Ως ένα από τα καλύτερα Καρναβάλια των τελευταίων ετών θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη κατοίκων και επισκεπτών η φετινή διοργάνωση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Το Συριανό Καρναβάλι 2019 έσπασε όλα τα κοντέρ

Τέρμα τα γκάζια έχει πατήσει το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» και κανείς δεν μπορεί να κόψει τη φόρα διοργανωτών, συμμετεχόντων και κοινού της πολύχρωμης αυτής γιορτής, που φέτος διένυσε μία από τις καλύτερες περιόδους της.

Το Καρναβάλι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν αποτελεί μόνο θεσμό, αλλά και μία αγαπημένη συνήθεια που προσελκύει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο κι έχει τη μαγική ικανότητα να μεταμορφώνει ακόμη και την πιο κατσούφικη διάθεση σε κέφι και ενθουσιασμό.

Η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, η οποία έσπασε όλα τα κοντέρ σε επίπεδο διασκέδασης, οφείλεται στο γινόμενο πολλών παραγόντων. Ο έγκαιρος και προσεγμένος προγραμματισμός από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το πάθος των καρναβαλικών ομάδων που κάθε φορά ανεβάζουν τον πήχη υψηλότερα, η χημεία και η ανεβασμένη διάθεση των παρουσιαστών Μαριάννας Βακονδίου και Γιώργου Ρούσσου, αλλά και η υποστήριξη του Καρναβαλιού από πλειάδα χορηγών εντός κι εκτός νησιού πολλαπλασιάστηκαν και απέδωσαν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ξετρελαμένοι οι επισκέπτες της Άνω Σύρου

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στο νησί ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου από τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, τον πρώτο σταθμό του Συριανού Καρναβαλιού από τον οποίο ανάβει διαχρονικά η «σπίθα» της ψυχαγωγίας και του ξέφρενου γλεντιού.

Τα μέλη των καρναβαλικών ομάδων φόρεσαν τις στολές τους και λίγο μετά τις οχτώ παρέλασαν στα γραφικά σοκάκια, ξεσηκώνοντας τους πολυάριθμους θεατές που είχαν πιάσει από νωρίς στασίδι για να πάρουν μία γεύση από τη μεγάλη γιορτή που κορυφώθηκε το επόμενο απόγευμα στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.

Η Μαριάννα Βακονδίου και ο Γιώργος Ρούσσος, οι σταθεροί και έμπειροι πια «καπετάνιοι» μας στις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, παρουσίασαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τη βραδιά, καλωσορίζοντας στα σκαλάκια της Πιάτσας εκπροσώπους των ομάδων, που αποτέλεσαν την «ψυχή» του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής 2019».

Ερημίτες, κλόουν, χορευτές και χορεύτριες του Μου(ρ)λέν Ρουζ, μαργαρίτες, επιτραπέζια παιχνίδια, κλόουν, Ινδιάνοι, Μικροί Πρίγκιπες, ληστές, ναυτάκια και τροτέζες, αστέρια, οι θεοί του Ολύμπου και πολλές ακόμη προσωπικότητες έκαναν δυναμική εμφάνιση, χόρεψαν, τραγούδησαν, κυλίστηκαν στα σκαλοπάτια και γοήτευσαν τα πλήθη με το αστείρευτο κέφι τους και την περίσσεια χαρά τους. Θερμό χειροκρότημα απέσπασε, μεταξύ άλλων, η αδελφοποιημένη με τον τ. Δήμο Άνω Σύρου πόλη Grillon της Γαλλίας, προς τιμήν της οποίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής χορευτική παράσταση στο Θέατρο «Απόλλων» με τη συμμετοχή τεσσάρων Συλλόγων.

Μετά το τέλος της παρέλασης, αναβίωσε στην πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη το έθιμο των Ζεϊμπεκιών από το Παραδοσιακό Εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης», ενώ ακολούθησαν πάρτι των ομάδων σε διάφορα σημεία της Πιάτσας. Από την εκδήλωση δεν έλειψε φυσικά και η αγαπημένη παραδοσιακή φασολάδα έξω από την αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Σύρου, την οποία γεύτηκαν τόσο κάτοικοι, όσο και επισκέπτες της Σύρου, που επέλεξαν το νησί των τεσσάρων εποχών για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Τις ομάδες υποδέχτηκε στην Καμάρα της Άνω Σύρου και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, απολαμβάνοντας τους καρπούς της πολύμηνης προσπάθειας που κατέβαλε από κοινού με τους συνεργάτες της.

Κορυφώθηκε και απογειώθηκε στην Ερμούπολη

Η παρέλαση στον μεσαιωνικό οικισμό προετοίμασε κατάλληλα το έδαφος και ζέστανε το κοινό για το μεγαλύτερων διαστάσεων πάρτι που έλαβε χώρα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης και στην πλατεία Μιαούλη. Το φετινό show στη γενέτειρα του Γεωργίου Σουρή, τα είχε όλα: κέφι, ρυθμό, διάθεση στο κόκκινο, πολλή φαντασία, ευρηματικότητα και μοναδικές παρουσιάσεις που κατέβασαν μονομιάς από το βάθρο παλαιότερες performances.

Οι εμφανίσεις των καρναβαλικών ομάδων οι οποίες χρόνο με το χρόνο γίνονται εξπέρ, μεριμνώντας επί σειρά μηνών για τις στολές, τα αξεσουάρ και τα άρματά τους, μέχρι τα τραγούδια, τα χορευτικά αλλά και τις εκπλήξεις που επιφυλάσσουν κάθε φορά στους θεατές, αποδεικνύουν ότι η επιτυχία και η συνεχής αναβάθμιση του Καρναβαλιού, αποτελεί για τη Σύρο προσωπική υπόθεση. Γιατί πολύ απλά, το Συριανό Καρναβάλι είναι συνώνυμο της χαράς και της ξεγνοιασιάς σε μία πόλη που γνωρίζει καλά τι θα πει ψυχαγωγία και πολιτισμός.

Η μαγεία του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2019 οφείλεται κυρίως στο υπέροχο κλίμα, αλλά και στο πάθος των συμμετεχόντων, οι οποίοι αν και χωρισμένοι σε 19 ομάδες, απέδειξαν για πρώτη-ίσως-φορά ότι είναι μια μεγάλη μεγάλη παρέα, η οποία έχει ένα κοινό στόχο, τη διασκέδαση και τίποτα άλλο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00, με τους μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές να ξεκινούν την πορεία τους από το σημείο της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, ο σατιρικός ποιητής και συγγραφέας Γεώργιος Σουρής, που υποδύθηκε και φέτος ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης, πέρασε με το άρμα του μπροστά από τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία της Ερμούπολης. Το άρμα επιμελήθηκε ο εικαστικός Γιάννης Δανέλης, τον οποίο μάλιστα αναγνωρίσαμε ως μία πανέμορφη ανθισμένη μαργαρίτα στην ομάδα των Πεζοπόρων Σύρου.

Οι παρουσιαστές του Συριανού Καρναβαλιού, Μαριάννα Βακονδίου και Γιώργος Ρούσσος, μεταμφιεσμένοι σε Σταχτοπούτα και Prince Charming, με τις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους στολές, που έφτιαξε και φέτος η Μαργαρίτα Βουτσίνου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με τις απολαυστικές ατάκες τους και τις αστείες στιχομυθίες με τα μέλη των καρναβαλικών ομάδων, που είναι πλέον φίλοι τους, δίνοντας την εντύπωση ότι όχι μόνο γίνονται καλύτεροι στο πέρασμα των ετών, αλλά ότι το 2019 ήταν πραγματικά η χρονιά τους.

 

Παιδικές ομάδες

Ένα σημαντικό μήνυμα για την καθημερινή μας ζωή και τη σχολική κοινότητα έδωσε η Καρναβαλική Ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας & Φίλων. Μικροί και μεγάλοι ντύθηκαν «Σταμάτηδες» και «Γρηγόρηδες» και επεσήμαναν ότι η ασφάλεια στους δρόμους, η συνετή οδήγηση και η τήρηση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μας κρατά ζωντανούς, υγιής και αρτιμελείς.

52 πεταλούδες, 10 πεταλούδοι και οι κυνηγοί τους βγήκαν από το «κουκούλι» του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, άνοιξαν τα μεγάλα, γερά και πολύχρωμα φτερά τους και απέσπασαν τον θαυμασμό του κοινού.

