Το ρεμπέτικο, ο Μαρκος Βαμβακάρης, η Μεγαλη του Μάρκου Σχολή και η Σύρος στην εκπομπή "Διάλογοι"

  • Πέμπτη, 7 Μαρτίου, 2019 - 10:23

Το ρεμπέτικο, ο "πατριάρχης", Μαρκος Βαμβακάρης, η μουσική σχολή "Εν χορδαίς και οργάνοις" (Η Μεγάλη του Μαρκου Σχολη), αλλά και η Σύρος, αποτελούν το θέμα της εκπομπής "Διάλογοι", απο το ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος.

Σύμφωνα με την περιγραφή της εκπομπής:

Εάν είσαστε «αρχάριοι» στον κόσμο του ρεμπέτικου, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η δημιουργία μίας playlist με τα σημαντικότερα κομμάτια, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία του είδους.

Το ρεμπέτικο αναπτύχθηκε σε μικρά μαγαζιά γεμάτα καπνό, από ανθρώπους που βρίσκονταν στο περιθώριο της κοινωνίας. Ήταν σαν το αρνητικό μίας φωτογραφίας σε σχέση με την ευρύτερα αποδεκτή μουσική της εποχής εκείνης.

Ωστόσο, σήμερα, ο γοητευτικός, αυθεντικός ήχος του ρεμπέτικου έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελώντας αδιάσπαστο κομμάτι του μουσικού πολιτισμού. Το τραγούδι «Μισιρλού», το οποίο σίγουρα γνωρίζετε, ακόμη και εάν δεν σας θυμίζει κάτι ο τίτλος του (θυμηθείτε την surf rock εισαγωγή της ταινίας Pulp Fiction), ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον ρεμπέτη Τέτο Δημητριάδη το 1927. Στο εξωτερικό πολύς κόσμος έχει γνωρίσει το ρεμπέτικο μέσω βιβλίων, όπως το Middlesex του συγγραφέα Jeffrey Eugenides που κέρδισε το Βραβείο Pulitzer, της εγγραφής του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, καθώς και μέσα από έθιμα και παραδόσεις της ελληνικής διασποράς παγκοσμίως.

Μία πληρέστερη εισαγωγή στον κόσμο του ρεμπέτικου απαιτεί επιστροφή στις ρίζες του, και αυτό ακριβώς θα κάνει η εκδήλωση της σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Μαρτίου. Ταξιδεύουμε στη Σύρο, στο νησί που γεννήθηκε ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο «πατριάρχης του ρεμπέτικου», γνωστός και ως «Μάρκος». Στη Σύρο έχει την έδρα του επίσης και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Εν Χορδαίς & Οργάνοις (Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή), ο οποίος είναι αφιερωμένος στην προώθηση του ρεμπέτικου και της παραδοσιακής, λαϊκής μουσικής. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2017, με τη συμμετοχή του διάσημου σύγχρονου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου και την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ο «Εν Χορδαίς & Οργάνοις» προσφέρει μαθήματα σε παιδιά, προσβλέποντας στη διατήρηση της μουσικής παράδοσης.

Σας περιμένουμε στη Σύρο, να παρακολουθήσετε από κοντά τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ του Μαρτίου. Εάν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε, μπορείτε πάντα να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκδήλωση μέσω διαδικτύου, στη διεύθυνση SNF.org/live, στις 27 Μαρτίου. Ευπρόσδεκτοι οι μάγκες και οι κουτσαβάκηδες.

Εντωμεταξύ, «βουτήξτε» στον κόσμο του ρεμπέτικου με τη βοήθεια του playlist που έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Αλεξόπουλος, μέλος της Διεύθυνσης Δωρεών του ΙΣΝ.

Ετικέτες: