Απολογισμός δράσεων έτους 2018 της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης

Κανάλι επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία

Περισσότεροι από 7.000 δανεισμοί βιβλίων και πλήθος συνεργασιών με πολιτιστικούς φορείς και σχολεία του νησιού

Άκρως δημιουργικό αποδεικνύεται το περασμένο έτος για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης μέσα από τον πλούσιο απολογισμό δράσεών της, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, καθώς και συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχο της δομής για το 2019 αποτελεί η συνέχιση της αδιάλειπτης λειτουργίας της και η διεύρυνση του διαύλου επικοινωνίας της με τους πολίτες όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη παρέχει στους επισκέπτες της πρόσβαση στη γνώση και στην πληροφόρηση, αλλά και στήριξη σε προγράμματα διδασκαλίας, έρευνας και προσφοράς υπηρεσιών.

Συλλογή

Το κύριο έργο της δομής, που θέτει στο επίκεντρο την ενίσχυση της αναγνωσιμότητας, αποτυπώνεται στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό αναγνωστών και ερευνητών και στον αριθμό των δανεισμών βιβλίων, οι οποίοι το 2018 υπερέβησαν τις 7.000.

Με την προμήθεια της αναβαθμισμένης έκδοσης του προγράμματος επεξεργασίας δεδομένων του υλικού, η ανάκτησή του, γίνεται με περισσότερες παραμέτρους και οι πληροφορίες που μπορούν οι χρήστες να αντλήσουν από αυτό, είναι περισσότερες.

Επίσης το μήνα Μάρτιο, επιτεύχθηκε ένας στόχος χρόνων τόσο της Βιβλιοθήκης όσο και του μεγαλύτερου δωρητή της του Μάνου Ελευθερίου, καθώς συγκεντρώθηκε, τοποθετήθηκε και επαναταξινομήθηκε το δωρηθέν από τον ίδιο υλικό.

Στόχος του προσωπικού και την καινούρια χρονιά είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών.

Επισκέψεις – Παιδικές και Εφηβικές θεματικές δράσεις

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, 47 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη, ξεναγήθηκαν και ανέπτυξαν δράσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων φιλαναγνωσίας, τοπικής ιστορίας, γνωριμίας με τη δομή και βιβλιο-ερευνητικών εργασιών.

Το προσωπικό σχεδίασε και υλοποίησε σε συνεργασία με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα προγράμματα «Γράφω και διαβάζω» και «Μήπως είσαι ο Picassο;».

Στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης, η Γ’ Τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης παρουσίασε το λεύκωμα «Οι ουρανοί της Ερμούπολης», αποτέλεσμα του ομώνυμου προγράμματος με θέμα τις οροφογραφίες νεοκλασικών κτιρίων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ενώ φιλοξενήθηκε επίσης «Το Δωμάτιο απόδρασης» της Γ’ Τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Υπενθυμίζεται ότι, οι δύο παραπάνω δράσεις χρηματοδοτήθηκαν από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Λάτση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνουμε παρέα» για το σχολικό έτος 2017-2018/

Μεταξύ των παιδικών – εφηβικών θεματικών δράσεων, περιλαμβάνονται: η παρουσίαση του προγράμματος της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης Recognize and change Greece, με θέμα ταυτότητα και σχέσεις, για μαθητές Α' Λυκείου, η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων μαθητών και μαθητριών του Ε.Π.ΑΛ. Σύρου “Λογοτεχνήματα” με υπεύθυνη τη φιλόλογο Πηνελόπη Τριάντου, η πραγματοποίηση δράσεων για τη λήξη της ραδιοφωνικής εκπομπής “Κόκκινη κλωστή δεμένη” του Σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης στην Παιδική Βιβλιοθήκη, η δημιουργία εργαστηρίου για παιδιά για το 11ο  φεστιβάλ «Animasyros» στην Παιδική Βιβλιοθήκη με θέμα το «Μαυσωλείο της Ερμούπολης» και η παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Κρύσιλα “Η Γαλάτεια και τα μυρμήγκια της” στην Έπαυλη Τσιροπινά, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», ο οποίος ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία της δικής του βιβλιοθήκης στα γραφεία του, με την πολύτιμη συνδρομή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης στην ταξινόμηση του υλικού.

Συνεργασία αναπτύχθηκε επίσης με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Γ.Α.Κ. ν. Κυκλάδων , το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το ΤEDX University of the Agean, το E.E.Ε.Ε.K Σύρου, το LG AEGEAN BALL FESTIVAL, το Κ.Δ.Α.Π – ΜΕ.Α  Σύρου, το Λαογραφικό - Χορευτικό Όμιλο “Η σοφία της παράδοσης”, το Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.

