Της Μαρίας Ρώτα

Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Μέγας Ιταλός καλλιτέχνης και σοφός (1452 – 1519)
  • Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, 2019 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 24 Ιαν. 2019 - 7:16

Πέρασαν 500 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη και θαυμαστού ζωγράφου, γλύπτη αλλά και....τεχνικού μηχανικού. Γεννήθηκε το 1452 στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Ήταν νόθος γιος Φλωρεντινού νομικού και συμβολαιογράφου και μιας πολύ φτωχής νέας κοπέλα. Από πολύ μικρός φαινόταν ότι τον διέκρινε η ευφυΐα (εξυπνάδα) και νοημοσύνη. Μεγάλωσε στη Φλωρεντία και μαθήτευσε κοντά στο ζωγράφο και γλύπτη Τζουλιάνο Βερρόκιο ο οποίος ήταν ο διευθυντής και υπεύθυνος σε ένα από τα σπουδαιότερα εργαστήρια της Φλωρεντίας. Και ο Βερρόκιο και οι μαθητές του είχαν δημιουργήσει πολλές αξιόλογες εργασίες, προτομές, αγάλματα και ζωγραφικές εικόνες σε ναούς αλλά και σε πίνακες. Είναι σημαντικό ότι ο Ντα Βίντσι σε πίνακες, αλλά και σε γλυπτά χρησιμοποιούσε πολύ συχνά ως κόσμημα κοντά στα έργα του την αρχαία Ελληνική άκανθο! Ο Λεονάρντο, σύμφωνα με μια παράδοση του 16ου αιώνα, θεωρήθηκε από τον ίδιο τον δάσκαλό του τον Βερρόκιο, ότι ήταν ο καλλίτερος ζωγράφος, άριστος και σε γλυπτική και στους πίνακες που είχε ζωγραφίσει. Ο μαθητής είχε ξεπεράσει τον δάσκαλο. Έτσι άφησε τη ζωγραφική στον νεαρό μαθητή και συνεργάτη του και ο “δάσκαλος” ασχολήθηκε μόνο με τη γλυπτική.

Άριστοι πίνακες του 1470 – 1480 ζωγραφίστηκαν από τον νεαρό Λεονάρντο και θαυμάζοντας έως σήμερα (περίπου μετά 200 έως 300 χρόνια) όπως ο Ευαγγελισμός η ωραιότατη Προσωπογραφία νέας, της Ζινέβρα ντε Μπέτσι, που ανήκει στη συλλογή Λιχτενστάιν, Βουντούτς, που όπως έχει γραφτεί ζωγραφίστηκε το 1474.

Το 1481 ο Λεονάρντο άρχισε να δημιουργεί μια πολύ ωραία ζωγραφική με την Προσκύνηση των Μάγων στην μονή του Αγίου Δονάτου στο Σκοπέτο, κοντά στην Φλωρεντία. Πολλοί επισκέπτες μπορούν να δουν ακόμα και στα σχέδια που είχε φτιάξει πριν ζωγραφιστεί στον ναό.

Λίγο αργότερα έφυγε από τη Φλωρεντία και έφθασε στο Μιλάνο όπου ζωγράφισε αρχικά δύο εικόνες της “Παναγίας των βράχων”. Σήμερα η μια βρίσκεται στο Παρίσι και η άλλη στο Λονδίνο. Έχουν ιδιαίτερα θαυμαστεί και οι δυο εικόνες, γιατί όπως γράφουν οι ειδικοί απεικονίζονται πολλά πρόσωπα που το καθ' ένα έχει μια διαφορετική έκφραση και το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα πρόσωπα βρίσκονται στο πλάι χωρίς να ενοχλούν την Παναγία.

Ένα άλλο σπουδαίο έργο του, “το περιφημότερο” γράφουν οι ειδικοί, είναι η τοιχογραφία, “ο Μυστικός Δείπνος” στον ναό της..... Σάντα Μαρία ντέλλα Γκράτσιε στο Μιλάνο (γνωστό το όνομα στο νησί μας)*

Αυτό το έργο θεωρείται αριστούργημα ψυχογραφικής ζωγραφικής, που από πολλές απόψεις ειδικών, αποτελεί το πρώτο έργο της ακμής της Αναγεννήσεως. Η εκφραστικότητα στα πρόσωπα των Αποστόλων έχουν ζωγραφιστεί με τον καλύτερο τρόπο. Το δεύτερο σημαντικό έργο του είναι η υπέροχη “Μόνα Λίζα ή Τζοκόντα” σήμερα είναι στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Αριστούργημα τέχνης, γράφουν οι ειδικοί, και ιδιαίτερα την χαρακτηρίζει το ελαφρό μειδίαμα της χωρίς να υφίστανται ρυτίδες στο πρόσωπο της. Δεν υπάρχει χώρα σ' ολόκληρο τον πλανήτη που να μην έχει γνωρίσει την εικόνα της “Μόνα Λίζα” όχι μόνο από επίσκεψη του Μουσείου, αλλά από πάρα πολλές φωτογραφίες σε βιβλία, περιοδικά, κάρτες κ.α.

