Της Μαρίας Ρώτα

Λέων Δούνιας

Άριστος Κλωστοϋφαντουργός
  • Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου, 2018 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 25 Οκτ. 2018 - 7:33

Έφυγε από τη ζωή ο τόσο αγαπητός πατέρας, παππούς, σύζυγος και φίλος τόσων ανθρώπων που τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν για την ευγενική και άψογη συμπεριφορά του. Ήταν πολύ αγαπητός άνθρωπος και προκαλούσε την συμπάθεια και την εκτίμηση των ανθρώπων που τον γνώριζαν.

Είχε γεννηθεί το 1934. Πατέρας του ήταν ο Θεόδωρος Δούνιας που είχε καταγωγή από το Λεωνίδιο Πελοποννήσου, ήταν Φαρμακοποιός στον Πειραιά, έχοντας κληρονομήσει το φαρμακείο του πατέρα του που ήταν από τα πρώτα, τότε στην Αγία Τριάδα Πειραιά. Ο Θεόδωρος Δούνιας είχε παντρευτεί την Χρυσούλα Κουλούρη κόρη της γνωστής οικογένειας Κουλούρη, που είχαν δημιουργήσει την «ΑΚΕΣ» (Ανώνυμος Κλωστοϋφαντουργική Εταιρία Σύρου). Η εταιρία «ΑΚΕΣ» σε λίγο διάστημα απέκτησε και στην Αθήνα «Υποκατάστημα – Υφαντήριον» και ονομάστηκε «ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΕΙΟΝ Η ΑΡΜΟΝΙΑ» σε συνεργασία με τον κ. Δ. Δαρόπουλο. Και τα δυο εργοστάσια συμμετέχουν στην ΑΚΕΣ. Άνθιζε στη Σύρο η βιομηχανία. Ο Παναγιώτης Κουλούρης ήρθε στη Σύρο από τη Λακωνία όπου εργάσθηκε στην αρχή σε εμποροραφείο, το οποίο τελικά περιήλθε στην κυριότητά του. Ήταν εργατικός και δραστήριος και πολύ σύντομα κατόρθωσε να δημιουργηθεί η εταιρία «ΑΚΕΣ».

Από τον γάμο της κόρης του Παναγιώτη Κουλούρη με τον Θεόδωρο Δούνια γεννήθηκαν δύο παιδιά, ο Λέων και η Παρθενώπη.

Λέων Δούνιας – Κλωστοϋφαντουργός

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Η οικογένεια ζούσε τότε στην Καστέλα. Αργότερα μετοίκησαν στην Κυψέλη και ζούσαν οι δύο οικογένειες μαζί σε ένα ωραίο σπίτι με δύο ορόφους. Η αδελφή της μητέρας του είχε παντρευτεί τον Πρωτονοτάριο από τη Νάξο. Και αυτή η οικογένεια έχει δυο παιδιά. Κάθε καλοκαίρι όλα τα παιδιά με τους γονείς στη Σύρο. Ο πατέρας των δύο κοριτσιών ο Π. Κουλούρης είχε δυο υπέροχα και πανέμορφα σπίτια στη Σύρο. Το ένα ήταν το αρχοντικό στην οδό Απόλλωνος, σήμερα ξενοδοχείο «Απολλώνιο» και το άλλο ήταν η εξοχική κατοικία, δεύτερο αρχοντικό στην Παρακοπή.

Τα καλοκαίρια ζούσαν πολύ χαρούμενα τα παιδιά στη Σύρο με καλές παρέες και φίλους αγαπητούς. Όταν ο Λέων απεφοίτησε από το Γυμνάσιο, σπούδασε Κλωστοϋφαντουργός στην Αγγλία, από όπου έλαβε πτυχίο κλώστου το 1954 και υφαντουργού το 1955. Εργάστηκε στα γραφεία και στο υφαντήριο της «ΑΚΕΣ» στη Σύρο και λίγο αργότερα και στα κλωστήρια υφαντήρια «ΣΥΡΑΣ» των ΥΙΩΝ Π. ΚΟΥΛΟΥΡΗ» στον Πειραιά. Μετά την αποφοίτησή του από το Blackburn’s Technical College της Αγγλίας εργάσθηκε στα κλωστήρια «ΒΕΚΛΑ» στο Νέο Φάληρο.

Έχοντας αυτές τις εξειδικευμένες γνώσεις, ασχολήθηκε με την αντιπροσώπευση κατασκευαστών Κλωστοϋφαντουργικών μηχανών και μελέτες εγκαταστάσεων Κλωστηρίων. Παράλληλα ήταν και τεχνικός σύμβουλος σε διάφορες εταιρίες. Είχε ανοίξει γραφείο δικό του και βοηθούσε τα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα. Όταν πήρε την σύνταξή του το 1986 θέλησε να μείνει για πάντα στο νησί που αγάπησε. Η αγάπη του για τη Σύρο ήταν απέραντη! Συχνά συναντούσε τους παιδικούς του φίλους και αισθανόταν ευτυχής. Όπως είχε πει: Η ζωή του χάρισε μια εξαιρετική κυρία για σύζυγό του την κ. Ευαγγελία Μάμαλη. Η καταγωγή της είναι από τη Θήβα. Ο πατέρας της ήταν γιατρός. Απέκτησαν δυο υπέροχα παιδιά. Τον Θεόδωρο που είναι παντρεμένος με την Βένια (εργάζονται στη Δ.Ο.Υ Σύρου) και του «πρόσφεραν» δυο θαυμάσια εγγόνια: τον Λέων και την Ευαγγελία.

Η κόρη του Κρίστη είναι παντρεμένη με τον Χαράλαμπο Θεοχάρη.

Πολύ κοντά στο υπέροχο αρχοντικό τους στην Παρακοπή, είναι ο Ι. Ναός του Σταυρού. Από το 1995 έως τον θάνατο του ήταν ο επίτροπος του Ναού.

Ο εφημέριος του Ναού π. Δημήτριος αναφέρθηκε στον υπέροχο άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή, λέγοντας ότι θα θυμάται πάντα την ευγένειά του και την φροντίδα του για τον Ναό. Ήταν μαζί 8 άριστα χρόνια. Όσοι τον γνώριζαν αναφέρονται στα υπέροχα χαρίσματά του.

Έφυγε από τη ζωή ένας ευγενικός άνθρωπος!

Μαρία Ρώτα

 

Ετικέτες: