Της Μαρίας Ρώτα

“ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ”

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
  • Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, 2018 - 06:22

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1998. Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ευαισθητοποιημένων ανθρώπων, φορέων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έδωσαν μορφή και όραμα στην έννοια της πρόληψης στις Κυκλάδες. Λειτουργεί ως Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υποστηρίζεται επιστημονικά και οικονομικά από τον ΟΚΑΝΑ. Στελεχώνεται με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και συνεργάζεται με ειδικευμένους φορείς και επιστήμονες.

Αυτό το Κέντρο Πρόληψης παρέχει ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε: Γονείς, Παιδιά, Εφήβους, Εκπαιδευτικούς, Επαγγελματίες Υγείας, αλλά και σε Κοινωνικούς, Κοινοτικούς και Κρατικούς Φορείς της τοπικής κοινότητας. Στόχος αυτού του Κέντρου είναι να παρέμβει σε όλους αυτούς τους φορείς μ' έναν ειδικό τρόπο και ιδιαίτερα να υποστηρίζει τα κύρια συστήματα που συνδέονται με το μεγάλωμα του νέου ανθρώπου, όταν είναι ακόμα παιδί, αλλά και πως πρέπει μεγαλώνοντας το παιδί να έχει άριστη και σωστή σχέση με την οικογένεια, με το σχολείο και με την ευρύτερη κοινότητα.

Η κ. Αναστασία Προκοπίου, η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης “ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ” αναφέρει: “Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι συνθήκες του σύγχρονου κόσμου απαιτούν από το άτομο να είναι ενεργό και αυτόνομο παραμένοντας αλληλεξαρτώμενο μέλος των επιλεγμένων, από το ίδιο, ομάδων... η αυξανόμενη αποδυνάμωση της Κοινότητας έχουν στερήσει από τα άτομα τις ευκαιρίες να συμμετέχουν σε ποικίλες ομαδικές συνεργασίες με ουσιαστικό τρόπο.... Σ' αυτήν λοιπόν την πραγματικότητα η πρόληψη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο δίνοντας δυνατότητες και ευκαιρίες για την δημιουργία πλαισίων, μικρών κοινωνικών ομάδων, οι οποίες αποτελούν ζωτικό χώρο που προάγει βιωσιμότητα του ψυχοκοινωνικά υγιούς, υπεύθυνου και αυτόνομου ατόμου και κατά συνέπεια ολόκληρης της κοινωνίας...”

Τα προγράμματα πρόληψης απευθύνονται σε όλη την οικογένεια και περιλαμβάνουν: Ομάδες γονέων, Εκπαιδευτικές συναντήσεις, Ομάδες παιδιών, Ομάδες εφήβων. Στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης στην οικογένεια, οι γονείς δεν είναι απλά ακροατές, αλλά μέλη μιας ομάδας που συμμετέχουν ενεργά με την εμπειρία τους, τα ερωτήματά τους, τις δυσκολίες τους.... Μέσα από τη συμμετοχή τους αποκτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και την αίσθηση, ότι μπορούν να είναι δίπλα στα παιδιά τους ουσιαστικά και να δημιουργούν και να αξιοποιούν συμβάντα της καθημερινής ζωής ως ευκαιρίες μεγαλώματος.

Η Πρόληψη στην οικογένεια και στο Σχολείο

“Σ' έναν κόσμο πολύπλοκο και μπερδεμένο, που αλλάζει γρήγορα, ως γονιός θέλω να νιώθω επαρκής στο ρόλο μου.... και να απολαύσω το μεγάλωμα του παιδιού μου. Θέλω να μάθω νέους τρόπους επαφής με τα παιδιά μου, αλλά και συμπεριφορά στα παιδιά μου. Θέλω τα παιδιά μου να με προσέχουν, να με ακούνε. Θέλω να ξέρω αν κάνω το σωστό, αν τους δίνω τα κατάλληλα εφόδια,. Θέλω να γίνω καλύτερος γονιός. Πως να διαχειρίζομαι τις δυσκολίες της οικογένειάς μου. Πως να προετοιμάσω κατάλληλα τα παιδιά για την ενήλικη ζωή.

Ανακάλυψα στο “Κέντρο Πρόληψης” νέους τρόπους διαχείρισης της καθημερινότητας μέσα στην οικογένεια. Ήρθα να μάθω για τα παιδιά μου και τελικά έμαθα για τον εαυτό μου. Έμαθα να επικοινωνώ καλύτερα με τον ή την σύζυγό και τα παιδιά μου. Βρήκαμε τη γειτονιά που είχαμε χάσει.”

