Καταξιωμένοι μουσικοί και συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα στο 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών για νέους «συριανοπατώ»

Το ραντεβού της παράδοσης στη Σύρο

Σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής με τίτλο «Μικρασιατικό τραγούδι και νησιωτικά συμπλέγματα» διοργανώνεται από τον Λαογραφικό – Χορευτικό Όμιλο «η σοφία της παράδοσης», στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών για νέους «συριανοπατώ» που επιστρέφει ανανεωμένο και πιο πλούσιο στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός».

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης χορευτικής διοργάνωσης που θα διεξαχθεί από 2 έως 5 Μαΐου 2019 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ο Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί και μουσικά σύνολα), η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι) και ο Βασίλης Σμάνης (λαούτο) θα μοιραστούν τις γνώσεις τους με συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα.

Στις 3 Μαΐου, η «σοφία της παράδοσης» υποδέχεται στην πλατεία Μιαούλη τις χορευτικές ομάδες, οι οποίες φέτος πλησιάζουν τις 15 αποστολές. Μεταξύ αυτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Αθανάσιος Πορταριάς, η Χορευτική Ομάδα Σελίνου από την Κρήτη, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός σύλλογος Αγκαιριας Πάρου, ο Εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Μηνά Κερατσινίου, ο Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης, η Χορευτική Ομάδα Μυκόνου "ΜΑΝΤΩ" και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.

Η ορχήστρα που θα πλαισιώσει για δύο ημέρες τα χορευτικά τμήματα θα αποτελείται φέτος από τους τρεις διδάσκοντες του σεμιναρίου, καθώς και τους Απόστολο Μάρη (κανονάκι), τη Γεωργία Λίτσα (σαντούρι) και τον Ακριβό Ζερβό (κλαρίνο).

Το Σάββατο 4 Μαΐου 2019, μετά την ολοκλήρωση των χορευτικών παρουσιάσεων , θα ακολουθήσει γλέντι στην πλατεία Μιαούλη για όλο τον κόσμο.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 6/5 με μια μεγάλη συναυλία στο θέατρο Απόλλων, με τη συμμετοχή όλων των μουσικών και των συμμετεχόντων στο σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής.

Το 2ο «συριανοπατώ» συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

«Προσκαλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτό το μοναδικό πολιτιστικό τετραήμερο γεμάτο χορό, μουσική και αγάπη για την παράδοση στην κοσμοπολίτικη «Αρχόντισσα των Κυκλάδων, το οποίο μεγαλώνει και αγκαλιάζεται ολοένα και από περισσότερους ομίλους και φορείς της χώρας μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», Σοφία Λούβαρη.