Σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, καταξιωμένοι εικαστικοί και επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις στο καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σύρος – Πολιτισμός 2019

«Αχνιστό» και «λαχταριστό» είναι το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης το οποίο «μαγειρεύτηκε» και «σερβίρεται» πολύ νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να πάρει μία «γεύση» από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο νησί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο 2019.

Θεατρικές παραστάσεις, που για πρώτη φορά δεν μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Χαρούλα Αλεξίου, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Λάκης Παπαδόπουλος και ο Βαγγέλης Γερμανός, εικαστικές εκθέσεις, επιτυχημένα φεστιβάλ και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων σε κάθε γωνιά του νησιού. θα «νοστιμίσουν» τα απογεύματα, αλλά και τα βράδια κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Το πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2019» τέθηκε προς έγκριση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Θωμαή Μενδρινού να δηλώνει ικανοποιημένη τόσο με την ποικιλία όσο και με την ποιότητα του, αλλά και βαθύτατα συγκινημένη, καθώς το φετινό πρόγραμμα είναι το τελευταίο που σχεδιάστηκε και παραδίδεται στο πλαίσιο της τρέχουσας δημοτικής θητείας, η οποία προσεχώς ολοκληρώνεται.

Παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα παρουσιαστεί στις 5 Ιουνίου 2019 η σπουδαία μονόπρακτη όπερα «Η ανθρώπινη φωνή» του Φρανσίς Πουλένκ, βασισμένη στον ομώνυμο θεατρικό μονόλογο του Ζαν Κοκτώ.

Στις 11 Ιουνίου θα παρουσιαστεί η θεατρική διασκευή του βραβευμένου μυθιστορήματος “Το ευχαριστημένο” της Μαρίνας Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης, όπου έκανε πρεμιέρα τον περσινό Σεπτέμβριο, θα επιστρέψει στις 25 Ιουνίου «Ο καιρός των χρυσανθέμων» του Μάνου Ελευθερίου, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή. Στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, το κοινό θα απολαύσει το έργο της Νάνσης Τουμπακάρη «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης», που είναι βασισμένο στην αυτοβιογραφία του «πρώτου ρεμπέτη του ντουνιά». Τον μονόλογο σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

Το ζήτημα της σχετικότητας της «αλήθειας» θέτει το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» το οποίο θα παρουσιαστεί από τον Θεατρικό Όμιλο Σύρου «Ο Σουρής» (29 Ιουλίου – 1 Αυγούστου).  

Ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο 6ο Χορωδιακό αφιέρωμα του Μουσικού Ομίλου Σύρου (3 & 4 Αυγούστου). Στις 6 και 7 Αυγούστου θα παρουσιαστεί ο «Σουρής ο σατιρικός, ο προφητικός», μια μοναδική μουσικοαφηγηματική παράσταση του συνθέτη και ερμηνευτή Πασχάλη Τόνιου, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Γεώργιου Σουρή με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τη Βασιλική Καρακώστα.

Οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, με άφθονο χιούμορ, τους πυλώνες της κλασικής μουσικής (Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν) μέσα από τη μουσικοθεατρική παιδική παράσταση «ΤΙΚ ΤΑΚ ΝΤΟ» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ (20 & 21 Αυγούστου). Ακολουθούν η επανάληψη της παράστασης «Ο Απόστολος, η Πάτρα και ο ψηλός» του Γρηγόρη Γαλαντή (27 - 30 Αυγούστου) και η μουσικοχορευτική παράσταση του Παραδοσιακού Εργαστηρίου «Άρωμα Παράδοσης» με χορούς και τραγούδια από τα Επτάνησα (1η Σεπτεμβρίου).

Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων θα παρουσιάσει από 3 έως 5 Σεπτεμβρίου «Το διπλό παιχνίδι» του Ρομπέρ Τομά. Λίγες ημέρες μετά την επανάληψη της αγγλικής κωμωδίας «Η Γυναίκα μου Φάντασμα» της ομάδας Μπαστιάς, θα παρουσιαστεί η θεατρική διασκευή του λογοτεχνικού διηγήματος της Χαράς Κοσεγιάν «Ο Αρμένης» με τους Τάσο Μπλάτζιο, Βούλα Πελεκάνου και Μαρία Καστάνη.

Στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, η ομάδα των «Γιατί Έτσι» παρουσιάζουν το πολυβραβευμένο έργο του Ολλανδού συγγραφέα Γιαν ντε Χάρτογκ «Νυφικό Κρεβάτι». Τέλος, το κοινό της Σύρου θα παρακολουθήσει στις αρχές Νοεμβρίου το «Κουαρτέτο» του Ronald Harwood από την Εταιρεία Γενεαλογικών και Εραλδικών Μελετών.

Συναυλίες – μουσικές παραστάσεις

Στις 9 Ιουνίου 2019 θα εμφανιστεί στο Κίνι το μουσικό σχήμα Harcoband (Λευτέρης Χαρκοφτάκης – Ιωσήφ Πρίντεζης – Μέμης Ροσσολάτος, Γιάννης Ξαγοράρης) και στις 13/06 θα πραγματοποιηθεί στην Πιάτσα της Άνω Σύρου συναυλία με λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι από το σχήμα των: Κονσολάκη, Βέργου, Πολυχρονάκη

Στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων θα πραγματοποιηθούν συναυλίες από: τη Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου στην Πλατεία Βελισσαρίου Φρέρη στην Άνω Σύρο (01/07), τις Αθηνά Λαμπίρη και Χαρούλα Τσαλπαρά στην Πλατεία Βελισσαρίου Φρέρη, από το τοπικό πενταμελές σχήμα «Λαϊκό σεργιάνι» στην Πιάτσα της Άνω Σύρου (02/07), τον δεξιοτέχνη Παναγιώτη Στεργίου με την ορχήστρα του στην πλατεία του Φοίνικα (03/07), το Ισραηλινό σχήμα «Perach Adom» στην Έπαυλη Τσιροπινά (04/07), «Τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου» στην Πλατεία Φοίνικα (05/07) και το σχήμα του δεξιοτέχνη Λάκη Ορφανίδη στην Έπαυλη Τσιροπινά (06/07).

Το Syros Beer Festival κάνει την παρθενική εμφάνισή του στο πολιτιστικό πρόγραμμα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και φέρνει στην Έπαυλη Τσιροπινά σημαντικούς καλλιτέχνες για όλα τα γούστα: Λεωνίδας Μπαλάφας (19/07), Λάκης Παπαδόπουλος και Βαγγέλης Γερμανός (20/07) και DK and the band και Mir. Bachata (21/07).

Τον Συριανό ποιητή, λογοτέχνη και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου θα τιμήσει η Ορχήστρα των Κυκλάδων με μία μοναδική συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου στον ομώνυμο πολιτιστικό χώρο της Ερμούπολης. Συμμετέχουν η Παιδική Χορωδία της Ορχήστρας, η Μουσική Σχολή «Εν χορδαίς και οργάνοις», καθώς και ο αγαπημένος ερμηνευτής Γιώργος Νταλάρας.

Στις 2 Αυγούστου, το συγκρότημα «Νέα Τάξη Πραγμάτων» γιορτάζει τα 20 χρόνια του με μία ανοιχτή συναυλία στην Έπαυλη Τσιροπινά.

Στο πλαίσιο των 150 χρόνων της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου 2019, στον αύλειο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείο Ερμούπολης συναυλία σε συνεργασία με την Φιλαρμονική Musikverein Freiburg-Zarhringen e.V. από τη Γερμανία.

Το επόμενο βράδυ, ο Σταύρος Ξαρχάκος ανεβαίνει ξανά στη σκηνή του Πολιτιστικού Χώρου «Μάνος Ελευθερίου», έχοντας αυτή τη φορά στο πλευρό του την Χαρούλα Αλεξίου. Στη συναυλία συμμετέχει επίσης ο Στέλιος Βαμβακάρης. Στην πλατεία Μιαούλη θα εμφανιστεί ο Δημήτρης Μπάσης στις 24 Αυγούστου 2019 για να διασκεδάσει το κοινό παλιές και νέες επιτυχίες του.