Πέρυσι, γονείς και μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης έπαιξαν με τα τάμπλετ και την τεχνολογία και φέτος, επέστρεψαν στο Συριανό Καρναβάλι για να παίξουν το επιτραπέζιο παιχνίδι SCRABBLE. Το μήνυμα της ομάδας ήταν: “Όχι στις διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά, κανένα παιδί να μη μένει μόνο του στα διαλείμματα ή στη γειτονιά! Όλα τα παιδιά είναι ίσα και μέσα από το παιχνίδι όλοι να γίνονται μια μεγάλη παρέα που περνάει καλά και διασκεδάζει παίζοντας».

Εμπνευσμένη από τον υπέροχο «Μικρό Πρίγκιπα», η ομάδα γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης πέρασε όλα τα υπέροχα μηνύματα που έγραψε μοναδικά στο παραμύθι του ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ και μας είπε ότι «όλα μένουν ίδια αν δεν τ’ αγαπάς». Μέσα από το ιδιαίτερα αυτό θέμα, οι γονείς μας εξήγησαν τη σημασία της αγάπης και ότι οι ίδιοι φροντίζουν να γίνουν τα παιδιά τους οι μικροί πρίγκηπες με το δικό τους τριαντάφυλλο.

Χρώματα, χαμόγελα, κέφι και αισιοδοξία μοίρασαν και αυτή τη χρονιά μαθητές, γονείς και φίλοι του 4ου δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, οι οποίοι έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια. Αγαπημένο παιχνίδι τους το φιδάκι. Το κάθε ένα από αυτό που σύρθηκε στην Ερμούπολη είχε το όνομά του, Μήτσος, Βρασίδας κλπ, ενώ το άρμα τους ονομαζόταν Ευγένιος Τριφιδάς.

Τη ζωή και το έργο του ιδρυτή των Λασαλιανών Σχολείων, Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ τίμησαν μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, απόφοιτοι και φίλοι του Ιδιωτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος». Τα πολύχρωμα αστέρια που ξεχύθηκαν στην πόλη, συμβόλιζαν όλους τους μαθητές του κόσμου, όπως ακριβώς τους οραματιζόταν ο Δελασάλ, τα χρώματα των στολών της ομάδας αντιπροσώπευαν τις ηπείρους όπου υπάρχουν Λασαλιανά εκπαιδευτήρια, ενώ το τραγούδι της ομάδας μιλούσε για την ισότητα και την υπερηφάνεια όλων των ανθρώπων, ενωμένων σε έναν κόσμο.

Αφιερωμένο στους πρώτους φίλους της ζωής μας, του φίλους που αποκτούμε στο σχολείο, τους φίλους της παιδικής μας ηλικίας, που μένουν πιστοί κοντά μας για πάντα, στα εύκολα και στα δύσκολα ήταν το φετινό θέμα του Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείων Βάρης-Μάννα, της πολυπληθέστερης ομάδας του Συριανού Καρναβαλιού 2019 με 160 μέλη. Εμπνευσμένοι από το γνωστό musical «Grease», το οποίο παρουσιάζει τις ιστορίες μιας παρέας φίλων, σε κάποιο σχολείο της Αμερικής τη δεκαετία του 1950, μικροί και μεγάλοι χόρεψαν σε ρυθμούς rock & roll.

 

Ομάδες ενηλίκων

Λίγο μετά τη συμμετοχή τους στο Τηνιακό Καρναβάλι, τα «Εργατοζόμπι» του Γυμνασίου Τήνου ταξίδεψαν στη Σύρο και έσπασαν τα δεσμά της τεχνολογίας και συγκεκριμένα του εθισμού τους στο κινητό. Ωστόσο, τα μέλη της ομάδας έβγαλαν μία αναμνηστική selfie με τους παρουσιαστές του Καρναβαλιού, ξαπλωμένοι στις πλάκες της πλατείας Μιαούλη.

Άκρως σατυρικό για την κατάσταση της πόλης μας ήταν το φετινό θέμα της πολυμήχανης και πολυτάλαντης καρναβαλικής ομάδας των «Άνω Ποταμών», οι οποίοι όχι μόνο δημιουργούν οι ίδιοι τα ρούχα και τα αξεσουάρ τους, αλλά γράφουν και τα δικά τους τραγούδια. Πολύ εύστοχα μάλιστα η Μαριάννα Βακονδίου σχολίασε ότι τα μέλη της είναι πανέτοιμα για τον διαγωνισμό της Eurovision. Ο Ερμής με το ποδηλατάκι του, ο Ποσειδώνας, ο Απόλλωνας, οι φίλοι των Θεών, η Ερμουπο-Λίτσα στο άρμα της και το mini bus που εκτελεί το δρομολόγια «Δόξα-Λύκεια» ήρθαν στον τόπο τους και έκλεψαν τις εντυπώσεις τόσο με το κέφι τους, όσο και με τα σχόλια τους για την τοπική επικαιρότητα.

