Πρόσληψη υπαλλήλων με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας στη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Κάλυψη εκπαιδευτικών και διοικητικών αναγκών

Με μία ακόμη μουσικό και μία διοικητική υπάλληλο που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έως τη λήξη της φετινής περιόδου, ενισχύεται το στελεχιακό δυναμικό της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος κατάφερε να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες, μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Μετά τη χρηματοδότηση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής, που υποστηρίζει την Ορχήστρα, με το ποσό των 10.000 ευρώ, αλλά και την αγορά νέων μουσικών οργάνων, που είχαν ζητηθεί από την αρχιμουσικό Alice Labarche, ο Δήμος προχώρησε στην πρόσληψη δύο ατόμων που θα απασχοληθούν για οχτώ μήνες στους κόλπους της δομής.

Η μουσικός Ειρήνη Καφούρου, μέλος της Φιλαρμονικής, τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια, ανέλαβε τα καθήκοντά της από την 1η Νοεμβρίου 2018. Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται η διδασκαλία των χάλκινων πνευστών και η προετοιμασία της μπαντίνας, δηλαδή των μαθητών που εκπαιδεύονται για την ένταξή τους στην Ορχήστρα.  

Θ. Μενδρινού: «Προτεραιότητά μας η στελέχωση της δομής»

«Δεδομένου, ότι ο Δήμος ζήτησε για πρώτη φορά την κάλυψη θέσης μουσικού, δεν γνωρίζαμε αν το αίτημά μας θα εγκριθεί από τον ΟΑΕΔ», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, εξηγώντας πως στην περίπτωση που αυτό δε γινόταν δεκτό, η συγκεκριμένη θέση θα κλείδωνε και η δυνατότητα εξασφάλισης ενός επιπλέον ατόμου, αυτομάτως, θα χανόταν. «Έχοντας όμως θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά μας τη στελέχωση της Φιλαρμονικής, πήραμε το ρίσκο, το οποίο είχε θετική έκβαση και τελικά δικαιωθήκαμε», πρόσθεσε η κ. Μενδρινού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το πρώτο άτομο που ενέκρινε ο ΟΑΕΔ ήταν εκτός Σύρου. Ωστόσο, μετά από τη μη αποδοχή της θέσης, προσλήφθηκε ο αμέσως επόμενος στη λίστα, που τυγχάνει να κατάγεται από το νησί και να είναι μέλος της Φιλαρμονικής.

Ο δεύτερος υπάλληλος που προσελήφθη, θα προσφέρει διοικητικές υπηρεσίες, βοηθώντας την αρχιμουσικό σε θέματα οργανωτικού σχεδιασμού. Ειδικότερα, θα συνεισφέρει στην ταξινόμηση του αρχείου της Φιλαρμονικής, καθώς και στην προετοιμασία των προσεχών εκδηλώσεών της στο Θέατρο Απόλλων. Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Δεκεμβρίου θα επαναληφθεί το μιούζικαλ της φοιτητικής θεατρικής ομάδας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων «Δεν μεγάλωσες ποτέ», ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση της Ορχήστρας στους μαθητές του νησιού.

«Εν όψει του εορτασμού των 150 ετών της Φιλαρμονικής, η κ. Labarche χρειαζόταν υποστήριξη τόσο σε διοικητικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Με αυτές τις αποφάσεις, καταφέραμε να ελαφρύνουμε σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμά της, το οποίο κατά το παρελθόν ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο», τόνισε η αρμόδια Αντιδήμαρχος.

«Οφείλουμε να προστατεύουμε το κόσμημα της πολιτιστικής ζωής της Σύρου»

Σήμερα, στη δομή απασχολούνται τρεις μουσικοί (ένας για φλάουτο, ένας για κρουστά και ένας για κόρνο), οι οποίοι συνεργάζονται άψογα με την Αρχιμουσικό, ενώ στο στελεχιακό δυναμικό της θα προστεθεί σε λίγες ημέρες και η διοικητική υπάλληλος.

«Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε τη λειτουργία της Φιλαρμονικής για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, με απολυτό σεβασμό τόσο προς την Αρχιμουσικό όσο και προς όλα τα μέλη της Ορχήστρας», συμπλήρωσε η κ. Μενδρινού, εκτιμώντας πως, ο Δήμος θα πρέπει κάθε χρόνο να ψάχνει τρόπους για την προστασία μιας τόσο σημαντικής δομής. «Εφόσον η άποψή μας είναι ότι, η Φιλαρμονική αποτελεί «κόσμημα» της πολιτιστικής ζωής της Σύρου, οφείλουμε να την αποδεικνύουμε και στην πράξη μέσω των ενεργειών μας», κατέληξε.

A. Labarche: «Οι δύο νέοι υπάλληλοι θα μου λύσουν τα χέρια»

Την ικανοποίησή της για τις δύο προσλήψεις, μέσω του ΟΑΕΔ, που θα συμβάλλουν στην κάλυψη καίριων αναγκών μέχρι και το τέλος των φετινών μαθημάτων, εξέφρασε στην «Κοινή Γνώμη» η αρχιμουσικός Alice Labarche, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η ευχάριστη αυτή εξέλιξη της «λύνει» σε μεγάλο βαθμό τα χέρια. «Δεν χρειάζεται πλέον να βρίσκομαι στο κτίριο της Φιλαρμονικής από το πρωί μέχρι το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, ο ρόλος της νέας μουσικού θα είναι υποστηρικτικός, καθώς η ίδια θα τη βοηθά στο γράψιμο κομματιών, στις πρόβες των μικρών παιδιών που ετοιμάζονται για τις υπηρεσίες, καθώς και στη διδασκαλία νέων μαθητών, αρμοδιότητες με τις οποίες η κ. Labarche ήταν επιφορτισμένη κατά το παρελθόν. «Από πέρυσι είχα εκφράσει την ανάγκη για έναν μουσικό που θα με βοηθούσε στα πνευστά, αναλαμβάνοντας τα χάλκινα. Ευτυχώς, φέτος ικανοποιήθηκε και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, δεδομένου ότι η Ειρήνη Καφούρου είναι από τη Σύρο, συμμετέχει ως εθελόντρια στη Φιλαρμονική εδώ και πέντε-έξι χρόνια, γνωρίζει ακριβώς τον τρόπο λειτουργίας της και δεν χρειάζεται να την εκπαιδεύσω. Είναι έτοιμη», επεσήμανε η αρχιμουσικός.

Ομαλός βηματισμός μέχρι το τέλος της σεζόν

Σύμφωνα με την ίδια, εξίσου πολύτιμες θα είναι οι υπηρεσίες της διοικητικής υπαλλήλου, η οποία θα ασχοληθεί με το αρχείο της Φιλαρμονικής και το οργανωτικό πλαίσιο των εκδηλώσεών της. «Φέτος, έχουμε την επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση της Ορχήστρας και θα χρειαστεί να φτιάξουμε αφίσες, προγράμματα, trailers κλπ.» εξήγησε η κ. Labarche, υποστηρίζοντας ότι πλέον, ανοίγεται ένας νέος δρόμος τόσο για τη δομή όσο και για την ίδια. «Το μυαλό μου ξαναπήρε μπρος. Είμαι πια σε θέση να κάνω σχέδια καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά που αφορούν την Ορχήστρα και να σκεφτώ τρόπους για την υλοποίησή τους. Αν και δε γνωρίζουμε τι θα γίνει μετά την πάροδο των οχτάμηνων συμβάσεων, χαιρόμαστε που η φετινή σεζόν προχωρά ομαλά και μας επιτρέπει να έχουμε έναν καλό βηματισμό», κατέληξε η Αρχιμουσικός.