Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Λένιν και το Επαναστατικό Κόμμα» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης

Οι απόψεις ενός μεγάλου επαναστάτη

  • Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου, 2018 - 06:25

Η λενινιστική προσέγγιση για το επαναστατικό κόμμα, η στρατηγική διάστασή της, αλλά και οι στρεβλώσεις και μυθοποιήσεις που υπέστη από τον σταλινισμό αναλύονται στη μεγάλη μελέτη του Πωλ Λεμπλάν, το πρώτο έργο του αναγνωρισμένου ακαδημαϊκού και μέλους του ISO στις ΗΠΑ, που μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Το βιβλίο «Ο Λένιν και το Επαναστατικό Κόμμα» παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης από το Ίδρυμα Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών και την ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων. Αξίζει να σημειωθεί πως, τόσο η μετάφραση του έργου από τον Πέτρο Νομικό όσο και η φιλολογική επιμέλεια από το φιλόλογο Κώστα Ευωδιά, έγιναν στο νησί της Σύρου.

Η συγκεκριμένη μελέτη για την οποία μίλησαν στην εκδήλωση, ο μεταφραστής της κ. Νομικός και ο Μάνος Σκούφογλου από το Ίδρυμα Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών, προσπάθησε να συγκεντρώσει τις απόψεις ενός μεγάλου επαναστάτη γύρω από τις οργανωτικές αρχές του Επαναστατικού Κόμματος, χρησιμοποιώντας ουσιώδεις παραθέσεις, ώστε να μπορέσει να μιλήσει ο ίδιος.

Όπως υπογραμμίζεται στον πρόλογο του βιβλίου, οι απόψεις γύρω από την οργάνωση οι οποίες διακρίνουν τον Λένιν αναπτύχθηκαν μέσα σε περίπλοκες και εξελισσόμενες καταστάσεις και αρχικά, δεν είχε ούτε ο ίδιος συνείδηση πως δημιουργούσε κάτι ποιοτικά διαφορετικό από τις προηγούμενες μαρξιστικές αντιλήψεις για το Επαναστατικό Κόμμα. Μία πρόσθετη περιπλοκή είναι ότι, από την αρχή έχει σωρευτεί αρκετή διαστρέβλωση-από φιλοΛενιστές, ψευδοΛενιστές και αντι-Λενιστές- για το πώς εξελίχθηκαν αυτές οι αρχές, το γιατί εξελίχθηκαν και το τι πραγματικά σημαίνουν. Ως εκ τούτου, κρίθηκε απαραίτητο να εντοπιστούν και τεθούν υπό αναρώτηση ορισμένες διαστρεβλώσεις, να γίνει επεξεργασία του πραγματικού πλαισίου μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν οι ιδέες του Λένιν και να αξιολογηθούν κριτικά τα προβλήματα στην αντίληψη του Λένιν ή την οργάνωση των Μπολσεβίκων σε μια περίοδο που κατέληξε σε ύστερες τροποποιήσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Βιβλιοθηκών, Μαρίζα Αγγελοπούλου.