Εγκρίθηκε ο προγραμματισμός των 15 μεγάλων πολιτιστικών διοργανώσεων που θα διεξαχθούν το επόμενο καλοκαίρι στη Σύρο

Το νησί των Φεστιβάλ και το 2019

Με γοργά βήματα προχωρά ο σχεδιασμός και η οργάνωση του πολιτιστικού προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019», βασικό κορμό του οποίου θα αποτελέσουν για ένα ακόμη καλοκαίρι τα επιτυχημένα φεστιβάλ του νησιού.

Μολονότι η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων έπεσε πριν από δύο ημέρες με το 6o Syros Jazz Festival, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης οριστικοποίησε τις ημερομηνίες των 15 μεγάλων διοργανώσεων που θα διεξαχθούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Ο προγραμματισμός των Φεστιβάλ παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Δήμου για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του πολιτιστικού προγράμματός του, με στόχο την έγκαιρη προβολή των μουσικών, χορευτικών, κινηματογραφικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

«Πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν»

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη χρονιά, το ίδιο θέμα είχε τεθεί προς έγκριση έναν μήνα αργότερα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο, γεγονός που αποδεικνύει ότι, το Τμήμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους υπευθύνους των Φεστιβάλ «μαγειρεύει, πριν πεινάσει», επιδιώκοντας ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα τόσο ως προς την ποιότητα των εκδηλώσεων, όσο και ως προς την προσέλευση επισκεπτών.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών για νέους "συριανοπατῶ", με τη σφραγίδα του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης» θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά από 2 έως 5 Μάϊου 2019, ανοίγοντας πρώτο το πρόγραμμα.

Το πρώτο διήμερο του Ιουνίου, το Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης του Μουσικού Ομίλου Σύρου επιστρέφει για τον όγδοο κύκλο του στο Θέατρο Απόλλων, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Tango, που θα διεξαχθεί στις 14 & 15 Ιουνίου.

«Μρτακομίζουν» Ρεμπέτικο και Eye’s Walk

Μεγάλη έκπληξη στον φετινό προγραμματισμό αποτελούν οι ημερομηνίες του 4ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη». Επί τρία συνεχόμενα καλοκαίρια η αγαπημένη μουσική διοργάνωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων υποδεχόταν τους φίλους του στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά, με κοινή απόφαση των δύο πλευρών, το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί έναν μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα από 1 έως 6 Ιουλίου.

«Στόχος αυτού του στοιχήματος είναι να δούμε τη δυναμική του Φεστιβάλ και αυτή τη χρονική περίοδο», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. «Έχουμε σχεδιάσει ήδη το πρόγραμμα, θα εστιάσουμε σε χώρες του εξωτερικού και η καλύτερη περίοδος για την προσέλκυση κόσμου από τις χώρες αυτές είναι εκείνες οι μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδρινού, καθιστώντας γνωστό ότι, κατόπιν έρευνας του Διευθυντή της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου, Αντώνη Μαραγκού, το κόστος διαμονής σε καταλύματα του νησιού είναι χαμηλότερο στις αρχές Ιουλίου από ό,τι στο τέλος του επόμενου μήνα.

Στον υπέροχο κόσμο του Χορού και του Χοροθεάτρου θα «ταξιδέψουμε» για έβδομη συνεχή χρονιά, μέσα από τις εκδηλώσεις του «Akropoditi DanceFest» (06-19 Ιουλίου). Στον 7ο χρόνο ζωής του εισέρχεται και το Syros International Film Festival, το οποίο θα διεξαχθεί από 16 έως 22 Ιουλίου 2019 με προγραμματισμένες προβολές σε διάφορα σημεία του νησιού.

Δεκαπέντε χρονών γίνεται φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του φημισμένου μαέστρου Πίτερ Τιμπόρις (14-28 Ιουλίου).

Στο διάστημα αυτό, θα κάνουν την εμφάνισή τους δύο ακόμη μουσικά φεστιβάλ, τα οποία έχουν το πιστό κοινό τους. Το 26ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, το οποίο φέτος «παρασύρθηκε» από την τραγωδία στην οποία βυθίστηκε η χώρα εξαιτίας των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 26 Ιουλίου 2019.  Στις 22 Ιουλίου θα επιστρέψει για όγδοη χρονιά και το Φεστιβάλ Ακορντεόν με ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και εργαστηρίων που θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουλίου.

