Παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας «Ήρα» του Θοδωρή Αμπαζή στη Δήλο

Ένα καλλιτεχνικό όνειρο έγινε πραγματικότητα

  • Τρίτη, 9 Οκτωβρίου, 2018 - 06:13

Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, που είχε ως στόχο να δημιουργήσει μια «γέφυρα επικοινωνίας, μεταξύ του αρχαίου πολιτισμού και της σύγχρονης τέχνης, μέσα από το σύγχρονο λυρικό έργο ενός σημαντικού Έλληνα δημιουργού έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή στον Αρχαιολογικό Χώρο της Δήλου.

Κάτοικοι και επισκέπτες της Μυκόνου είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν τη νέα μονόπρακτη όπερα του Θοδωρή Αμπαζή «Ήρα», σε λιμπρέτο της Έλσας Ανδριανού, έναμουσικό ταξίδι αυτογνωσίας, μια αναπάντεχη συνάντηση. Φόβος, ελπίδα, έρωτας, καταστροφή και λύτρωση ήταν τα κυρίαρχα της πολυσήμαντης μουσικοθεατρικής παράστασης που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο μαγευτικό χώρο της Δήλου.

Η Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), ο Μανώλης Μαυροματάκης (ηθοποιός) και η Αφροδίτη Πατουλίδου (υψίφωνος) συνέπραξαν με την 30μελή Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Βάγιας Ζεππάτου και τους: Ναταλία Γεράκη (φλάουτο), Μιχάλη Καλκάνη (κοντραμπάσο) και Ιάκωβο Παυλόπουλο (κρουστά). Τη μουσική διεύθυνση είχε ο διακεκριμένος μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης, ενώ συμμετείχε και η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μυκόνου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δήμου Κουκά.

Η παράσταση τέλεσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Μυκόνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

H υπόθεση

Ο Άνθρωπος, άρρωστος, καταφθάνει, καθώς κατακλύζεται από τον τρόμο του θανάτου, στον ιερό και σημαίνοντα τόπο της Δήλου. Εδώ, στη γενέτειρα του φωτεινού Απόλλωνα, σ’ έναν τόπο που λειτουργεί ταυτοχρόνως ως δραματικό τοπίο και ως ρεαλιστικός χώρος παράστασης, θα προσπαθήσει εναγωνίως να διαπραγματευτεί τη σωτηρία, θα εμβαθύνει σε ό,τι νοηματοδοτεί τη ζωή, θα συναντηθεί με την ετερότητα –τόσο με την έννοια του φύλου, όσο και με αυτήν της μακαριότητας της αθανασίας- καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τις αρχετυπικές μορφές της Ήρας και της Αφροδίτης και θα οδεύσει στο τέλος. Μέσω αυτού του ταξιδιού θα κατακτήσει τη νηφαλιότητα μιας νέας συνειδητοποίησης συλλαμβάνοντας, τόσο τη ματαιότητα της αποφυγής, όσο και την ενότητα της ζωής.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό, ενώ σημειώνεται πως η σύλληψη της ιδέας ανήκει στη δικηγόρο κ. Αλεξάνδρα Δήμου.

Ετικέτες: