Σχεδιασμός εργασιών στο Σκαγιοποιείο Γεωργίου Αναιρούση με στόχο να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό

Στέρεα βήματα για την αποκατάστασή του

Η επισκευή και συντήρηση του Σκαγιοποιείου Αναιρούση αποτελεί έναν από τους μελλοντικούς στόχους του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης., ο οποίος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη διατήρηση και διαφύλαξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την πραγματοποίηση επεμβάσεων στο μοναδικό σκαγιοποιείο του είδους που σώζεται στην Ευρώπη και βρίσκεται πλησίον του Βιομηχανικού Μουσείου (κτίριο Κατσιμαντή).

Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία βιωματική εμπειρία για τον τρόπο και τις συνθήκες, που γινόταν η παραγωγή σκαγιών από μόλυβδο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ωστόσο, λόγω των φθορών που σημειώθηκαν με το πέρασμα των ετών, το Σκαγιοποιείο δεν είναι πλέον επισκέψιμο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο διπλανό σπιτάκι, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει κατεδαφιστεί, ενώ παρατηρούνται ρωγμές στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, που χρήζουν αποκατάστασης.

Σύμφωνα με την κ. Μενδρινού, το κόστος επισκευής του Σκαγιοποιείου ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ. Σκέψη του Τμήματος Πολιτισμού αποτέλεσε η ένταξη του έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το επόμενο έτος, ενώ πιθανότερη είναι υλοποίησή του μέσω δωρεών, προκειμένου οι εργασίες να ξεκινήσουν άμεσα.