Της Μαρίας Ρώτα

25η Μαρτίου 1821

  • Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2019 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 22 Μαρ. 2019 - 7:22

Αυτή η μέρα της 25ης Μαρτίου του 1821 είναι η κορυφαία εορταστική εκδήλωση του Ελληνικού Έθνους. Συγκεντρώνει ότι πιο ιερό στη μνήμη των Ελλήνων. Την ημερομηνία αυτή οι Έλληνες ύψωσαν το ανάστημά τους κατά του Δυνάστη που για 400 ολόκληρα χρόνια κυριαρχούσε πάνω στην Ελλάδα αφού πρώτα είχε κατακτήσει την Βασιλεύουσα, την υπέροχη Κωνσταντινούπολη. Μεθοδικά ο Δυνάστης με φρικαλέα μαρτυρία εξόντωνε όσους τολμούσαν να του αντισταθούν και φρόντιζε να στερήσει την ελευθερία σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων άφησε έκπληκτο τον κόσμο ολόκληρο. Στα χείλη των Ευρωπαίων και όχι μόνο, πλανιόταν το ερώτημα, πως ένας μικρός λαός κατόρθωσε, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς από τον βάρβαρο πολιορκητή, να διατηρήσει την εθνική του συνείδηση, τη θρησκεία του, τη γλώσσα του, την προσπάθειά του για την ελευθερία.

Οι κυριότεροι παράγοντες που συντέλεσαν σ' αυτή την μεγάλη προσπάθεια του Έλληνα να αποφασίσει και να φροντίσει την ελευθερία της χώρας μας ήταν: “.... η πολεμική αρετή του, η γενναιότητα, η αντοχή, η λιτότητα, η άριστη γνωριμία του με το ναυτικό του, αλλά το σπουδαιότερο ήταν η θρησκεία του που δεν ξέχασε ποτέ. Τον σπουδαιότερο ρόλο έπαιξε τότε η Εκκλησία και οι Δάσκαλοι του γένους” έγραψε ο Αντιναύαρχος Π.Ν Σ. Μαυρογιάννης.

Παράλληλα, χρειαζόταν και στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να κατορθώσουν να νικήσουν τις οθωμανικές στρατιές και τους στόλους τους.

Μια δεύτερη σπουδαία βοήθεια έφθασε τότε στη χώρα μας από τον Ελληνισμό της διασποράς, που δεν απαρνήθηκε ποτέ την Πατρίδα. Αντίθετα διατήρησε την αγάπη και τη νοσταλγία της Εθνικής παράδοσης και δημιούργησε τη Φιλική Εταιρεία που υπήρξε ο φορέας της οργάνωσης του ξεσηκωμού του 1821 για τη λευτεριά της χώρας.

Το Ναυτικό

Η Φιλική Εταιρεία που ιδρύθηκε εκτός Ελλάδος είχε μοναδικό στόχο και σκοπό την ελευθερία της χώρας και είχε πρωταρχικό όρο για την κήρυξη της Επανάστασης τη συμμετοχή της νησιωτικής Ελλάδας και μάλιστα τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά, που είχαν εμπορικούς στόλους και χρήματα για συντήρηση και εφοδιασμό των πλοίων τους. Φυσικά, η καλή γεωγραφική θέση της χώρας μας, με τα τόσα νησιά, χρειαζόταν το Ναυτικό για την προστασία της. Έτσι, το εμπορικό Ναυτικό που υπήρχε σε λίγα νησιά, έγινε το Πολεμικό Ναυτικό για να βοηθήσει τη χώρα ώστε να ελευθερωθεί η Ελλάδα από την Οθωμανική κυριαρχία.

Τα εμπορικά καράβια χρησιμοποιήθηκαν σαν πολεμικά. Ήταν αρματωμένα με κανόνια από τον 16ο αιώνα για να αντιμετωπίσουν τους πειρατές που ήταν αρκετοί και στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και τους αντιμετώπιζαν με πραγματικές ναυμαχίες. Σπουδαίοι ναυμάχοι κατά των Οθωμανών αναδείχθηκαν ο Μιαούλης, ο Κανάρης, ο Σαχτούρης κ.α και κέρδισαν μάχες στον Γέροντα, τη Χίο, τις Σπέτσες κ.α και προκάλεσαν παγκόσμιο θαυμασμό. Οι Έλληνες του 21 κατόρθωσαν να ελευθερώσουν τη χώρα από τους Οθωμανούς, αλλά πλήρωσαν βαρύ τίμημα με πολύ αίμα που χάθηκε. Αυτοί οι Έλληνες υπήρξαν γενναίοι, φιλόθρησκοι, φιλοπάτριδες. Έδωσαν τα πάντα για να προσφέρουν την ελευθερία στην πατρίδα τους. Νομίζω ότι αξίζει και πρέπει στην σημερινή εποχή και να γνωρίζουμε την ιστορία μας και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τη γνώση της ιστορίας για την Ελευθερία της Πατρίδας μας.

Γεώργιος Σεφέρης

Ο μεγάλος ποιητής

Στην ομιλία του το 1963 όταν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας είχε πει μεταξύ άλλων:

“Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η Ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ να μιλιέται. Δέχθηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται κάθε τι ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για τον άνθρωπο. Ευτυχώς ακόμα στην Ελλάδα οι γονείς βοηθάνε τα παιδιά τους κι εκείνα τους γονείς τους. Ευτυχώς η μικρή και φτωχή αυτή χώρα δεν ήταν απούσα από καμιά μεγάλη μάχη για την ελευθερία.

Και έδινε το είναι της όταν οι άλλοι είχαν παραδώσει και την ψυχή και το πνεύμα. Ευτυχώς ακόμα η Ελλάδα έχει μέλλον γιατί στη μακραίωνη ιστορία της, κάθε μεγάλη ήττα και καταστροφή αντί να την αφανίζει την ανασταίνει....”Ας αποδεχθούμε τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή. Ας τα κρατούμε στην καρδιά μας με συμπάθεια και ας κοιτάξουμε το μέλλον της χώρας μας με αισιοδοξία.

Ας υπάρχει πάντα στη χώρα μας: Ελευθερία, Πατρίδα, Θρησκεία!

Ένας έφεδρος αξιωματικός με με υπέροχη ελληνική ψυχή, τιμά την ένδοξη, αθάνατη και αιώνια Ελλάδα και σε μια ομιλία του είπε: “Έφεδροι! Έλληνες και Ελληνίδες, αντλείστε από τις ελληνοχριστιανικές αξίες και από τις δυνάμεις εκείνες, που επικράτησαν στη ζωή και κρατούν χιλιάδες χρόνια έως σήμερα τον Ελληνισμό και διατηρείστε την εθνική του ύπαρξη πάναγνη, αλέκιαστη, ολοζώντανη, θαυματουργή και φωτοβόλα... σαν την Ελληνική σας καρδιά!”

Μαρία Ρώτα

 

Ετικέτες: