Πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για παιδιά και νέους τις προηγούμενες ημέρες στη Λέσχη Ανδρίων

Εν αρχή ην... ο λόγος και η μουσική

  • Τρίτη, 15 Ιανουαρίου, 2019 - 06:14

Σημαντικές εκδηλώσεις, με θέμα τη μουσική, αλλά και τη ρητορική, που διοργάνωσε η ΑΜΚΕ “Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου” για τους νέους Ανδριώτες, φιλοξένησε η Λέσχη Ανδρίων, τις προηγούμενες ημέρες.

Τον μουσικό και μουσικολόγο Σπύρο Λούκο και τους “Φίλους Φεστιβάλ Άνδρου” φιλοξένησε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 ο χώρος της Λέσχης Ανδρίων, για τον Δ’ Κύκλο των πρωτότυπων μαθημάτων μουσικής για νέους 15 – 19 χρονών.

Όπως σημειώνεται από τους ίδιους τους διοργανωτές, “η μουσική είναι ήχοι και σιωπές, είναι ένταση και χροιά, συχνότητα, συγκίνηση και πάνω από όλα τέχνη! Στα μουσικά έργα που μας παθιάζουν ο χρόνος είναι “απών” και το μυαλό με μάτια κλειστά ταξιδεύει. Η μουσική είναι επίσης επιστήμη που αν θελήσουμε να καταλάβουμε και να βυθιστούμε στον θαυμαστό κόσμο της πρέπει να την προσεγγίσουμε με την λογική, να μάθουμε τους κανόνες της”.

Αυτή την μελωδική “γραμματική της μουσικής” διδάσκει σε κύκλους ο μουσικολόγος, κ. Σπύρος Λούκος με την βοήθεια οπτικοαουκουστικών παραδειγμάτων, διαλόγου και πολλών μουσικών ήχων.

Τους μουσικούς κύκλους οργανώνουν και προσφέρουν οι «Φίλοι του Φεστιβάλ Άνδρου» (ΑΜΚΕ) συνεχίζοντας έτσι την προσπάθεια προσέγγισης των νέων που ξεκίνησαν πέρσι. Για φέτος αυτή η προσπάθεια επικεντρώνεται στις ηλικίες από 15 έως 19 χρονών και προσδοκά να δώσει εφόδια για μια βασική αντίληψη της μουσικής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα βασικά σημεία των συναντήσεων με τίτλο “H τέχνη του χρόνου και ο άχρονος τόπος συνάντησης” με τον Σπύρο Λούκο αφορούν σε θεματικές, όπως τι είναι μουσική, πως ξεκίνησε και ποιες είναι οι πρώτες εκφράσεις της, ποιες οι χρήσεις μέσα στην παγκόσμια Ιστορία, η μουσική και σύγχρονα μέσα, οι τρόποι ακρόασης και εκτίμησης, ο άχρονος τόπος συνάντησης (Συνθέτες διαφορετικών εποχών και στυλ συναντιούνται. Τι τους συνδέει;) και τΤα οπτικοακουστικά παραδείγματα προέρχονται από όλο το φάσμα της Τέχνης της Μουσικής, όπως ενδεικτικά κλασική, όπερα, rock, pop, blues, jazz, hip hop, funk, παραδοσιακή και έντεχνη ελληνική μουσική.

Ακολούθησε συζήτηση πάνω σε μουσικές που έφεραν οι συμμετέχοντες.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα και στο Γαύριο, στο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Γαυρίου.

Επίσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκε και η διαδραστική διάλεξη με θέμα “Πρώιμη Όπερα και Αρχαίος Μύθος: Ο Μύθος του Οδυσσέα”, από τον καταξιωμένο Ανδριώτη, κ. Αχιλλέα Σταματιάδη στη "Λέσχη Ανδρίων", σχετικά με τη σημασία του μύθου για τον ανθρώπινο πολιτισμό, αλλά και μια βασική επισκόπηση αρχαίων μύθων που αναφέρονται στους προπομπούς της όπερας.

Στο πλούσιο πρόγραμμα δράσεων της Λέσχης Ανδρίων εντός των προηγούμενων ημερών πραγματοποιήθηκαν και Μαθητικά Εργαστήρια Ρητορικής Τέχνης. Η Λέσχη Ανδρίων, με την προσφορά εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Άνδρου, στο ρόλο των εμψυχωτών, και την επιστημονική υποστήριξη της «Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» ταξίδεψε τους μαθητές της Άνδρου από Α' Δημοτικού εώς Γ' Λυκείου στην τέχνη της ρητορικής, με βιωματικά σεμινάρια για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου, της δημιουργικής σκέψης και των δεξιοτήτων συνομιλίας.

Ετικέτες: