, αλλά και η βιωσιμότητά του, μετά το πέρας υλοποίησης της πράξης, κρίνεται σημαντικό να υπάρχει σχετική δέσμευση για την συγκρότηση ΟΔΕ για την εν λόγω πράξη.

Εξαμελής ομάδα – Ρόλοι και Αρμοδιότητες

Ακολουθώντας τις τυπικές διαδικασίες, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε στη συγκρότηση της ΟΔΕ της πράξης με τίτλο «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την επαφή με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη».

Επικεφαλής της ομάδας ορίστηκε, με απόφαση Δημάρχου, ο Πέτρος Βακόνδιος, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού-Οικονομικού, Αναπληρωτή Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού, ο οποίος είναι έμπειρο στέλεχος του Δήμου με γνώση και εμπειρία των επιχειρησιακών διαδικασιών και του τομέα εφαρμογής του προτεινόμενου έργου. Ο ρόλος του είναι να εκπροσωπεί τον Δήμο, ως προς το σκέλος των επιχειρησιακών απαιτήσεων και να αποτελεί το κεντρικό σημείο επαφής για όλες τις δραστηριότητες του έργου.

Καθήκοντα εκπροσώπου χρηστών (User Representative) ανέλαβε η Ειδική Συνεργάτης του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κατηγορίας ΠΕ,  Άννα Μαρούλη. Ρόλος της είναι να μεταφέρει και να μεταφράζει τις απαιτήσεις των χρηστών στο έργο και να διαμορφώνει προτάσεις για λύσεις επικεντρωμένες και φιλικές προς τον τελικό χρήστη.

Υπεύθυνος Έργου (Project Manager) ορίστηκε ο Δημήτριος Κορφιάτης, κλάδου ΠΕ5 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, υπάλληλος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση και παρακολούθηση του συνολικού πλάνου, του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος του έργου καθώς επίσης και για την παρακολούθηση και διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, των επιμέρους δράσεων και του ρίσκου του έργου.

Ειδικός ΤΠΕ (ICT Specialist) ορίστηκε η Νίκη Διδασκάλου, κλάδου ΠΕ11 Πληροφορικής, υπάλληλος του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και ΤΠΕ. Είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη της ανάπτυξης του έργου στο επιχειρησιακό περιβάλλον του φορέα και για την οργάνωση και λειτουργία των δομών υποστήριξης στη φάση της παραγωγικής του εκμετάλλευσης.

Υπεύθυνη για την εισήγηση της κατάλληλης μεθόδου διαγωνιστικής διαδικασίας, ανάλογα με τη φύση και την πολυπλοκότητα του έργου, την κατάρτιση των διακηρύξεων και των τελικών συμβάσεων και την παρακολούθηση των συμβατικών υποχρεώσεων θα είναι η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Προμηθειών-Αποθηκών, Καλλιόπη Κουμουτσάκου, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού.

Τέλος, χρέη Οικονομικού Υπεύθυνου (Financial Expert) ανέλαβε ο Αντώνιος Κυριακίδης, ειδικότητας ΤΕ Γραμματέων, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικού Προγραμματισμού και Λογιστηρίου. Ρόλος του είναι να παρέχει υποστήριξη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του έργου και είναι υπεύθυνος για την οικονομική του διαχείριση.

Θ. Μενδρινού: «Ελπίζουμε να υλοποιήσουμε τον στόχο μας»

Υπενθυμίζεται ότι, το προτεινόμενο έργο θα αναπαριστά εικονικά στο κοινό μια ολόκληρη εποχή της πρόσφατης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας, με βάση τη ζωή και το έργο του Συριανού συνθέτη, Μάρκου Βαμβακάρη.

Το ψηφιακό δρώμενο θα εγκατασταθεί σε δημοτικά ακίνητα, στην Πιάτσα της Άνω Σύρου, όπου θα παρουσιάζονται οι ενότητες «Το φαινόμενο του ρεμπετισμού», «Ο βίος και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη» και «Η ψηφιακή πολυμεσική απόδοση σημαντικών έργων του Βαμβακάρη με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και σκηνοθεσία».

«Η προσπάθεια συνεχίζεται και ελπίζουμε σε βάθος χρόνου ο στόχος μας να υλοποιηθεί», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, τονίζοντας πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επενδύει στο τεράστιο κομμάτι που λέγεται «Μάρκος Βαμβακάρης».