Η Αμοργός φιλοξενεί το «σχοΛείο χΩρίς σύνΟρα» στο χρονικό απόγειο της φυτικής αφθονίας

Άνθρωπος και Φύση: ενωμένοι ή διαφορετικοί;

Το φυτικό βασίλειο, τον φυσικό κόσμο και βασικά ερωτήματα για την ανθρωπότητα όπως «ποια η σχέση μας με τη Φύση» και «πώς μπορούμε να συνδεθούμε και πάλι βαθιά μαζί της» θα διερευνήσουν οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις Ευέλικτης Μάθησης και Μοιράσματος που διοργανώνει το «Σχολείο Χωρίς Σύνορα» στο νησί της Αμοργού.

Θέατρο, παιχνίδια, σεμινάρια, παρουσιάσεις, συναυλίες, βιωματικά εργαστήρια, προβολές, περιηγήσεις και ταυτοποίηση άγριων φυτών περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του αναζωογονητικού pop-up sChOoL, που θα διεξαχθεί από 17 έως 24 Μαρτίου 2019.

Το «σχοΛείο χΩρίς σύνΟρα» είναι μια Διεθνής κοινότητα Ευέλικτης Μάθησης που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, οργανώνοντας επιτόπιες εκδηλώσεις μάθησης που ονομάζονται «SchOlus pOcUS!». Αποτελείται από παιδιά, ειδικούς στην Επιστήμη της Εκπαίδευσης, οδηγούς Φύσης και διοργανωτές Fab Lab.

Στο πλαίσιο των δράσεων, οι συμμετέχοντες μπορούν να γνωριστούν, να μοιραστούν, να δημιουργήσουν, να εξερευνήσουν και να παίξουν.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών που επιθυμούν να ανταλλάξουν γνώσεις και ενδιαφέροντα. Ο καθένας μπορεί να είναι και δάσκαλος και μαθητής. Μέσω σεμιναρίων θα δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού να αλληλεπιδράσουν, σε πνεύμα φιλοξενίας και αδελφοσύνης.

Ευέλικτη συμμετοχή και πνεύμα συν-δημιουργίας

Κεντρικό θέμα του νέου «σχολείου» που υποστηρίζεται από την Οργάνωση Βελανιδιά για την Αμοργό είναι: Άνθρωπος και Φύση: ενωμένοι ή διαφορετικοί;

Η Αμοργός, στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων είναι ένα φυσικό καταφύγιο, με καταγάλανα νερά και πανέμορφα βουνά. Είναι επίσης ένα ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ καταφύγιο - με ευγενή ίχνη αρχαίου πολιτισμού, που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να εμπνέουν καρδιές και τέχνες.

Φύση και πολιτισμός στο χρονικό απόγειο της φυτικής αφθονίας. Φέτος αναμένεται μάλιστα μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη πολυχρωματική έκρηξη λουλουδιών, καθώς οι βροχοπτώσεις ήταν άφθονες.

Αυτή τη φορά, η Κοινότητα θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τον εξέχοντα εθνοβοτανολόγο, συγγραφέα και φιλόσοφο Francois Couplan, με την Γιαπωνέζα σύζυγό του Keiko.

Τις γνώσεις του θα προσφέρει επίσης ο γεωναύτης, φιλόσοφος και ξεναγός φύσης Lonaïs, ο οποίος ζει στο νησί της Αμοργού.

Με τη γενναιόδωρη βοήθεια κατοίκων του νησιού, το «σχοΛείο χΩρίς σύνΟρα» παρέχει την οργάνωση και το γενικό πλαίσιο της δράσης με προοπτική αυτή να εμπλουτίζεται με ευέλικτο τρόπο, δεδομένου ότι όλοι μπορούν να κάνουν προτάσεις.

Μέσα από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, οι συμμετέχοντες θα διασκεδάσουν, θα εμπνευστούν και θα διαμορφώσουν νέες ιδέες, θα ανακαλύψουν το φυσικό χώρο των Κυκλάδων την Άνοιξη, θα λάβουν μέρος σε εργαστήριο – σεμινάριο φυσικής δόμησης, θα γνωριστούν με εναλλακτικές εκπαίδευσης (Φινλανδικό μοντέλο, Δημοκρατικά σχολεία, Ευέλικτη μάθηση, Sudbury, κλπ.) και ανθρώπους που επαναπροσδιορίζουν την αντίληψη για την εκπαίδευση.

Στις δράσεις περιλαμβάνονται επίσης εργαστήρια με θεματική τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη συλλογική νοημοσύνη και την καλοπροαίρετη επικοινωνία (Μη Βίαιη Επικοινωνία), συλλογικά γεύματα στην ύπαιθρο και φυσικά χορός και μουσική.