Η πρόληψη ξεκινάει από τους ίδιους τους γονείς. Ο γονιός είναι πρότυπο και έμπνευση ζωής για το παιδί.

Η πρόληψη στο σχολείο: Το σχολείο μαζί με την οικογένεια αποτελούν τους πιο σημαντικούς χώρους εκπαίδευσης των παιδιών. Είναι χώροι σημαντικοί για την ανάπτυξη και καλλιέργεια δεξιοτήτων, απαραίτητων για την διαμόρφωση συμπεριφορών και στάσεων που προάγουν την ψυχοκοινωνική υγεία. Ο εκπαιδευτικός καλείται συχνά να... εκπαιδευτεί σε καινούργιες δεξιότητες και εργαλεία, ώστε αυτά να αποτελέσουν έναν πυρήνα πρόληψης και φροντίδας του παιδιού στη σχολική κοινότητα.

ΦΙΛΟΣΤΟΡΓΙΑ

Είναι το περιοδικό που εκδόθηκε και ξεκίνησε το 2002 στην Τήνο από γονείς που είχαν ευαισθητοποιηθεί από το Κέντρο Πρόληψης με στόχο και σκοπό να γίνουν ή να αισθανθούν δημιουργικοί, χρήσιμοι, σημαντικοί και μέσα από τα κείμενα του περιοδικού να ευαισθητοποιούν και να τροφοδοτούν την κοινότητα με το έργο τους. Σήμερα, το περιοδικό έχει γίνει γνωστό και ενδιαφέρονται πολλοί γονείς να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να εκφράζονται μεταξύ τους και από άλλα νησιά, τη Σύρο, την Μύκονο, την Πάρο, την Νάξο, την Αντίπαρο, την Ίο και την Σαντορίνη. Αυτό το περιοδικό λειτουργεί σαν ένα εργαστήριο συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των γονέων, με αποτέλεσμα να δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να αισθανθούν δημιουργικοί, χρήσιμοι και όχι απομονωμένοι.

Γράφουν οι “Συνοδοιπόροι” (ομάδα γονέων). “Η Φιλοστοργία για μας είναι ανάσα ζωής. Θεωρούμε πως είναι ένα μεγάλο δώρο για όλους μας. Μέσα από τα σεμινάρια του “Θησέα” μάθαμε να στηρίζει η μια την άλλη, να τη νοιάζεται και να δέχεται τη διαφορετικότητά της. Γνωρίσαμε τον εαυτό μας και κατορθώσαμε να συνεργαζόμαστε, να διαχειριζόμαστε δυσκολίες και να επικοινωνούμε αποτελεσματικά. Το συλλεκτικό τεύχος της Φιλοστοργίας θα είναι το βραβείο για μας και τις οικογένειές μας. Ευχαριστούμε τον “Θησέα” και ιδιαίτερα την αγαπημένη μας “δασκάλα” Αναστασία για την αγάπη και την φροντίδα που μας δείχνουν με πολύπλευρους τρόπους στη δίψα που έχουμε για γνώση.”

Αυτή η σπουδαία και αξιόλογη εργασία και προσφορά στους γονείς οφείλεται στην κ. Αναστασία Προκοπίου, την επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης “ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ”.

Η Φιλοστοργία είναι η αγάπη μετά στοργής μεταξύ γονέων, παιδιών και αδελφών. Η Φιλοστοργία (φώτο) είναι μαρμάρινο έργο του Τήνιου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και βρίσκεται στην έκθεση του καλλιτέχνη στην Τήνο. Το έργο έγινε το 1875 και ίσως, όπως γράφουν, μπορούμε να το θεωρήσουμε ως την αφετηρία της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας.

Αυτήν την εικόνα θέλησαν να παρουσιάσουν οι γονείς όταν ξεκίνησαν αυτή την εφημερίδα (περιοδικό). Στόχος τους ήταν και είναι να μοιραστούν με τους άλλους γονείς τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς τους. Στόχος τους ήταν να ανοίξουν ένα παράθυρο επικοινωνίας με όλους. Η Φιλοστοργία είναι ένα πολύτιμο δώρο για τους γονείς των Κυκλάδων και... όχι μόνον!

Μαρία Ρώτα

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα