Ξεκίνησε η εξωτερική «μεταμόρφωση» του Αθλητικού Κέντρου «Δημήτριος Βικέλας» στο πλαίσιο του 2ου Stray Art Festival στη Σύρο

Το αδέσποτο γλέντι της τέχνης του δρόμου επέστρεψε

Υψηλές προσδοκίες γεννούν τόσο στο κοινό της Σύρου, όσο σε όλους τους φίλους της τέχνης του δρόμου, τα πρώτα δείγματα του 2ου Stray Art Festival στο χώρο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου «Δημήτριος Βικέλας».

Στο πλαίσιο της μεγάλης νεανικής διοργάνωσης, η οποία ξεκινά -επίσημα- σήμερα στις 12 το μεσημέρι, κάποιοι καλλιτέχνες έχουν ήδη σηκώσει τα μανίκια τους για να συμβάλουν με τις δημιουργίες τους στην εξωτερική «μεταμόρφωση» του Κολυμβητηρίου, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018.

«Λόγω των υποχρεώσεών τους, ορισμένοι τοιχογράφοι αποφάσισαν να έρθουν νωρίτερα στο νησί για να φιλοτεχνήσουν τα έργα τους, καθώς δε μπορούσαν να παραστούν αυτό το τριήμερο», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Λίτσα Γούβα, μέλος της ομάδας φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με την ονομασία «Σπινθήρας».

Περισσότεροι από 80 προσκεκλημένοι

To 2o Stray Art Festival καταφθάνει σε καλοκαιρινές αποχρώσεις και καλεί τους φίλους του να περιπλανηθούν στα στενάκια της Ερμούπολης με μοναδικά εφόδια το κέφι και την διάθεση σας για γιορτή και εξερεύνηση. Σε αυτό το αδέσποτο γλέντι της τέχνης του δρόμου συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες της street art, 50 μουσικοί από την Αθήνα, τη Σύρο και άλλα νησιά, καθώς και performers, που έρχονται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να ενώσουν την έμπνευση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.  

Πυρήνας της περιπλανώμενης γιορτής, που πέρυσι μαγνήτισε τα βλέμματα και έγινε αντικείμενο συζήτησης χάρη στα… τατουάζ του ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, αλλά και τα υπόλοιπα πρωτότυπα έργα στους τοίχους του Νεωρίου, είναι τα graffiti, που θα πραγματοποιηθούν στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτριος Βικέλας». Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία δημιουργίας των τοιχογραφιών και να γευτούν έτσι ένα κομμάτι της εμπειρίας της Street Art. Στον ίδιο χώρο, μουσικοί, performers, ηθοποιοί, djs και πολλοί ακόμα strayers θα παρουσιάσουν με ενθουσιασμό και ανεβασμένη διάθεση τη δουλειά τους.

Το κοινό θα έχει, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να παρακολουθήσει το θεατρικό δρώμενο «Ο μεγάλος περίπατος της Σοφίας» από την ομάδα «Και οι έξι ήταν παράλογοι» (Σάββατο 22/9 στις 20:00), ενώ σήμερα Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 17:00 και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 16:00 θα διεξαχθεί Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με θέμα: «Η γλώσσα του δρόμου: Μήνυμα, Ατάκα, Λεζάντα, Σλόγκαν». Ταυτόχρονα, ο αέρας θα μοσχοβολά από εκλεκτά εδέσματα και θα βρείτε ιδιαίτερα κοκτέιλ μοναδικά επιλεγμένα για «περιπλανώμενους».

Πάντρεμα παραδοσιακού και μοντέρνου στοιχείου

Οι διοργανωτές υπόσχονται ένα τριήμερο γεμάτο δρώμενα, με πολλή μουσική και χορό, νησιώτικη αύρα και μερόνυχτα που θα αποτελέσουν αφορμή για την δημιουργία έντονων αναμνήσεων από το νησί της Σύρου. Με σύμβολο την πλαστική καρέκλα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των καλοκαιριών μας, μας δίνουν το λόγο τους ότι θα απολαύσουμε μοναδικά δρώμενα στην καρδιά των Κυκλάδων.

Στόχο του φεστιβάλ αποτελεί το πάντρεμα παραδοσιακού και μοντέρνου στοιχείου, η μίξη ξένης και ελληνικής κουλτούρας, καθώς και η ελεύθερη δημιουργία και έκφραση μέσα από δράσεις και δρώμενα εμπνευσμένα τόσο από νησιώτικα παραδοσιακά στοιχεία όσο και από την κουλτούρα του δρόμου.

Οι καλλιτέχνες που στηρίζουν ενεργά την αξιόλογη πρωτοβουλία της τοπικής φοιτητικής κοινότητας, δε διστάζουν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν νέες μορφές έκφρασης και δεσμούς με το παρελθόν που μπορούν να αποτελέσουν δίοδο για καινούριες κατευθύνσεις στην Τέχνη και τον πολιτισμό.

Στόχος η επέκταση του Φεστιβάλ και σε άλλα νησιά

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την ομάδα «Σπινθήρας», η οποία αποτελείται από 25 σπουδαστές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Ούριο Άνεμο. Η προσπάθεια υποστηρίζεται θερμά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, την Urban Act και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

«Είμαστε χαρούμενοι που το φεστιβάλ έχει αγκαλιαστεί τόσο από τους φορείς και τις επιχειρήσεις της Σύρου, όσο και από ολόκληρη την τοπική κοινωνία, χωρίς τη στήριξη της οποίας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει», επεσήμανε η Λίτσα Γούβα.

Τέλος, πρόσθεσε ότι μεταξύ των σκοπών της ομάδας βρίσκεται και η μελλοντική επέκταση της διοργάνωσης σε άλλα νησιά, για την οποία ήδη γίνονται συζητήσεις, προκειμένου το όνειρο να γίνει πραγματικότητα και περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν την τέχνη του δήμου, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.

Ετικέτες: