Το μεγαλείο της Κρήτης στο διάβα των αιώνων μέσα από μία συγκινητική εκδήλωση

Τα Κρητικά τα Ζάλα είναι βαριά σε αξία

Στην Κρήτη του χθες και του σήμερα ταξίδεψε το κοινό της Σύρου μέσα από τη μουσικοχορευτική παράσταση «Κρητών Ζάλα» του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών.

Βήματα χορευτικά, βήματα επαναστατικά και βήματα γλεντιού έδωσαν από τη σκηνή του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων ξεχωριστό ρυθμό και χρώμα στο πρόγραμμα του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2019. Βήματα μέσα από τα οποία γεννήθηκε η ταυτότητα της Κρήτης. Μια ταυτότητα που ξεκίνησε από τη μυθολογία και έφτασε μέχρι τις μέρες μας, αναλλοίωτη στο χρόνο.  

«Τα Κρητικά τα Ζάλα μας είναι βαριά σε αξία. Στη Σύρο, όπου γίνονται δώστε τους σημασία. Στα Ζάλα μας τα Κρητικά, στο θέατρο Απόλλων, δεν θέλουμε ανταμοιβή, μα χειροκρότημα όλων», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Σύρου, Μάκης Τζιράκης.

Το κοινό απόλαυσε χορούς από τη μυθολογία μέχρι την σύγχρονη εποχή καθώς και τραγούδια σήμα κατατεθέν της Κρήτης.

Κανείς λαός δεν τίμησε τόσο τον χορό, όσο οι Κρητικοί

Ο χορός είναι ένα οικουμενικό φαινόμενο και ενδεχομένως η πιο παλιά από τις τέχνες του ανθρώπου, αφού οι ιστορικές και εθνογραφικές μελέτες έχουν δείξει ότι απαντά σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς και λαούς της γης. «Δεν υπάρχει όμως κανένας λαός στην ιστορία της ανθρωπότητας που να τίμησε και να έδωσε τόση αξία στον χορό, όπως οι Έλληνες και ειδικά εκεί στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης, στη μέση της ανατολικής Μεσογείου, ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, που βρίσκεται η Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αφηγητής της βραδιάς, Γιάννης Καπετανάκης.

Είναι καμάρι των λαών, της γης το δαχτυλίδι, σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική κέντρο είναι και στολίδι, αχ Κρήτη μου όμορφο νησί, Κρήτη μου λατρεμένη, σε πόλεμο αδάμαστη, Κρήτη μου πονεμένη, Κρήτη μου με τον Κορνάρο σου και με τον Καζαντζάκη, Κρήτη με το λαούτο σου, Κρήτη με το λυράκι.

Ξεχωριστή παρουσία στην εκδήλωση είχε ο Γιάννης Δεσύπρης, ο οποίος ενσάρκωσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κρητών πλαισίωσαν και χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.