Κοινή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για τη λήξη του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

"Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη κέρδισε ένα στοίχημα"

  • Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2018 - 16:11

Το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία για μία ακόμη χρονιά, επιτυγχάνοντας τους προσδοκώμενους στόχους που είχαν τεθεί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Αυτή τη χρονιά, το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ απέκτησε διεθνή διάσταση με τη συμμετοχή για πρώτη φορά, μουσικών σχημάτων από την Ιταλία και την Κύπρο, προσελκύοντας φίλους του Ρεμπέτικου όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Επίσης, υπήρξε πρωτοφανής η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας, διεθνών ΜΜΕ, τα οποία προέβαλαν τη Σύρο και το Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη, στην Αυστραλία, την Αυστρία και την Κύπρο, καθώς και τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και έντυπων μέσων της Ελλάδας.

Η αστική λαϊκή μουσική αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου, η οποία αναδεικνύεται μέσω της «Σύρας του Μάρκου Βαμβακάρη», αναβιώνοντας το ρεμπέτικο στα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου σε παραλίες και πλατείες του νησιού, προβάλλοντας τις ομορφιές της Σύρου που ενέπνευσαν το μεγάλο βάρδο για τη δημιουργία της διάσημης «Φραγκοσυριανής».

Κορυφαίες στιγμές του Φεστιβάλ αποτέλεσαν η συναυλία του σχήματος του γνωστού δεξιοτέχνη Δημήτρη Μυστακίδη στην έναρξη και η συναυλία του σχήματος του Αντώνη Αινίτη στη λήξη, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε τη συμμετοχή μαθητών της τοπικής σχολής «Εν χορδαίς και οργάνοις», για τους οποίους θα ήταν υπερήφανος ο Μάρκος Βαμβακάρης.

 

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε να απευθύνουμε σε όλους τους συντελεστές του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου και ιδιαίτερα στον κ. Αντώνη Μαραγκό και στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κα Θωμαή Μενδρινού, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή πίστεψαν στη σπουδαιότητα του Φεστιβάλ για το νησί μας και τον πολιτισμό του, δημιουργώντας έναν θεσμό, στον οποίο ο πήχης τέθηκε ψηλά εξαρχής.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας και συγκεκριμένα τις εταιρείες Blue Star και ΑΛΦΑ Ζύθος (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), τον υποστηρικτή κ. Γεώργιο Βακόνδιο, καθώς και όλους τους μουσικούς και οργανοποιούς που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Τέλος, ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας το κοινό που αγκάλιασε με θέρμη όλες τις εκδηλώσεις, συντελώντας καθοριστικά στη φετινή επιτυχημένη διεξαγωγή του.

Το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» κέρδισε ένα στοίχημα, αποδεικνύοντας ότι η συλλογική και συστηματική προσπάθεια και η δημιουργική συνεργασία μεταξύ των φορέων οδηγεί σε επιτυχημένα αποτελέσματα για το νησί μας.