Πλούσιο το φετινό πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Τώρα αρχίζει το καλό

«Το καλύτερο πρόγραμμα των τελευταίων τεσσάρων ετών» δηλώνει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού

Δέντρα, καραβάκια, λαμπιόνια και λοιπά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά αντικείμενα στοιβάχτηκαν ξανά σε πατάρια, αποθήκες ή ντουλάπες και τη θέση τους στα σπίτια των Συριανών πήραν ήδη οι αποκριάτικες στολές, οι σερπαντίνες και τα κομφετί.

Η αντίστροφη μέτρηση για το «Συριανό Καρναβάλι Γεώργιος Σουρής 2019», θεσμός που χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται και εμπλουτίζεται, έχει ήδη ξεκινήσει και οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις θα παρασύρουν για έναν σχεδόν μήνα το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στον κόσμο του κεφιού, της διασκέδασης και της φαντασίας με κυρίαρχο πάντα το στοιχείο της παράδοσης.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και θα τεθεί προς έγκριση στη σημερινή εκδήλωση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Θεωρώ πως είναι το καλύτερο των τελευταίων τεσσάρων ετών με πληθώρα εκδηλώσεων και εύχομαι να το στηρίξουν οι συνάδελφοι στο συμβούλιο και το νησί μας να προβληθεί μέσα από αυτό σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Θωμαή Μενδρινού.

«Όλο Σπίτι, Κρεβάτι κι Εκκλησία» από το Θέατρο Τέχνης

Στις 16 και 17 Φεβρουαρίου 2019, το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στον ιστορικό «Απόλλωνα» το εμβληματικό έργο των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε «Όλο Σπίτι, Κρεβάτι κι Εκκλησία», μια παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Κωστής Καπελώνης και τη μουσική υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης. Το έργο πραγματεύεται την κατάσταση της γυναίκας στον σύγχρονο «πολιτισμένο» κόσμο. H κατάσταση της γυναίκας είναι παντού και πάντα ίδια. Γυναίκες, αδελφές, μητέρες, φίλες, με ανάγκη για αγάπη και σεβασμό. Μια κραυγή απόγνωσης και σημαία επανάστασης. Σεξουαλική δουλεία και εξέγερση στην κοινωνική και οικογενειακή καταπίεση. Το ισχυροαδύναμο φύλο ανά τους αιώνες. Ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Ένα έργο με λόγο καθημερινό και υπερβατικό που ακουμπάει στην καρδιά, αλλά δίνει γροθιά στο στομάχι. Όλοι μας σε όλες τις φράσεις. Τόσο τρομακτικά οικείο. Ένα υπέροχο κράμα, με δραματικό γέλιο και κωμικό δάκρυ.

Ερμηνεύουν: Τζένη Κόλλια, Αντωνία Καμπάκου, Γιάννα Μαλακατέ, Ράνια Παπαδάκου.

5ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού

«Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, μαρς» θα φωνάξουν «Εκείνοι οι Ζαβοί» σε μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες του 5ου Κυνηγιού Κρυμμένου Λουκουμιού, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019. Στην τελετή έναρξης του πιο διασκεδαστικού παιχνιδιού στη Σύρο, θα παραδοθούν ταυτόχρονα οι γρίφοι στους αρχηγούς των ομάδων και θα διεξαχθεί η εναρκτήρια δοκιμασία. Η παράδοση των λυμένων γρίφων θα γίνει την Παρασκευή 1η Μαρτίου και την επόμενη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του φετινού κύκλου και η βράβευση της νικήτριας ομάδας.

Συνεργασία «Ποσειδώνα» - Θεατρικής Ομάδας Κέας

Την κωμωδία «Ράους» των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου παρουσιάζουν στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2019, στο Θέατρο Απόλλων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Ποσειδών" και η Θεατρική Ομάδα Κέας.

«Η πάλη των τάξεων, ένας οίκος ανοχής και ο έλεγχος της τρόικας παρελαύνουν από τη σκηνή στο θεατρικό πόνημα των Ρέππα-Παπαθανασίου, που αφουγκράζεται τα σημεία των καιρών. Το έργο είναι μια καθαρή φάρσα που με το γέλιο ξεγυμνώνει την απληστία ενός κόσμου που το μόνο που δε σκέφτεται είναι πώς να εργαστεί παραγωγικά. Ενός κόσμου που μπορεί να φτάσει στον απόλυτο κυνισμό αρκεί να έχει ένα τραπέζι στο Villa Mercedes και να φοράει παπούτσια Prada».

Παίζουν οι: Θοδωρής Καμίλης, Βαρβάρα Κορασίδη, Έφη Λέπουρα, Μαρία Λέπουρα, Ανδρέας Μουζάκης, Παναγιώτης Ξέστερνος, Πέτρος Πασπάτης, Βαρβάρα Σταβάρη, Χριστίνα Τσούλου. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μάνεσης.

Κυρίαρχο το στοιχείο της Παράδοσης

Συριανά παραδοσιακά στεφανωτά θα φτιάξουν μαθητές Δημοτικών Σχολείων του νησιού, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019. Η εκδήλωση του Εργαστηρίου «Άρωμα Παράδοσης» θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Γιάννη Ρίτσου», στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα αποκριάτικα δρώμενα του νησιού θα έχουν και φέτος κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου μέσα από την έκθεση «Το Καρναβάλι φωτογραφίζεται», που συνδιοργανώνεται από τη Λέσχη Φωτογραφίας Σύρου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη (25 Φεβρουαρίου – 10 Μαρτίου 2019).

Το ίδιο χρονικό διάστημα, τοπικές επιχειρήσεις της Αγοράς μεταμφιέζονται σε καρναβαλικά μουσεία και εκθέτουν στις βιτρίνες τους κοστούμια των ομάδων που έχουν περάσει από το Συριανό Καρναβάλι.

«Αναμνήσεις ενός καθρέφτη» είναι ο τίτλος της μουσικοχορευτικής παράστασης, που συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, στο Θέατρο Απόλλων, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Την Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου αναβιώνει στην Άνω Σύρο το έθιμο του σπασίματος των Πήλινων από το «Άρωμα Παράδοσης» και λίγο αργότερα, το δραστήριο Εργαστήρι, σε συνεργασία με Συλλόγους του νησιού παρουσιάζουν, όπως κάθε χρόνο, αποκριάτικους παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Μιαούλη.

Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των καρναβαλικών παρελάσεων σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη, τα πληρώματα των ομάδων παρουσιάζουν τις στολές τους και σεργιανίζουν στην Ερμούπολη, συνοδεία του τμήματος κρουστών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (2 Μαρτίου).

Την ίδια ημέρα, θα προβληθεί στο Θέατρο Απόλλων η όπερα «Το κορίτσι του Συντάγματος» του Donizetti σε συμπαραγωγή της Metropolitan Opera, Royal Opera House του Λονδίνου και της Wiener Staatsoper της Βιέννης.

Με τους περσινούς «Γάμους του Σπύρου», το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων animasyros απέδειξε ότι αγαπά και στηρίζει το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής». Για το λόγο αυτό, έρχεται ξανά στην «αγκαλιά» του για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών εργαστηρίων animation για το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στις 6 και 7 Μαρτίου, στην Αίθουσα Βάτη.

«Παρών» στο φετινό πρόγραμμα δηλώνει και ο Σύλλογος Κρητών Σύρου, ο οποίος θα παρουσιάσει την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στο Θέατρο Απόλλων, τη μουσικοχορευτική παράσταση «Κρητών Ζάλα»… από την Κρήτη της Μυθολογίας στη σύγχρονη.

Παρέλαση καρναβαλικών ομάδων σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη

Το επόμενο βράδυ, οι φίλοι του Συριανού Καρναβαλιού θα συγκεντρωθούν στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου για να παρακολουθήσουν την πρώτη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η αναβίωση των παραδοσιακών «Ζεϊμπεκιών».

Αφιερωμένη στα 25 χρόνια από την αδελφοποίηση του τέως Δήμου Άνω Σύρου με τον Δήμο της πόλης Grillon της Γαλλίας θα είναι η χορευτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο το πρωί της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς (10 Μαρτίου) στο Θέατρο Απόλλων, με τη συμμετοχή Συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

Το Συριανό Καρναβάλι κορυφώνεται το απόγευμα της Κυριακής με τη μεγάλη παρέλαση των ομάδων στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης. Την εκδήλωση παρουσιάζει το αχτύπητο και πολλάκις δοκιμασμένο δίδυμο, Μαριάννα Βακονδίου και Γιώργος Ρούσσος. Μετά την τελετή λήξης θα ακολουθήσει πάρτι στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άρματα των καρναβαλικών ομάδων θα φιλοξενηθούν στο Νεώριο Σύρου. «Ευχαριστούμε πολύ την Onex και το Ναυπηγείο για την παραχώρηση του χώρου και ιδιαιτέρως τους κυρίους Πάνο Ξενοκώστα, Αντώνη Χατζαντώνη και Βασίλη Σαββίδη», τόνισε στην «Κοινή Γνώμη», η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Ωστόσο, Καρναβάλι χωρίς παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, εκλεκτά σαρακοστιανά εδέσματα, χορό και κρασί… δε γίνεται. Για το λόγο αυτό, Κοινότητες και Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Σύρου μας περιμένουν την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019 στις εξοχές του νησιού για να γιορτάσουμε μαζί τους τα Κούλουμα.

Το πρόγραμμα των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων ολοκληρώνεται την Τρίτη 12 Μαρτίου, με το κάψιμο του Καρνάβαλου – έθιμο της τελευταίας Αποκριάς των Καθολικών- στην Πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο.

Υπογραμμίζεται ότι η καθιερωμένη σπονδυλωτή σατιρική παράσταση, που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία τρία χρόνια στο Θέατρο Απόλλων, δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, ζητήθηκε από τους ερασιτεχνικούς θιάσους του νησιού να παρουσιάσουν απόσπασμα από κάποιο έργο του Γεωργίου Σουρή, ωστόσο δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση-απάντηση των ομάδων, με αποτέλεσμα η παράσταση να μην συμπεριληφθεί στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων.