Κέντρο Χορού Ακροποδητί: Πρόγραμμα μαθημάτων 2018-19

  • Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, 2018 - 12:54

Την 1η Οκτωβρίου 2018 θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος μαθημάτων στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί για τη χρονιά 2018-2019. Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από 24 έως 28 Σεπτεμβρίου 2018.

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Εβδομαδιαίος, Σταθερός Κύκλος Μαθημάτων

Κλασικός Χορός             παιδιά   έφηβοι / ενήλικοι

Ο κλασικός χορός αποτελεί τη βάση κάθε ουσιαστικής εκπαίδευσης στον χορό. Ως το πλέον δομημένο είδος χορού, στηρίζεται στην ανάπτυξη και καλλιέργεια στοιχείων όπως η αρμονία, η μουσικότητα, η πειθαρχία, η δύναμη, ο πλήρης έλεγχος των κινήσεων, η σωστή τοποθέτηση και η ευθυγράμμιση του σώματος. Το μάθημα συνδυάζει τεχνικές από τα δύο βασικά συστήματα κλασικού μπαλέτου, το Αγγλικό (RAD), και το Ρωσικό (Vaganova).

Σύγχρονος Χορός          παιδιά   έφηβοι / ενήλικοι 
Η προσέγγιση του χορού μέσα από μια βαθύτερη γνώση του σώματος και των ιδιαιτεροτήτων του, μέσα από τη διεύρυνση και εξέλιξη της αντίληψης και της προσωπικότητας, την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, τη χρήση διαφορετικών δυναμικών και ποιοτήτων, τη μετατόπιση του βάρους μέσω της αναπνοής, την εκφραστικότητα και τη φαντασία. Με αφετηρία τις τεχνικές Release, αλλά και επιρροές από κάθε έκφανση της σύγχρονης κινητικής έκφρασης, η φυσική, καθημερινή κίνηση, η διαχείριση της ενέργειας και η ανεμπόδιστη ροή της, οργανώνονται σ’ ένα είδος κίνησης και χορού που έφερε την επανάσταση σε όλα τα αυστηρά δομημένα συστήματα και απελευθέρωσε το σώμα και τη δημιουργικότητα των χορευτών σε όλο τον κόσμο. Το μάθημα εξελίσσεται συγχρόνως και μέσα από την τεχνική του Contact Improvisation, που φέρνει το σώμα σε επαφή με τον χώρο και με τα άλλα σώματα. Η επαφή, χτίζεται μέσα από την εμπιστοσύνη, τη διερεύνηση των ορίων του σώματος, τον συντονισμό και τις διαφορετικές χρήσεις του βάρους, σε αναζήτηση διαλόγου και ανεξάντλητων μορφών κινητικής συνύπαρξης.

Αυτοσχεδιασμός          ενήλικοι
Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μορφής τέχνης και δημιουργίας, ο αυτοσχεδιασμός, ανοίγει το πεδίο εξερεύνησης και καλλιέργειας όλων των εκφραστικών μέσων με πρωταρχικό υλικό την ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητα του καθενός. Το μάθημα κινείται ανάμεσα στο παιχνίδι, την ομαδική και ατομική άσκηση, την ελεύθερη και καθοδηγούμενη δημιουργική δράση, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη χρήση του τυχαίου, την αφύπνιση και ενεργοποίηση των αισθήσεων, τη διαδικασία της επιλογής και της μεταμόρφωσης κατά τη δόμηση της σκηνικής παρουσίας. 

Μοντέρνος Χορός - Τεχνική Limón           έφηβοι / ενήλικοι  
Μάθημα που στηρίζεται στις βασικές αρχές του μοντέρνου χορού, όπως θεμελιώθηκαν από τον χορευτή και χορογράφο José Limón. Η τεχνική περιλαμβάνει ασκήσεις και κινητικούς συνδυασμούς που σχετίζονται με την ευθυγράμμιση, την αντίθεση δυνάμεων, την απομόνωση των μελών του σώματος, τη χρήση της βαρύτητας, την αιώρηση, καθώς και με κινητικά δίπολα όπως πτώση/επαναφορά και διακοπή/αλληλουχία. Ιδιαιτέρως σημαντικό στοιχείο της δομής του μαθήματος αποτελεί η λειτουργία της αναπνοής σε σχέση με τη συνεχή ροή της κίνησης. 

Jazz           έφηβοι / ενήλικοι  
Είδος χορού που ξεκίνησε μέσα από την αφροαμερικανική τζαζ μουσική όπως και από τον χορό με κλακέτες. Ενώ αρχικά χορευόταν στους δρόμους, αργότερα μεταφέρθηκε στη σκηνή κυρίως μέσα από το μουσικό θέατρο/μιούζικαλ. Το μάθημα έχει στόχο την απόλυτη αρμονία της κίνησης με τη μουσική, όπως και του χορού με τη θεατρικότητα, δίνοντας έμφαση στον ρυθμό, την εκφραστικότητα και το προσωπικό στυλ. Περιλαμβάνει ασκήσεις και χορογραφίες που συνδυάζουν στοιχεία από τον μοντέρνο χορό και το μιούζικαλ. 

Κίνηση - Ενδυνάμωση - Stretching         έφηβοι / ενήλικοι

Μάθημα που στοχεύει στην εκγύμναση, την ευλυγισία και το λύσιμο του σώματος, μέσα από διατάσεις, ασκήσεις αντοχής και ενδυνάμωσης, με ενσωμάτωση βασικών ακροβατικών στοιχείων και απλών κινητικών συνδυασμών.

 Ορθοσωμική Γυμναστική / Props          έφηβοι / ενήλικοι

Ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης με το οποίο, δίνοντας έμφαση στην αναπνοή και τη συνειδητή κίνηση, επιτυγχάνεται αύξηση της μυϊκής αντοχής και δύναμης, βελτίωση της ελαστικότητας των μυών και της ευκαμψίας των αρθρώσεων, χαλάρωση των μυϊκών εντάσεων, πιο λειτουργική και εργονομική κίνηση. Σαν συνέπεια, το σώμα απαλλάσσεται από τις περιττές εντάσεις και τους τυχόν πόνους που αυτές προκαλούν, αποκτά ορθότερη στάση και ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις καθημερινές απαιτήσεις. Στο μάθημα Props, οι στόχοι της ορθοσωμικής γυμναστικής επιτυγχάνονται με τη χρήση του foam roller ή της fitness ball. Η αστάθεια που προσφέρουν τα συγκεκριμένα όργανα είναι μια συνεχής πρόκληση για το σώμα, το οποίο κάθε στιγμή καλείται να ενεργοποιήσει και να ελέγξει πολλούς μυς ταυτόχρονα. Αναπτύσσεται έτσι η κινητικότητα, η ισορροπία, η δύναμη και η νευρομυϊκή συναρμογή. Η άσκηση πάνω στο foam roller, προσφέρει παράλληλα χαλάρωση των μυϊκών εντάσεων. 

Yoga         παιδιά     έφηβοι / ενήλικοι

Yoga σημαίνει ένωση. Αποτελεί ένα μονοπάτι δίχως τέλος που μέσα από τη σωματική και νοητική άσκηση καταφέρνει να μας μεταφέρει στο παρόν. Η μέθοδος διδασκαλίας του Yoga Works περιλαμβάνει ροή Vinyasa και ευθυγραμμίσεις, σε συνδυασμό με προσεχτική αλληλουχία των Asana, έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν τις θεμελιώδεις γνώσεις που χρειάζονται για να αφουγκραστούν το σώμα τους με επιδεξιότητα, ακεραιότητα και ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα τιμούν τη μοναδικότητά τους. Βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η συνειδητή και δυναμική πρακτική των Asana. Η χαρακτηριστική οπτική του Yoga Works αντλεί έμπνευση από τρία διαφορετικά συστήματα Yoga: την Ashtanga, την Iyengar και τη Vini.

Hip Hop        παιδιά     έφηβοι / ενήλικοι

Είδος τέχνης που γεννήθηκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του '70, από Αφροαμερικανούς εφήβους και εξελίχθηκε παράλληλα στον χώρο της μουσικής, του χορού και των γκραφίτι. Ο πρώτος, γνήσιος χορός Hip Hop ήταν το Breaking, που ήταν επίσης ο πρώτος στον οποίο δόθηκε η ονομασία Street Dance. Παράλληλα, στο είδος αυτό, εντάσσεται το Popping και το Locking. Ο αυτοσχεδιασμός και το προσωπικό ύφος, αποτελούν τα κύρια συστατικά που ζωντανεύουν το πάθος σε όλα τα χορευτικά είδη του Hip Hop που συναντάμε σε αυτό το μάθημα.

Ακροβατικά εδάφους      έφηβοι / ενήλικοι 

Η γνωριμία με τα ακροβατικά εδάφους γίνεται μέσω της εκμάθησης βασικών τεχνικών ισορροπίας και στηρίξεων. Η ακροβατική κίνηση και τα χαρακτηριστικά της προσεγγίζονται μέσω ειδικών ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατάσεων που επιτρέπουν τη διεύρυνση των ορίων του σώματος και την επαφή με τις ποιότητες και τις δυναμικές της ακροβασίας. Δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας είναι δυνατό να ανατραπεί και να μετακινηθεί το κέντρο βάρους του σώματος, ενδυναμώνοντας την αίσθηση της αντίληψης σε πρωτόγνωρες και ανάστροφες θέσεις. Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να ξεπεραστεί ο φόβος που μπορεί να προκαλεί η ανατροπή της βαρύτητας και να γεννηθεί ένας κοινός τόπος, όπου όλα μπορούν να συμβούν.

 

Διδασκαλία: Μαίρη Βαρθαλίτου, Βάσω Γιαννακοπούλου, Χρύσα Κουγιουμτζή, Ναμπίλ ελ Μπαράζ, Θαλασσινή Νομικού, Μάντη Παπανδρέου, Ανθούλα Χαιροπούλου, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου

 

Σεμινάρια και Εργαστήρια

Επιμορφωτικά-Εκπαιδευτικά σεμινάρια, σεμιναριακοί κύκλοι και εργαστήρια θεωρητικού και πρακτικού περιεχομένου [παραστατικές, εικαστικές, πλαστικές τέχνες] προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια όλου του έτους, σύμφωνα με τις ανάγκες, επιθυμίες και στόχους των υπευθύνων του Στούντιο αλλά και των μικρών και μεγάλων μαθητών του, με προσκεκλημένους εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κύκλος μαθημάτων Feldenkrais      ενήλικοι

Μάθημα σωματικής επανεκπαίδευσης με στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του σώματος. Με τη μέθοδο Feldenkrais, πρώτα επανεκπαιδεύουμε τη μυοσκελετική οργάνωση του σώματος που είναι απαραίτητη για μια λειτουργική κίνηση και σε δεύτερο επίπεδο τη σταθεροποιούμε με στόχο την ενδυνάμωση. Ωφελεί όσους πάσχουν από νευρομυοσκελετικούς και χρόνιους πόνους και όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις κινητικές τους ικανότητες. Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση.

Open Jam        παιδιά / έφηβοι / ενήλικοι

Ανοιχτός αυτοσχεδιασμός σε κίνηση και ήχο, με αφετηρία την ελεύθερη έρευνα κίνησης και έκφρασης και τη συμμετοχή ζωντανής μουσικής.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
• Καλλιτεχνικές Δράσεις και Εκδηλώσεις
• Akropoditi Dance Fest (Θεσμός που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2013 με την υλοποίηση του πρώτου Φεστιβάλ Χορού στη Σύρο - dancefest.akropoditi.gr) 
• Παραστάσεις
• Βιβλιοθήκη και Ταινιοθήκη με υλικό σχετικό με τις παραστατικές και τις εικαστικές τέχνες 
• Προβολές - Διαλέξεις
• Διάθεση του χώρου για προετοιμασία/πρόβες παραστάσεων καθώς και για πάσης φύσεως καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
• Συνεργασίες και ανταλλαγές με καλλιτέχνες του εξωτερικού [Artistic Residencies]
• Σχεδιαστικές υπηρεσίες - Akropoditi Design Team [γραφιστικά, κοστούμια, σκηνικά]
 

ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας Ακροποδητί

Τηλέφωνα επικοινωνίας :
22810–80690, 6973–792685 
E-mail : info@akropoditi.gr
www.akropoditi.gr
Fb: akropoditicentre