Ενεργή παρουσία στο πολιτιστικό πρόγραμμα θα έχει και την επόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, ο 15ος κύκλος του οποίου θα διεξαχθεί από 9 έως 18 Αυγούστου. Μία ημέρα μετά, καταφτάνει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» της Καθολικής Επισκοπής Σύρου με ενδιαφέρουσες συναυλίες που θα μας συντροφεύσουν ως τις 25 Αυγούστου 2019. Σε αντίθεση με το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου που θα πραγματοποιηθεί έναν μήνα νωρίτερα, το Eye’s Walk Digital Festival  με curator τη Φιλία Μηλιδάκη «μετακομίζει» από τον Ιούλιο στον Αύγουστο. Η 6η έκδοση του φεστιβάλ προγραμματίστηκε στις 30 και 31/08.

Λίγες ημέρες νωρίτερα από το συνηθισμένο, θα μας επισκεφτεί το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 12 (18-22 Σεπτεμβρίου), το οποίο θα συμπέσει χρονικά με το 3ο Stray Art Festival (20-22 Σεπτεμβρίου).

Το πρόγραμμα «Σύρος-Πολιτισμός 2019» θα ολοκληρωθεί με το 7ο Syros Jazz Festival το οποίο παραμένει πιστό στις καθιερωμένες ημέρες διεξαγωγής του (4-6 Οκτωβρίου).

Αναπόφευκτη η παράλληλη διεξαγωγή κάποιων Φεστιβάλ

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η αρμόδια Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού εξηγεί ότι, ο έγκαιρος προγραμματισμός και η καλύτερη δυνατή οργάνωση των φεστιβάλ αποτελούν έναν από τους στόχους που είχε θέσει εξ’ αρχής το Τμήμα Πολιτισμού, πριν από τρία χρόνια.

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαμε συνεχή επαφή με τους διοργανωτές ώστε να κλείσουμε τις ημερομηνίες» επισημαίνει, καθιστώντας γνωστό ότι μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός των ομογενών της Νέας Υόρκης «Cosmos FM», η εφημερίδα «Ήφαιστος Βιέννης» και ένας ραδιοφωνικός σταθμός της Αυστρίας. «Αυτό που επιδιώξαμε είναι να καθιερωθεί επικοινωνιακά η Σύρος ως το νησί των φεστιβάλ σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο». Μετά και την έγκριση του προγραμματισμού από το δημοτικό συμβούλιο, η προώθηση των Φεστιβάλ θα ξεκινήσει από σήμερα κιόλας, μεθοδικά και συστηματικά.

Παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου κάποια φεστιβάλ να μη συμπίπτουν χρονικά με παρόμοιες -θεματικά- διοργανώσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, το πρόβλημα αυτό θα δεν θα αποφευχθεί σε τοπικό επίπεδο, καθώς κάποια φεστιβάλ της Σύρου θα διεξάγονται παράλληλα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Φεστιβάλ Κιθάρας και Ακορντεόν.

«Επικοινώνησα με τους διοργανωτές, προκειμένου να τροποποιήσουν τις ημερομηνίες τους, απλώς το Φεστιβάλ Ακορντεόν εξαρτάται άμεσα από τις ημερομηνίες διαθεσιμότητας του Ποιμαντικού Κέντρου του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία, συνεπώς αυτό δεν κατέστη εφικτό», εξηγεί η κ. Μενδρινού. Ωστόσο διευκρινίζει ότι, οι υπεύθυνοι θα φροντίσουν να διοργανώσουν κατάλληλα το πρόγραμμά τους, ώστε σε μέρες που το ένα φεστιβάλ έχει σχεδιάσει εκδηλώσεις, στο άλλο να υπάρχει κενό.

Καταλήγοντας, η Αντιδήμαρχος ενημερώνει πως ο έγκαιρος προγραμματισμός διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό και τους ίδιους τους διοργανωτές, οι οποίοι, γνωρίζοντας τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Φεστιβάλ, έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές για τη μετακίνηση και τη διαμονή των προσκεκλημένων τους. «Είναι καλύτερο για όλους και θεωρώ ότι θα πρέπει να καθιερωθεί. Μόλις ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, να έχουμε τις ημερομηνίες για τα επόμενα φεστιβάλ».