Η καρδιά του χορού και άλλων παραστατικών τεχνών χτυπά και φέτος στο Νησί των Φεστιβάλ, τη Σύρο

7ο Akropoditi DanceFest

Παραστάσεις πολλών καρατιών για τους λάτρεις του χορού, αλλά και τους φίλους του θεάτρου έχει εξασφαλίσει το Akropoditi DanceFest 2019, που επιστρέφει στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την έβδομη έκδοσή του.

Για μία ακόμη χρονιά, το Κέντρο Χορού & Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί υπόσχεται σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού δύο εβδομάδες γεμάτες από εργαστήρια, παραστάσεις, βραδιές γνωριμίας, αυτοσχεδιασμούς, ανοιχτές δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από τη σύγχρονη έκφραση στο Χορό και το Θέατρο.

Το 7ο Akropoditi DanceFest -ένα από τα 16 συνολικά φεστιβάλ που θα διεξαχθούν το φετινό καλοκαίρι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, θα λάβει χώρα από 6 έως 19 Ιουλίου 2019.

Πρώτη εβδομάδα

Ο κύκλος των παραστάσεων θα ανοίξει το Σάββατο 6 Ιουλίου στα Κύματα με το έργο της ομάδας Almalibre.co, «Black Swans» σε χορογραφία της Αναστασίας Μπρουζιώτη. Δύο πλάσματα, άνθρωποι-πουλιά, θέλουν να δραπετεύσουν απ’ τον κόσμο τους. Άλλο μέρος ονειρεύονται. Περπατούν, τρέχουν και πετούν κοντά σ’ αυτό που τους καλεί. Η πορεία τους, όμως, είναι γεμάτη εμπόδια. Δίνουν μάχη με τον φόβο και την απογοήτευση, αλλά δεν παραιτούνται ούτε στιγμή. Ψάχνουν τον δρόμο που θα τους οδηγήσει σ’ αυτό που μοιάζει απραγματοποίητο. Χορεύουν η Ματίνα Κοκολάκη και η Αναστασία Μπρουζιώτη.

Την ιστορία τεσσάρων ταλαντούχων χορευτών, που δημιουργούν στο Μπουένος Άιρες την πρώτη κρατική ομάδα σύγχρονου χορού αφηγείται το ντοκιμαντέρ «Working Dancers» των Juan Martinez Heimann και Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα. Ο Ερνέστο, η Μπετίνα, ηΒικτόρια και ο Πάμπλο εκθέτουν τα όνειρά τους ως χορευτές, εργαζόμενοι, αλλά και μέλη της κοινωνίας μας, που καταφέρνουν να εκπληρώσουν το μεγαλύτερο όνειρό τους. Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 7 Ιουλίου στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί.

Το επόμενο βράδυ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση «Kaffeeklatsch» από την ομάδα Holektiv κι αμέσως μετά. Tην Πέμπτη 11/7 θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί οι παραστάσεις Birdy” από την ομάδα Hung Dance και «Kokoro» της Luna Cenere.

Θέλοντας να δημιουργήσει ένα συλλογικό βίωμα που υμνεί τη διαφορετικότητα και επαναπροσδιορίζει την έννοια της δύναμης και της ομορφιάς, η χορογράφος Ερμίρα Γκόρο δημιουργεί «συναντήσεις» πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ατόμων -διαφορετικού φύλου, εθνικότητας, σωματότυπου, ηλικίας, ικανότητας- σε μια απόπειρα να ακυρώσει τη στερεοτυπική ταύτιση του χορευτή με ένα σώμα νεανικό, μυώδες, γυμνασμένο, «τέλειο». Η συνάντησή της με το κοινό της Σύρου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12/7 στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου (Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη). Αμέσως μετά, η Ιωάννα Αντώναρου και η Νατάσα Σαραντοπούλου θα μας εξηγήσουν μέσα από το performance τους στην έδρα των Ακροποδητί  γιατί «Είναι καλύτερα στις Μπαχάμες». Το επόμενο βράδυ οι φίλοι του Κέντρου Χορού & Παραστατικών Τεχνών της Σύρου υποδέχονται τη χορογράφο Rita Góbi.

Δεύτερη εβδομάδα με θεατρικές πινελιές

Η τρίτη σκηνοθετική δουλειά της Στέλλας Σερέφογλου «Θα σε πάρει ο Δρόμος», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Σάκη Σερέφα θα παρουσιαστεί την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. 10 μικρές ιστορίες ανθρώπων που τους βρήκε κατακούτελα ένα ζόρι. Όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν. Γιατί είναι άνθρωποι που τους πήρε ο δρόμος. Παίζουν: Λένα Γιάκα, Γιάννης Δρακόπουλος.

Μία χορευτική ιστορία αγάπης και χαμένης δόξας θα αφηγηθεί η παράσταση «The Band» από τους Levantes Dance Theatre (15/07). Οι παραστάσεις του 7ου Akropoditi DanceFest ολοκληρώνονται την Πέμπτη 18 Ιουλίου με το «Wabisabi» της Sofia Nappi και την παράσταση «Είμαι Θάλασσα Χρονών – Ένα άσμα για το χάσμα γενεών» του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ηλία Κουνέλα.