"Αχτίδα φωτός" στον Αρχίλοχο Παρου

  • Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2019 - 10:13
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου Αρχίλοχος παρουσίασε την παράσταση "Αχτίδα φωτός", βασισμένη στο έργο Skylight του Βρετανού συγγραφέα David Hare, σε διασκευή από την θεατρική ομάδα Αρχιλόχου και σε σκηνοθεσία Νίκου Συνόδη. Οι παραστάσεις δόθηκαν στην αίθουσα του Αρχιλόχου από την Πέμπτη 4 Απριλίου έως και την Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 ώρα 21:00. Διάρκεια 120ʹ.
Πρόκειται για μια ιστορία με τρία (από μια άποψη τέσσερα) πρόσωπα που αγαπιούνται μεταξύ τους: την Κίρα, που έχει συμφιλιωθεί με τη μοναξιά της και έχει επιλέξει να ζει και να εργάζεται ως καθηγήτρια σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του Λονδίνου· τον Τομ, πρώην εραστή της, επιτυχημένο και ευκατάστατο ιδιοκτήτη εστιατορίων, που έχει χάσει την γυναίκα του Άλις - το τέταρτο πρόσωπο, απόν, και εξαιτίας αυτού έντονα δραματοποιημένο - και τον Έντουαρντ, τον δεκαοκτάχρονο γιο του Τομ και της Άλις, 
που βρίσκεται σε ρήξη με τον πατέρα του, αλλά ανησυχεί και νοιάζεται για αυτόν μετά τον θάνατο της μητέρας του. Ζητά λοιπόν την βοήθεια  της Κίρα, ελπίζοντας σε μια επανασύνδεση του ζευγαριού.
 
 
Ο David Hare καθιστά σαφές ότι οι χαρακτήρες του είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους και για τις επιλογές τους στη ζωή. Τους έχει δώσει επίσης λεπτομερείς και σημαδιακές ιστορίες του παρελθόντος τους, που αποκαλύπτουν και ερμηνεύουν, πλαγίως και βήμα βήμα, κάθε κίνηση που κάνουν η Κιρά και ο Τομ και κάθε λέξη που αρθρώνουν. Δείχνει πως οι άνθρωποι είναι απλώς άνθρωποι, τα κίνητρα κανενός δεν είναι εντελώς καλά ή κακά και πως κάνουν ο τι καλύτερο μπορούν με αυτό που διαθέτουν.
Το έργο Skylight του David Hare έχει τιμηθεί με τα βραβεία: Olivier «Καλύτερου Έργο» (1996), Κριτικών Θεάτρου Νέας Υόρκης «Καλύτερου έργου ξένου συγγραφέα» (1997)                             και Tony  «Καλύτερης Παράστασης» (2015). 
Ο ίδιος χρίσθηκε Ιππότης το 1998 για την προσφορά του στο Θέατρο.
 
 
Συντελεστές της παράστασης
Ηθοποιοί
Χρήστος Θεοδωρακούδης           Τομ Σάρτζεντ
Ναυσικά Κυριαζάνου                    Κίρα Χόλις
Στέλιος Στεφανόπουλος               Έντουαρντ Σάρτζεντ 
 
Σκηνοθεσία                                  Νίκος Συνόδης   
Φώτα- Ήχος- Μουσική                 Στέφανος Γεωργιάδης
Φωτογραφία αφίσας                    Γιάννης Λουκής
Βοηθός                                        Αφροδίτη Βαζάκα
 
Ευχαριστούμε πολύ τους φίλους θεατές που παρακολούθησαν με συγκινητική προσήλωση την παράσταση, καθώς και όσους βοήθησαν σε αυτήν· ιδιαιτέρως δε, τον Γιάννη Λουκή για την φωτογραφία της αφίσας, την οποία χρησιμοποιήσαμε και στο πρόγραμμα, και τον Δημήτρη Χανιώτη για τις ξεχωριστές φωτογραφίες του.