Πράσινο φως για τη μόνιμη έκθεση αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου στην αίθουσα του πρώην «Πάνθεον»

Οφειλόμενο χρέος όλων των Συριανών

Τη συγκατάθεσή της για τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης σε δημοτικό χώρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που θα αποτελείται από προσωπικά αντικείμενα και συλλογές του Μάνου Ελευθερίου έδωσε η αδερφή του εκλιπόντος, Λίλη Ελευθερίου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο νησί.

Στην πρωτοβουλία του Τμήματος Πολιτισμού αναφέρθηκε εκ νέου η αρμόδια Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε σπουδαίος ποιητής, λογοτέχνης, συλλέκτης, ζωγράφος, δημιουργός κολλάζ, ποιητής, μυθιστοριογράφος, ιστορικός μελετητής της Σύρου, στιχουργός, αλλά και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Ένας άνθρωπος, σεμνός και αστείρευτα δημιουργικός, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού κεφαλαίου της Σύρου και ολόκληρης της Ελλάδας.

Κατόπιν επαφών της Αντιδημάρχου Πολιτισμού με την αδερφή του Μάνου Ελευθερίου κ. Λίλη Ελευθερίου, προτάθηκε ο σχεδιασμός μίας έκθεσης που θα τιμά τη μνήμη και το έργο του μεγάλου Συριανού δημιουργού και θα λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο.

Έκθεση αντάξια του σπουδαίου έργου του

Κατά τη φιλοξενία της στο νησί, η κ. Ελευθερίου έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της για τη δημιουργία της προαναφερόμενης έκθεσης στο χώρο του πρώην «Πάνθεον», που προτάθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού, ενώ δώρισε προσωπικά αντικείμενα του Μάνου Ελευθερίου τα οποία θα συμπεριληφθούν στη νέα αυτή κυψέλη πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων, η κ. Μενδρινού κατέστησε γνωστό στο Σώμα ότι το Τμήμα Πολιτισμού εισηγήθηκε σχετικά στην Επιτροπή Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας και στη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, ώστε ο χώρος να αποχαρακτηριστεί και να λειτουργήσει ως εκθεσιακός. Στη συνέχεια, το θέμα θα επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθούν οι δαπάνες για την πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών.

Τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας υπογράμμισε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, τονίζοντας ότι η ανάδειξη και παρουσίαση του έργου του Μάνου Ελευθερίου αποτελεί οφειλόμενο χρέος όλων μας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος είχε τη χαρά να συζητήσει με την κ. Λίλη Ελευθερίου, η οποία εξέφρασε τη συγκίνησή της για τη σκέψη αυτή. Η αδερφή του μεγάλου ανθρώπου των γραμμάτων και του πολιτισμού έδωσε την τελική έγκρισή της και το επόμενο χρονικό διάστημα θα κινηθούν οι διαδικασίες για να δημιουργηθεί αυτή η έκθεση σε ένα εμβληματικό κτίριο, όπως το Δημαρχείο του Ερνέστο Τσίλλερ και ειδικότερα, σε μια περίοπτη ουσιαστικά θέση, στο πρώην Πάνθεον, το οποίο γειτνιάζει με την αγαπημένη βιβλιοθήκη του Μάνου Ελευθερίου.