Της Μαρίας Ρώτα

Η Σαντορίνη άρχισε να βάζει τα γιορτινά της

  • Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 20 Σεπ. 2018 - 7:56

Οι εθελοντές αιμοδότες της Σαντορίνης ετοιμάζοντας, με ιδιαίτερη προθυμία να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της προσφορά…ζωής! Γιατί προσφέροντας αίμα σώζεις τη ζωή ενός ανθρώπου. Και η ζωή είναι θείο δώρο για τον κάθε άνθρωπο.

«Οι ελλείψεις σε αίμα και στα παράγωγά του συνεπάγονται μια σειρά αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία των νοσοκομείων και τους ασθενείς, όπως είναι η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων, οι δυσκολίες να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν στις εφημερίες, καθώς και οι θεραπείες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών», ανέφερε ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Ηλίας Σιώρας. Δεν είμαι αιμοδότρια. Και λυπάμαι που δεν μπορούσα να γίνω και σε νεαρή ηλικία. Όμως έχω συνειδητοποιήσει και έχω θαυμάσει την ανεκτίμητη προσφορά σας αγαπητοί ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ! Είστε στ’ αλήθεια μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, με σπάνιο αίσθημα αλληλεγγύης προς τον άλλον άνθρωπο και με πλήρη «αφιλοκέρδεια», αφού ούτε καν δεν μπορείτε να γίνετε αποδέκτες της ευγνωμοσύνης αυτών των ανθρώπων που σώσατε τις ζωές τους. Θα’ θελα να σας σφίξω το χέρι και να σας πω πόσο σπουδαίοι άνθρωποι είστε. Στ’ αλήθεια είστε οι Ολυμπιονίκες της ζωής!

Κάθε φορά που τα σταθερά και πεπειραμένα χέρια της νοσηλεύτριας κεντούν τη φλέβα σας για να τρέξει το αίμα σας κι από κει να περάσει στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό σας, τον βοηθάτε να σωθεί. «Είστε μικροί θεοί, πλασμένοι κατ’ εικόνα και ομοίωσιν Εκείνου, γιατί προσφέροντας αίμα στον άρρωστο, βοηθάτε τους γιατρούς να θανατώσουν….τον θάνατο!» είπε μια γιατρός. Κι ένας φίλος των αιμοδοτών έγραψε: Σ΄ ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ ΦΙΛΕ

….Σ’ ‘έχω ανάγκη στο δικό μου αγώνα,

θέλω απ’ το δικό σου αίμα

μια σταγόνα.

Μπράβο σας υπέροχοι αιμοδότες! Αγάπη και υπέροχη προσφορά είναι οι αιμοδότες, χωρίς ποτέ να μάθεις ποιος πήρε από το αίμα σου δύναμη για να ζήσει.

Το πιο σημαντικό είναι ότι διατηρήθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση χιλιάδες παιδάκια που έπασχαν από αναιμία και δίνοντάς τους το αίμα σας (και μάλιστα χωρίς να περιμένετε οποιαδήποτε ανταπόδοση) ούτε καν το ευχαριστώ εκείνου που γλιτώνει από τον θάνατο χάρη στην προσφορά του αιμοδότη, αφού η αιμοδοσία γίνεται υπέρ του αγνώστου ανθρώπου που κινδυνεύει.

Ο σημαντικός δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος σ’ ένα του άρθρο, που αναφέρεται στην πολύτιμη προσφορά του αιμοδότη, μεταξύ των πολλών θετικών θέσεών του γράφει: «Με κίνδυνο να προκαλέσω την οργή του πνευματικού κόσμου της χώρας μας, καθώς αναλογίζομαι την κορυφαία σημασία που έχει η σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής, τολμώ να υποστηρίξω ότι για τον κοινό νου που νομίζω ότι διαθέτω, ο δημιουργός του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντινάν και οι εθελοντές αιμοδότες είναι πολύ σημαντικότεροι από όλους μαζί τους ποιητές, τους ηθοποιούς, τους τραγουδιστές ή τους ποδοσφαιριστές. Αν δεν είχε υπάρξει ο Όμηρος ή ο Ρεμπό, σε τίποτα δεν θα διέφερε προς το χειρότερο η εξέλιξη της ανθρωπότητας, ενώ αν δεν είχε υπάρξει ο Ντινάν ή ο Παστέρ, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν πεθάνει πρόωρα εν μέσω φρικτών βασάνων και αφόρητης δυστυχίας.

Αν σχηματίσατε την εντύπωση ότι με ζάλισε ο καλοκαιρινός ήλιος, θα έδειχνα κατανόηση. Μόλις επέστεψα από την Σαντορίνη, εντυπωσιασμένος όπως πάντα….»

ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ο Πάνσοφος δημιουργός

που έπλασε τη φύση

τον κάθε ζων οργανισμό

έχει προικίσει

 

Μα πιο πολύ τον άνθρωπο

τον έχει ξεχωρίσει

να’ χει την δυνατότητα

τα δώρα τα ανεκτίμητα

στους άλλους να δωρίζει.

 

Αυτή η πηγή αστείρευτη

στις φλέβες του κυλάει

που είναι η βάση της ζωής

κι αν κάποτε του ζητηθεί

ας τρέξει κι ας μη διστάσει

 

Δέκα λεπτά χρειάζεται

κάποια ζωή να ζήσει

που μοιάζει με λουλούδι με ανθούς

πριν μαραθεί

που πρέπει να ποτίσεις

 

Κι αυτή τη γλύκα της ζωής

στα στήθη σαν τη νοιώσει

ποιος ξέρει κάποτε κι εσύ

αν χρειαστεί

άλλος θα σου τη δώσει

 

Στους αιμοδότες και στους ιδρυτές

πάντα χαρά και Υγεία

αυτά τα λόγια τα απλά

πλεγμένα με την ανθρωπιά

στο σύνολό της γράφεται

η λέξη ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ!

Αυτό το ποίημα έχει γραφτεί από την Ελευθερία Ι. Αργυρού

Είναι μια γυναίκα αγρότισσα με τα δύο ψευδώνυμα, Ελευθερία ή (του Πετεινάρα) ή (του Κοντομήτσου), που ζει στη Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης κι ασχολήθηκε μόνο με τα χωράφια. Έχει πάει σχολείο; Μερικοί γνωρίζουν ότι πήγε λίγες τάξεις του Δημοτικού. Σήμερα είναι 94 χρόνων! Και ζει και βασιλεύει. Είναι ιδιαίτερα υπερήφανη, γιατί το νησί της, εκεί που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στην όμορφη Σαντορίνη, όλοι οι άνθρωποι το αγαπούν και το χαίρονται, αλλά πολλοί το αγαπούν και το τιμούν γιατί οι κάτοικοί του προσφέρουν, όσοι μπορούν το αίμα τους στον άνθρωπο που το έχει ανάγκη!

 

6-14 Οκτωβρίου 2018 η Σαντορίνη θα «φορέσει τα γιορτινά της» και πολλοί κάτοικοι θα προσφέρουν το αίμα τους για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Παρών σ’ αυτή την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πάντα ο Ευάγγελος Σιγάλας με συνεργάτη τον Χρυσόστομο Δεναξά και άλλους άξιους Σαντορινιούς.

Καλή επιτυχία στο άριστο έργο σας.

Μαρία Ρώτα

Ετικέτες: