Νέες πολιτιστικές περιπέτειες για τη «σοφία της παράδοσης»

Ο χορός είναι ένας σύντομος δρόμος για την ευτυχία

Στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας θα «ταξιδέψει» ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», κατόπιν πρόσκλησης του Πολιτιστικού Συλλόγου Μωραϊτίκων.

Η συμμετοχή του Ομίλου στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών (22 Σεπτεμβρίου) αποτελεί την τελευταία καλοκαιρινή δράση του πριν από την έναρξη του νέου κύκλου μαθημάτων στη νέα έδρα του, στη Λέσχη Ποσειδωνίας.

Παράδοση όλο το καλοκαίρι

Για μία ακόμη χρονιά η «σοφία της παράδοσης» έδωσε το στίγμα της στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, λαμβάνοντας ενεργά μέρος σε πολλές εκδηλώσεις, αλλά και με δικές του πρωτοβουλίες, οι οποίες απέσπασαν ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια και άνοιξαν το δρόμο για την καθιέρωση νέων θεσμών.

Μία εξ’ αυτών ήταν η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών για νέους που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Απριλίου στη πλατεία Μιαούλη, με συνδιοργανωτές τον Δήμο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

«Η πρώτη αυτή προσπάθεια αγκαλιάστηκε τόσο από το κοινό, όσο και από τις χορευτικές ομάδες των Κυκλάδων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη του Ομίλου, Σοφία Λούβαρη, καθιστώντας γνωστό ότι, ήδη προγραμματίζεται η διεξαγωγή της επόμενης διοργάνωσης το πρώτο σαββατοκύριακο του Μαΐου.

Ανάλογη επιτυχία γνώρισε η μουσικοχορευτική παράσταση "Όταν αρχίζει ο χορός, μιλάει η καρδιά στη σκέψη", που συνδιοργάνωσε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάγου στο Γήπεδο μπάσκετ του χωριού. Έναν μήνα αργότερα, στο ίδιο σημείο, διοργάνωσε μαζί με τους Συλλόγους Πάγου και Κρήτων παραδοσιακό γλέντι με νησιώτικα τραγούδια, κρητικές μαντινάδες και ρεμπέτικα πατήματα.

Ο Όμιλος έλαβε μέρος στο 20ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Άνδρου, στις 23 Ιουνίου, ενώ την ίδια μέρα, τμήματά του πλαισίωσαν χορευτικά τις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων Καμινίων και Επισκοπείου για την αναβίωση του Κλήδονα.

Στα τέλη Ιουλίου, η «σοφία της παράδοσης» και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργάνωσαν στην πλατεία του Φοίνικα βραδιά Καραγκιόζη. Ο αγαπημένος λαϊκός ήρωας διασκέδασε το κοινό με τα ξεχωριστά αστεία και τις περιπέτειες του. Με καλοκαιρινή διάθεση, με το φως του ουρανού και με την παρέα της γειτονιάς, μικροί και μεγάλοι θυμήθηκαν ή γνώρισαν το δικό μας θέατρο σκιών. Τέλος, το δικό του λιθαράκι έβαλε και στη Νησιώτικη Βραδιά στα Καμίνια, αποχαιρετώντας μαζί με μέλη και φίλους του συλλόγου της περιοχής το φετινό καλοκαίρι.

Τα επόμενα… βήματα

Τα φετινά μαθήματα του Ομίλου θα λειτουργήσουν την 1η Οκτωβρίου. Εκτός από τα χορευτικά τμήματα, θα λειτουργήσουν η Χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού, το θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και ενήλικες, καθώς και καλλιτεχνικό εργαστήρι με παιδιά, που θα περιλαμβάνει ζωγραφική, πηλό, κατασκευές, κολάζ κ.α. Στο εικαστικό εργαστήρι, που αποτελεί νέα προσθήκη στο πρόγραμμα του Ομίλου, θα διδάξει, παλαιά μαθήτριά του, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών.

Σημειώνεται, ότι, η «σοφία της παράδοσης» προγραμματίζει επίσης την υλοποίηση δράσεων στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, καθώς και χριστουγεννιάτικη παράσταση στο Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Λούβαρη εκφράζει τη χαρά της για την αγάπη με την οποία αγκαλιάζεται το έργο του Ομίλου τόσο από τους τοπικούς φορείς, όσο και από το κοινό του νησιού.