Πολλοί άλλοι σπουδαίοι πίνακες του είναι ο “Άγιος Ιωάννης” στο Λούβρο, ο “Άγιος Ιερώνυμος” στο Βατικανό, η “Αγία Οικογένεια” στην Πετρούπολη, την “Παναγία με τον Χριστό” και την “Αγία Άννα” στο Λούβρο.

Ιδιαίτερη συνεργασία είχε με τον επίσης σημαντικό και σπουδαίο ζωγράφο της εποχής Μιχαήλ Άγγελο. Στη σημερινή εποχή οι ειδικοί της τέχνης αναφέρουν ότι τα ζωγραφικά έργα και των δυο σημείωσαν επανάσταση στην ζωγραφική και αποτελούν αριστουργήματα στην παγκόσμια τέχνη: “Τα έργα τους είναι άριστα, μοναδικά και θαυμάζονται σε όλες τις χώρες, ως ωραία παγκόσμια τέχνη!”

Λεονάρντο Ντα Βίντσι ο Αρχιτέκτων

Η μεγαλοφυΐα του Λεονάρντο μπορεί να εκτιμηθεί με τις τόσες πολλές και άριστες ζωγραφιές του, με τη μελέτη επίσης χιλιάδων σχεδιασμάτων του που δείχνουν πως στα χέρια του η επιστήμη έγινε τέχνη. Το έργο του ως σπουδαίου επιστήμονα και σημαντικού εφευρέτη έχει, στην κυριολεξία καταπλήξει όσους ανθρώπους έχουν ασχοληθεί και μελέτησαν τα έργα του.

Είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της εποχής και παράλληλα με τη ζωγραφική έγινε ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας και τεχνικός άριστος. (Σχεδίασε και κατασκεύασε την διώρυγα Μαρτεζάνα) γράφουν οι ειδικοί στη βιογραφία του. Ήταν επίσης άριστος μαθηματικός, γεωμέτρης, ανατόμος και εφευρέτης.

Όταν στη Φλωρεντία γιορτάστηκαν το 1952 τα 500 χρόνια από τη γέννησή του, παρουσιάστηκε μια σπουδαία έκθεση των εφευρέσεων του.

Είχε επινοήσει, γράφουν, από εκείνη την εποχή το αλεξίπτωτο. Υπάρχει στο ιστορικό αρχείο σχεδίασμα του αλεξίπτωτο, που ο ίδιος είχε φτιάξει, που όπως έγραψαν οι ειδικοί, ελάχιστα απέχει από το σημερινό αλεξίπτωτο. Ασχολήθηκε ακόμη και με την ατμομηχανή και με διάφορα άλλα τεχνικά.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι είχε σχεδιάσει και ραπτομηχανή, της οποίας όπως γράφει το βιβλίο: “ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” τα σχέδια χρησιμοποιεί και σήμερα (πριν 10 χρόνια) γνωστός γερμανικός οίκος και ονόμασε αυτή την εφεύρεση Ντα Βίντσι.

Ο Λεονάρντο έμεινε στη Γαλλία μέχρι τον θάνατό του, το 1519. Έφυγε από τη ζωή πριν 500 χρόνια.

Η μεγαλοφυΐα του Λεονάρντο μπορεί με μεγαλύτερη πληρότητα να εκτιμηθεί με τη μελέτη των χιλιάδων σχεδιασμών του, που αντιπροσωπεύουν όλη την έκταση των ενδιαφερόντων του και δείχνουν πως στα χέρια του η επιστήμη έγινε τέχνη και η τέχνη επιστήμη.

* Σάντα Ματία ντέλλα Γκράτσιε = Η Αγία Μαρία της Χάριτος – Grazia = χάρις

* Η Ποσειδωνία έχει ως δεύτερο όνομά της Ντελλαγκράτσια από τη μικρή εκκλησία που είναι πάνω στο λόφο.

Madona de la grazia – Παναγία της χάριτος

Μαρία Ρώτα

 

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα