Συμμετοχή επιχειρήσεων στη δράση "100 κτήρια - 100 ιστορίες"

  • Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, 2019 - 18:57

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ενημερώνει τα μέλη του για τη δράση "100 κτήρια - 100 ιστορίες" του Ινστιτούτου Σύρου και της Heritage Management e-Society - HERMES.

Πρόκειται για μια δράση, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της Ερμούπολης που εδράζονται σε νεοκλασικά κτήρια να αποκτήσουν μία πινακίδα που αποτελεί αναγνώριση της ιστορικής αξίας του κτηρίου της πόλης αλλά και της δικής τους προσπάθειας για τη διατήρηση των κτηρίων αυτών. Κάθε πινακίδα που θα τοποθετηθεί στην όψη του κτηρίου θα φέρει τα λογότυπα των τεσσάρων μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Οργανισμών με δράση στην Πολιτιστική Κληρονομιά καθώς και του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία του κτηρίου και της ιστορίας του όχι μόνο στον τοπικό αλλά και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Παράλληλα, οι επισκέπτες της Ερμούπολης θα κατευθύνονται στις πινακίδες αυτές μέσω ειδικών διαδρομών προκειμένου να ανακαλύψουν μια ιστορία, συνεπώς θα κινούνται γύρω από αυτά τα κτήρια και θα έρχονται σε επαφή και με τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δράσης 100 από τα πιο ιστορικά κτήρια της Ερμούπολης θα σηματοδοτηθούν με την ειδική πινακίδα, στην οποία θα υπάρχει κωδικός QR που θα παρέχει πληροφορίες για το κτήριο και την ιστορία του. Οι ιδιοκτήτες των κτηρίων δεν είναι απαραίτητο να αφηγηθούν οι ίδιοι και την ιστορία, καθώς υπάρχουν φορείς (σχολεία, πολιτιστικοί οργανισμοί, φοιτητές κ.λπ.) που ενδιαφέρονται να την δημιουργήσουν.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να συμπεριλάβει το κτήριό του σε αυτή τη δράση, θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικάαίτηση και η ομάδα που συντονίζει τη δράση θα φροντίσει να τον φέρει σε επαφή με όσους έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να αναπτύξουν το ψηφιακό αφήγημα για τα κτήρια.

Η συγκεκριμένη δράση για την Ερμούπολη σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το σύστημα του HERMeS για να εμπλέξει περισσότερους πολίτες στη λήψη αποφάσεων, να βοηθήσει την εκπαίδευση στην πολιτιστική κληρονομιά και να συνδέσει τις ιστορίες της Ερμούπολης με άλλες πόλεις που χρησιμοποιούν το HERMeS. Βάσει αυτής της ιδέας μετατρέπεται η «ψηφιακή» όψη του HERMeS σε κάτι «πραγματικό» που μπορούν να δουν και να αλληλοεπιδράσουν οι άνθρωποι. Γι’ αυτό και γίνεται η τοποθέτηση των μικρών πινακίδων με δυνατότητα διάδρασης στα πιο σημαντικά ιστορικά κτήρια της Ερμούπολης. Με μία πινακίδα ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα διαπιστώσει ότι η αξία του ιστορικού κτηρίου του αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά και συγχρόνως η τοπική κοινότητα βλέπει και αλληλοεπιδρά με την ιστορία του κτηρίου.

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019 στο Θέατρο Απόλλων στις 18.30 θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της δράσης με 10 ιστορίες και κτήρια. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και έχει στόχο να δώσει ιδέες και να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες. Καλούμε όσα από τα μέλη μας ενδιαφέρονται για τη δράση "100 κτήρια/100 ιστορίες", να παρακολουθήσουν την παρουσίαση στο Θέατρο και να έρθουν σε επαφή με τους διοργανωτές προκείμενου να βοηθήσουν στην απόκτηση της ειδικής πινακίδας αλλά και στην ψηφιακή αφήγηση της ιστορίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω ενημερωτικό video ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.thinkhermes.com