Νέοι γρίφοι με τοπική γεύση και σπαζοκεφαλιές περιμένουν τους επισκέπτες της Παιδικής Βιβλιοθήκης της Σύρου

Στα ίχνη της χαμένης χαλβαδόπιτας

Μετά το «κρυμμένο στολίδι» οι μικροί φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης είναι πανέτοιμοι να κυνηγήσουν και να βρουν τη χαμένη χαλβαδόπιτα.

Η νέα δράση της δομής, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Παιδικής Βιβλιοθήκης από 22 έως 25 Φεβρουαρίου 2019.  

Το παιχνίδι σχεδιάστηκε από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, το οποίο συνεχίζει απρόσκοπτα και ακούραστα να «γεννά» και υλοποιεί πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες ιδέες, που έχουν ως στόχο να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στη δομή, να τα ψυχαγωγήσουν και κυρίως να τα απασχολήσουν δημιουργικά.

Απόδραση στη… διασκέδαση

Για τις ανάγκες αυτού του project, αξιοποιήθηκε το escape room, που κατασκεύασε, τοποθέτησε και παρουσίασε πέρυσι στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης η Γ’ Τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόδραση στη Γνώση».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός Νεκτάριος Φαρασόπουλος παρείχε τη βοήθειά του στο τελευταίο στάδιο των προετοιμασιών. Ωστόσο, το 99% των γρίφων που θα προσπαθήσουν να λύσουν πενταμελείς παρέες παιδιών για 45 λεπτά, παράχθηκε από τους υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης, οι οποίοι έδωσαν -όπως πάντα- τον καλύτερο εαυτό τους για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος.

«Η στελέχωση της δομής με τρεις ακόμη υπαλλήλους, που βρίσκονται μαζί μας για οχτώ μήνες έχει ανοίξει το δρόμο για να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας, ανεβαίνοντας κάθε φορά ένα παραπάνω σκαλοπάτι», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Χαρούλα Σκαβάκη.

Το «Κυνήγι της Χαμένης Χαλβαδόπιτας» θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο της αποκριάτικης περιόδου, ωστόσο στα σχέδια των υπευθύνων περιλαμβάνεται η επανάληψη της δράσης και στο μέλλον. Στο παιχνίδι θα λάβουν μέρος ομάδες παιδιών, κατόπιν ραντεβού (πρωινά Σαββατοκύριακου και απογεύματα Παρασκευής – Δευτέρας). Οι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίζουν τα συστατικά της παραδοσιακής χαλβαδόπιτας και φυσικά, να είναι δυνατοί λύτες γρίφων, σπαζοκεφαλιών και παζλ.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο 22810-88089.

Επόμενες δράσεις στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης

Παράλληλα, τα μέλη της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με συντονίστρια την κ. Άννα Ρούσσου θα υποδεχτούν στην προσεχή συνάντησή τους την κ. Λουκρητία Δούναβη. Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, η Συριανή ποιήτρια και συγγραφέας θα συναντηθεί με μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, θα συνομιλήσει μαζί τους και θα αφηγηθεί όμορφες ιστορίες.

Τέλος, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, η Βιβλιοθήκη θα υποδεχτεί ξανά στον φιλόξενο χώρο της τον συγγραφέα, ερευνητή και φυσικό καλλιεργητή Γιάννη Μακριδάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο "Όλα για Καλό".

Κεντρικός ήρωας του τέταρτου κατά σειρά μυθιστορήματός του, είναι ο Δημοσθένης, ο οποίος από τις πρώτες σελίδες ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα που αναζητούν απαντήσεις για το «τι θα συμβεί;».

«Όλα συμβαίνουν γύρω από δύο αλλόκοτες κηδείες, μια απρόσμενη γέννηση και τρία διαδοχικά δείπνα, που επισφράγισαν τα γεγονότα αυτά. Παλιά κιτρινισμένα ψιλόχαρτα ξεθάβονται, ιστορίες ξεχασμένες ξεβράζονται, τόποι έρημοι και στιγματισμένοι ζωντανεύουν ξανά, οικογενειακά και κοινωνικά μυστικά ξεσφαλίζονται, άνθρωποι ξένοι αλλά και τόσο όμοιοι ανταμώνουν στης ζωής τους το διάβα. Οι αποκαλύψεις όμως, που έρχονται στο φως, αποδεικνύονται δυσβάσταχτες για τον Δημοσθένη και τη μικρή του ομήγυρη. Τόσο για τους γέροντες που αναμασούν μοιραία την κοινή φύτρα των πάντων, όσο και για τους νεότερους που ζουν τα συμβάντα για πρώτη φορά».