Οι Ώτα Ακούειν και ο Μιχάλης Λαμπρίδης δίνουν ραντεβού με τους φίλους τους στην Πλατεία Βελισσαρίου Φρέρη στην Άνω Σύρο (12 Αυγούστου) και στην Έπαυλη Τσιροπινά (6 Σεπτεμβρίου 2019).

Εικαστικές εκθέσεις

Από το πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2019» δε λείπουν φυσικά οι εικαστικές εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο σε αίθουσες της Ερμούπολης, της Άνω Σύρου και της Ποσειδωνίας.

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ

Αίθουσα Καμάρα

07/06 – 16-06/2019 – Ομαδική έκθεση με τίτλο «Τοπία Ψυχής»

Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου

27/8 – 03/09/2019 –Έκθεση ζωγραφικής Λαμπρινής Κωστίκα

Αίθουσα «Πρώην Μουσείου Παραδοσιακών Επαγγελμάτων»

03/07 – 09/07/2019 – Έκθεση ζωγραφικής Μαρίας Τζιροζίδου

11/07 – 29/07 – Ευάγγελος Τζαννής (video-art, πίνακες από ύφασμα, κεραμικά)

31/07 – 26/08-2019 – Έκθεση ζωγραφικής Γιάννη Δανέλη

 

Αίθουσα πρώην Δημοτικού Συμβουλίου

26/07 – 30/07-2019 Εικαστική έκθεση της Κυριακής Κυδωνοπούλου

01/08 – 16/08 Έκθεση ζωγραφικής Καλλιρόης Πανάγου

 

Πινακοθήκη Κυκλάδων

8 Μαΐου – 24 Μαίου: Ομαδική έκθεση της Art Way

1 Ιουνίου – 10 Ιουνίου: WWF Ελλάς

25 Ιουνίου – 22 Ιουλίου: Άκης Ράπτης

24 Ιουλίου – 1η Σεπτεμβρίου: Βένια Δημητρακοπούλου

3 Σεπτεμβρίου – 15 Σεπτεμβρίου: Κώστας Σπυρόπουλος

 

Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη

15 Απριλίου έως 6 Μαίου: Πλάτων Ριβέλλης & Νανά Καραμαγκιώλη

8 έως 28 Μαίου: Λάμπρος Σταυρόπουλος

8 έως 30 Ιουλίου: Αλίνα Μάτσα

1 έως 4 Αυγούστου: Fine Art Καπόπουλος

5 έως 28 Αυγούστου: Μαρία Κτιστοπούλου

30 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου: Ελένη Ιατροπούλου

17 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου: Ομαδική έκθεση

11 έως 21 Οκτωβρίου Ομαδική έκθεση των Syros Open Art Studios

 

Αίθουσα Τέχνης «Εμμανουήλ Ροΐδη»

03 έως 15 Μαίου – Νίκη Δράκου

01 έως 07 Ιουλίου Syros Open Art Studios

25 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου Νάντια Κουλουρά

9  έως 18 Αυγούστου Νίνα Παναγιωτοπούλου

20 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου – Γιούλη Φαρατζή

 

Ποσειδωνία – Πολιτιστικός Πολυχώρος Έπαυλης Τσιροπινά

2 έως 11 Αυγούστου – Ανδρέας Παταριάς

16 Αυγούστου έως 25 Αυγούστου – Ομαδική έκθεση (Δημοσθένης Παγουλάτος)

Η Επιτροπή Πολιτισμού συνδιοργανώνει με τον Σύλλογο Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου έκθεση παλαιών – νέων οργάνων και στολών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (22 Μαίου έως 31 Δεκεμβρίου 2019). Στο διάστημα αυτό θα διεξαχθούν δημιουργικά – ενημερωτικά εργαστήρια για παιδιά όλων των ηλικιών σχετικά με τη μουσική, τους ήχους, τα όργανα και τις στολές της Φιλαρμονικής, στο πλαίσιο των 150 χρόνων ζωής της.