Για δεύτερη φορά συμμετείχε στο Καρναβάλι η ομάδα από την πόλη Grillon της Γαλλίας. Το φετινός θέμα της είχε σχέση με τη συμπλήρωση των 25 χρόνων αδελφοποίησης μεταξύ της Grillon και του τέως Δήμου Άνω Σύρου. Από τις πιο χαριτωμένες στιγμές, οι προσπάθειες του Γιώργου Ρούσσου να μάθει στη συμπαρουσιάστριά του να προφέρει «bienvenue».

Στην «Ερημούπολη» εγκαταστάθηκαν φέτος «Εκείνοι οι Ζαβοί» και για μία ακόμη φορά το γιόρτασαν με χορούς, τραγούδια, κόκκινες σκόνες και… ανθρώπινη λικνίζουσα και γραμμωμένη σάρκα που αποτελεί χαρακτηριστικό συστατικό κάθε συμμετοχή τους, όπως και το γενικότερο τζέρτζελο που προκαλούν στο πέρασμά τους.

Χρήματα σκόρπισαν στην πλατεία Μιαούλη, αποχαιρετώντας ταυτόχρονα την όμορφη Μαρία, οι ληστές των «Vourvourigans», οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη γνωστή ισπανικής σειρά «La Casa de Papel»¨, προσθέτοντας ταυτόχρονα ανατολίτικα στοιχεία.

Οι Πεζοπόροι Σύρου «μάδησαν τις μαργαρίτες για να δουν αν τα αγαπούν» και διαπίστωσαν πως οι φίλοι του Συριανού Καρναβαλιού δεν τους αγαπούν απλά, τους λατρεύουν. Μαργαρίτες πολύχρωμες, μαδημένες και μη, χόρεψαν στους δρόμους της Ερμούπολης και παρέλασαν με το άρμα τους, που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Καλούδης.

Διαγωνισμό για την καλύτερη ξεθερμίστρα πραγματοποίησε η «Φυλή των Ξεθερμάι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, ενώ αμέσως κλόουν ακροβάτες, μίμοι, ζογκλέρ, άγρια ζώα και όλος ο θίασος τουSyros By Night” έδωσε μια ξεχωριστή παράσταση, μεταδίδοντας τη ζωντάνια και τον παλμό ενός τσίρκου λίγο μεθυσμένου.

Μετά τα «Μωρά του Αυλώνα» του Χορευτικού της Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Ωρωπού, άνοιξε στην πλατεία το μπαρ «Γιολαντώ» για να υποδεχτεί τα αμερικάνικα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα. Το θέμα της ομάδας «Belle Époque» ήταν εμπνευσμένο από την ταινία «Καλώς  ήρθε το δολάριο».

Ήρωες κινουμένων σχεδίων από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 μας θύμισαν οι φοιτητές του Τμήματος ΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αμέσως μετά, οι «Ωραίοι έχουν χρέη» πήραν τα ηνία του «MouR...len ΡΟΥΖ» και μας αναστάτωσαν με τις σέξι χορογραφίες τους, μοιράζοντας ωστόσο γλειφιτζούρια και πουλιά που δεν κελαηδούν, αλλά σφυρίζουν.

 

Πάρτυ με του Ερμή την αγάπη

Το δίδυμο των παρουσιαστών, όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, που μεταφέρουν κάθε φορά το υπέροχο κλίμα που επικρατεί στην καρναβαλική Σύρο, ευχαρίστησαν στο τέλος της βραδιάς ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Σημειώνεται ότι, όλες οι ομάδες παρέλαβαν έπαινο για τη συμμετοχή τους που έφτιαξε η Λουκία Ρούσσου, ενώ μετά τη λήξη του Συριανού Καρναβαλιού, που συνοδεύτηκε με αναμνηστικές φωτογραφίες στα σκαλιά του εμβληματικού Δημαρχείου της Ερμούπολης, ακολούθησε το καθιερωμένο πάρτι στον πλημμυρισμένο από κόσμο πεζόδρομο της πόλης.