Εθελοντές με γνώσεις και μεράκι

Με κέφι και αστείρευτη διάθεση για δημιουργία, οι υπεύθυνοι της δομής κάλεσαν τους μικρούς φίλους της για να υποδεχτούν με τον δικό τους, ευφάνταστο τρόπο κάποιες από τις πιο πολύχρωμες και διασκεδαστικές εποχές του χρόνου. Με αφορμή τις Απόκριες, πραγματοποιήθηκε η δράση «Γατοποίηση» με τη Λίτσα Παππά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων διοργανώθηκε ανάγνωση εορταστικής ιστορίας στο πλαίσιο της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης με υπεύθυνη την κ. Άννα Ρούσσου, προβολή χριστουγεννιάτικης ταινίας και το Κυνήγι Κρυμμένου στολιδιού με σταθμούς διάφορα σημεία της πόλης, όπως ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας, το Θέατρο Απόλλων και η παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης.

Σημειώνεται πως, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης έγινε τριών ετών και το 2018, διπλασίασε τις συναντήσεις της Τα παιδιά γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης έγραψαν στις βιτρίνες των καταστημάτων του νησιού μας, στίχους από ποιήματα Ελλήνων ποιητών. Το Πάσχα διάβασαν τα ίδια τα παιδιά ιστορίες στους παππούδες, που φιλοξενούνται στο Ησυχαστήριο «Η Παναγία της Ελπίδος».

Οι παραπάνω δράσεις βασίστηκαν στη διάθεση και το μεράκι εξειδικευμένων εθελοντών που ανιδιοτελώς "μοιράστηκαν" μαζί με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, τις γνώσεις  και τις δεξιότητές τους, χωρίς  κανένα κόστος  υλοποίησης παρά μόνο -και αυτό όπου ήταν αναγκαίο-  την ενημερωτική αφίσα που δημοσιεύτηκε.

Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα κάποια προγράμματα να επαναληφθούν.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Εξίσου εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των βιβλίων, τα οποία παρουσιάστηκαν στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης κατά τη διάρκεια του 2018: «Μυστικές συναντήσεις» του σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη (Ιανουάριος), «Η πορνεία στην Ερμούπολη» του Θωμά Δρίκου (Μάρτιος), «Συντάξεις» του Πλάτωνα Τήνιου και «Γυναίκες στην οικονομία» της Αντιγόνης Λυμπεράκη (Απρίλιος), «Οι πόλεις των χρυσών ανθρώπων» του Ιωάννη Πίππου και «Αχγιάτ Ανχάρ» της Μάρως Κάργα (Μάιος), «Ζωή σε πόλεμο» της Λένας Μαντά και «Η δύσκολη Ευρώπη» του Σωτήρη Ντάλη (Ιούνιος), «Περιπέτεια στη Σύρο» του James Antoniou (Ιούλιος), «Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο» του Κώστα Λογαρά και «Ο χρόνος είναι αναπνοές» της Χαρούλας Αποστολίδου (Αύγουστος), «Κίος 1921 – 1922» - λεύκωμα του ΜΙΕΤ με φωτογραφίες του Συριανού Στέργιου Στεργίου (Σεπτέμβριος), «Τι είναι για μένα η ευτυχία» του Νίκου Κωνσταντινίδη «Οκτώβριος) και τέλος, “O Λένιν και το επαναστατικό κόμμα”  του Paul LeBlanc σε μετάφραση Πέτρου Νομικού (Νοέμβριος).

Με θέρμη αγκαλιάστηκε από το Συριανό κοινό και η παρουσίαση του λευκώματος «Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα 1863 – 1973» της Λόλας Νταιφά, τον Ιούλιο του 2018 στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

«Ευχαριστούμε κύριε Μάνο»

Με τραγούδια, αποσπάσματα ραδιοφωνικής εκπομπής, απαγγελίες και λόγια αγάπης, βγαλμένα μέσα από την καρδιά φίλων, συνεργατών, μα πάνω από όλα θαυμαστών του πολυσχιδούς έργου του Μάνου Ελευθερίου, το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων αποχαιρέτησε τον Συριανό ποιητή, στιχουργό και λογοτέχνη, που πριν από δύο εβδομάδες «έφυγε» από κοντά μας για «των αγγέλων τα μπουζούκια» (Αύγουστος).

Με το συγκινητικό αυτό αφιέρωμα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, αποχαιρέτισε τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό, ο οποίος την αγαπούσε απεριόριστα και είχε «προικίσει» με περισσότερους από 40.000 τίτλους.

Παράλληλες δραστηριότητες

Το πολυετές ταξίδι της κάθε μήνα,  συνέχισε  αδιάλειπτα  η Λέσχη Ανάγνωσης προσελκύοντας καινούριους και παλιούς συνεπιβάτες.

Τέλος, η έκθεση του κ. Μιχάλη Καΐρη με τίτλο "Χαρτί και καλαμάρι: τα εργαλεία της γραφής και η γραπτή επικοινωνία", χρησιμοποιήθηκε για μία ακόμη χρονιά ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των σχολείων  αλλά και ως επισκέψιμος χώρος.

Για τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης, το Ίδρυμα Αντώνη Κομνηνού δώρισε στη δομή έναν προτζέκτορα και μικροφωνικό εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Βιβλιοθηκών, Μαρίζα Αγγελοπούλου περιμένει κάθε 1η και  3η Δευτέρα του μήνα, (11:00-13:00) τους πολίτες να εκφράσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της λειτουργίας της δομής.