Αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση του λουκουμοσκονισμένου Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2019 με τις παρελάσεις 19 συνολικά ομάδων

Ισχυρό τουριστικό και πολιτιστικό «όπλο»

Μερικά μόνο εικοσιτετράωρα έμειναν για το πιο ξέφρενο καρναβαλικό πάρτι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η οποία κάθε χρόνο «πλημμυρίζει» με χρώματα, μουσικές αλλά και πολλές εκπλήξεις που βάζουν στον «πάγο» έγνοιες της καθημερινότητας, προκειμένου να «σκάσει» λίγο το χειλάκι των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2019, που σήκωσε αυλαία στις 16 Φεβρουαρίου, κορυφώνεται αυτό το σαββατοκύριακο με τις δύο παρελάσεις στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης. Μεταξύ των 19 συνολικά καρναβαλικών ομάδων που λαμβάνουν μέρος, περιλαμβάνονται η παιδική ομάδα του Γυμνασίου Τήνου, η αδελφοποιημένη πόλη Grillon της Γαλλίας με την Άνω Σύρο και το Χορευτικό Τμήμα της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα.

Έμφαση στον έγκαιρο προγραμματισμό και την ασφάλεια

Στην ποιότητα, την ποικιλία, την ασφάλεια και τη μοναδική ομορφιά που το Συριανό Καρναβάλι προσφέρει στους φίλους του, αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη» κατέστησε γνωστό πως οι προετοιμασίες για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση ξεκίνησαν από το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, εξηγώντας πως ο έγκαιρος προγραμματισμός εξυπηρετεί και διευκολύνει πολύ το αρμόδιο τμήμα του Δήμου για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Σημείωσε δε, ότι για μία ακόμη φορά, πρώτιστη προτεραιότητα των υπευθύνων αποτελεί η ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Για το λόγο αυτό, η ίδια συναντήθηκε τόσο με τον Διοικητή της Αστυνομίας, όσο και με το Λιμενάρχη Σύρου, οι οποίοι θα προσφέρουν και φέτος την πολύτιμη βοήθειά τους, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε κώλυμα κατά τη διέλευση των καρναβαλικών αρμάτων. «Η ασφάλεια είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς το Συριανό Καρναβάλι είναι η μοναδική εκδήλωση στο νησί, η οποία συγκεντρώνει τόσο πολύ κόσμο. Οπότε κρίνεται επιβεβλημένη η σωστή οργάνωση για τη διασκέδαση τόσο των επισκεπτών, όσο και των συμμετεχόντων από τη Σύρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδρινού.

Ενίσχυση της ηχητικής κάλυψης

Ωστόσο δεν έκρυψε τη χαρά της για το καλό κλίμα που επικρατεί φέτος μεταξύ των εκπροσώπων των καρναβαλικών ομάδων, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές σε σχέση είτε με τα βραβεία είτε με τους χώρους φύλαξης των αρμάτων. «Αυτή τη φορά, η συνεργασία μας είναι πραγματικά άψογα. Μάλιστα, εισηγηθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο και ένα πάγιο αίτημά τους που ήταν η ηχητική κάλυψη από την αρχή της παρέλασης», σημείωσε η Αντιδήμαρχος. Το εν λόγω αίτημα θα ικανοποιηθεί κι έτσι, θα τοποθετηθούν ηχεία από την περιοχή Καρνάγιο μέχρι και το κέντρο της πόλης, που θα βοηθήσουν όλες τις ομάδες να μπουν στο ρυθμό και να χορέψουν καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας τους.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι ίδιοι κάθε χρόνο. Αγαπούν τη διοργάνωση και συμμετέχουν με την καρδιά τους. Ως εκ τούτου, τους κάλεσα να πλαισιώσουν την Επιτροπή του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής», που θα εργάζεται μαζί μας όλο το χρόνο για την προετοιμασία των εκδηλώσεων».

Ο Σουρής «μεταφέρεται» στην παραλία

Το πολυαναμενόμενο καρναβαλικό τριήμερο στο νησί μας ξεκινάει το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 και ώρα 20:00 στην Άνω Σύρο, όπου μετά την παρέλαση των ομάδων στα γραφικά σοκάκια, θα αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο των Ζεϊμπεκιών. Το πρωί της επόμενης ημέρας, θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Απόλλων, εκδήλωση αφιερωμένη στα 25 χρόνια από την αδελφοποίηση του τέως Δήμου Άνω Σύρου με τον Δήμο της πόλης Grillon της Γαλλίας και στις 16:00, θα ακολουθήσει η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων στην Ερμούπολη, μια εντυπωσιακή παρέλαση χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης και δημιουργίας που μεταμορφώνει τον ιστορικό κέντρο. Σημειώνεται ότι, την ίδια ακριβώς ώρα θα παρουσιαστεί στην παραλία της Ερμούπολης το θεατρικό δρώμενο του Γεώργιου Σουρή με τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλάκη στον ομώνυμο ρόλο, ο οποίος θα σούρει τα εξ’ αμάξης. «Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε φέτος το δρώμενο στο συγκεκριμένο σημείο όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η πλειοψηφία του κόσμου, δεδομένου ότι στο παρελθόν, πολλοί βρίσκονταν ακόμη στην παραλιακή ζώνη και δεν είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν στην πλατεία Μιαούλη», εξήγησε η κ. Μενδρινού.

Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Σύρου

Καταλήγοντας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού τόνισε ότι το Συριανό Καρναβάλι μπορεί να θεωρηθεί ισάξιο με άλλες σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού. «Η Σύρος το έχει ανάγκη και δεν μπορεί να περιμένει μόνο τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Ο στόχος πρέπει να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Καρναβάλι της Σύρου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις τόσο σε ποιότητα, όσο και σε πρόγραμμα εκδηλώσεων. «Κατά το παρελθόν, ο Δήμος διοργάνωνε ένα τριήμερο. Ο λόγος που εμείς σχεδιάζουμε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα, διάρκειας ενός μήνα είναι για να έχουμε περισσότερες εκδηλώσεις και την προβολή που αρμόζει στο νησί μας».

Σημειώνεται τέλος, ότι το Τμήμα Πολιτισμού έχει απευθύνει πρόσκληση και στα Φεστιβάλ του νησιού, ώστε να συμμετέχουν μελλοντικά στη μεγάλη αυτή διοργάνωση, ακολουθώντας το παράδειγμα του Animasyros που πέρυσι το τόλμησε και το διασκέδασε.

Το Συριανό Καρναβάλι θα παρουσιάσουν και φέτος η Μαριάννα Βακονδίου και ο Γιώργος Ρούσσος, ενώ το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα ολοκληρωθεί με το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, εκλεκτά Σαρακοστιανά εδέσματα, χορούς και κρασί στις εξοχές της Σύρου.